Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale tiroidei

Bolile de tiroidă pot fi prevenite prin adoptarea unui anume stil de viață
EXCLUSIV
Medicul Corina Neamțu, specialist endocrinolog la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre cele mai des întâlnite afecțiuni ale tiroidei.

Medicul Corina Neamțu, specialist endocrinolog la Spitalul Clinic SANADOR, spune că sunt două boli frecvente ale tiroidei.

”Avem două boli frecvente - tiroidita autoimună, o boală autoimună - are și un nume frumos, japonez, Hashimoto -  și gușa nodulară. Sunt două afecțiuni diferite. Nu sunt din același film și fiecare se gestionează diferit. Tiroidita autoimună afectează mai mult femeile. Se pare că 1 bărbat pentru 7 femei - așa de frecventă este boala. Și în viață: 1 din 6 femei, deci practic 15-16% face boala autoimună tiroidiană.

Sanador

De ce? Pentru că se știe că boala autoimună, în general, este într-o creștere a incidenței, iar după vitiligo, boala autoimună tiroidiană reprezintă cumva cam a doua boală autoimună ca incidență în populație și ca pronostic pentru că are un pronostic bun. Es se tratează și calitatea vieții pacientului nu se schimbă”, afirmă medicul Corina Neamțu la Interviurile DC News și DC Medical.

Potrivit specialistului citat, lucrurile sunt simple în privința tiroidei de oarece ”fără tiroidă se trăiește chiar dacă este operată. ”Există un substitut care poate readuce normalitatea tiroidiană”, adaugă dr Corina Neamțu.

Aceasta mai precizează că hipertiroidismul ”nu duce la îngrășare” oricât de mult s-a înpământenit ideea că unii oameni se îngrașă din cauza tiroidei.

”Pe cântar poate să apară un plus de câteva kilograme, nicidecum de 20 de kilograme, însă atunci când se echilibrează disfuncția, ele se pierd pentru că reprezintă doar o retenție hidrică, nu grăsimi. (...) De principiu,99% dintre pacienții supraponderali și obezi nu au nicio disfuncție tiroidiană”, mai amintește medicul Corina Neamțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel