Te pregătești pentru prima ta...
Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor.
Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos.
Dr Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus totul despre refluxul gastroesofagian.
"Simptomele pot varia foarte mult și există chiar forme de boală, de reflux gastroesofagian care se prezintă mimând alte afecțiuni: ORL, tuse de reflux. Oamenii tușesc, nu știu de ce, se duc, se investighează și se găsește sursa acestei tuse reflexe.
De regulă, majoritatea pacienților au o durere cu caracter de arsură, e o senzație neplăcută după un timp după ce mănâncă. O durere în capul pieptului.
Toate aceste probleme au o accentuare progresivă. Dacă la început este o chestie simplă: am mâncat ceva și nu a picat bine, în timp lucrurile devin foarte deranjante și sunt pacienți care nu pot să consume alimente, trebuie să stea în șezut cel puțin 2 - 3 ore după ce au mâncat, pentru ca alimentele să nu se întoarcă.
De aici se fac o serie de investigații care se bazează în special pe endoscopie. Endoscopia vede imediat care este impactul acestui reflux asupra esofagului, pentru că de asta se și cheamă reflux gastroesofagian. Refluxul apare din stomac, el poate să fie acid, caz în care refluxul este în special cu conținut gastric, sau poate să fie bazic, biliar, când se întoarce până și bila până la nivelul esofagului și mucoasa, foița care căptușește esofagul este arsă, iritată de aceste substanțe.
Sigur că organismul poate să compenseze în primă fază și vindecă această mucoasă. Dar în timp apar leziuni, cicatrici, ulcerații, nivelul se extinde din ce în ce mai sus, mergând dincolo de jumătatea esofagului.
Pe măsură de organismul cicatrizează, e suficient ca una dintre celulele de acolo să sufere o mutație, să devină imortală și să dea naștere cancerului esofagian. Asta este problema majoră a bolii persistente care nu răspunde la tratament.
De când s-au inventat niște procedee numite anti-reflux, prin care stomacul este repoziționat în așa fel încât să poată să acționeze ca o valvă împotriva întoarcerii acidului sau conținutului biliar în esofag.
Deja sunt studii făcut pe sute de mii de oameni care arată că aceste lucruri funcționează. A întoarce stomacul, a-l desprinde de splină, a-l roti în spatele esofagului, a-l desface de diafragmă, la 1 cm - 2 cm de aortă nu e un lucru foarte facil.
Având chirurgie robotică la dispoziție e mult mai ușor să vezi și să faci manevre în condiții de siguranță", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.
Vezi mai multe în video:
"Infecția cu Helicobacter pilori, singura bacterie, care poate supraviețui în mediul acid din stomac, e cea mai frecventă. Tratamentul prelungit cu aspirină sau antiinflamatoare de tip ibuprofen poate duce la gastrită.
Dintre obiceiurile nesănătoase, excesul de alcool și fumatul au efect negativ asupra mucoasei gastrice.
Alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente.
Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:
- Evitați alimentele acide sau cele care relaxează sfincterul gastro esofagian: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase ceai cafea alcool ciocolată.
- Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.
- Evitați ronțăielile și gustările dintre mese. Mesele rare scad secreția de suc gastric și ameliorează simptomele.
- Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute. Consumat cu moderație, stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană.
- Alimentele dense, bogate în grăsimi și proteine precum mezeluri, carne, cașcaval. Sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului. Limitați grăsimile animale, prăjelile, uleiul.
- Alimentele acide și foarte picante, care produc iritarea suplimentară a mucoaselor: citrice, roșii, ananas, suc de fructe, băuturi carbogazoase și zahărul în exces.
- Alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaoa și ciocolată relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și nicotina/fumatul.
- Alimentele care cresc producția acidă din stomac: cafea ceai băuturi alcoolice fermentate de tip vin sau bere și băuturi răcoritoare carbogazoase.
- Beți lichidele înafara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului.
- Carne albă de pește, pui sau curcan
- legumele de culoare portocalie precum morcovi, ardei gras.
- Oțetul de mere băut în timpul mesei ameliorează arsurile și are efect alcalinizant", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...