Care este schema de vaccinare pentru adulți. Azoicăi: Vaccinul care trebuie repetat din 10 în 10 ani! Încercăm să-l avem și în România

Care este schema de vaccinare. FOTO Pexels @Thirdman
EXCLUSIV
Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a vorbit despre schema de vaccinare pentru adulți. 

Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie și președintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat la DC Medical care este schema de vaccinare pentru adulți, știut fiind faptul că există o astfel de schemă pentru copii, în care ultimul vaccin se administrează la vârsta de 14 ani, vaccinul diftero-tetano-pertussis (dTpa). 

”Sper că am învățat ceva din pandemia asta. Măcar atâta lucru, să încercăm să fim mai precuți vis-a-vis de acești agenți patogeni, că este vorba de agenții virali, bacterieni și poate pe viitor să adoptăm nu o formă de inchiziție în spitale. Nu sunt adepta măsurilor acestora radicale, dar oricum, o mai mare atenție pentru că riscurile sunt destul de mari pentru cei care sunt la o vârstă foarte fragedă sau pentru cei care au diverse patologii vis-a-vis de infecțiile acestea. Și atunci, vă spuneam, bunicii își fac rapelul, ceea ce în afară este recomandat nu neapărat când își vizitează nepoții, rapelul cu vaccinul diftero-tetano-pertussis, din 10 în 10 ani. Este o regulă”, a explicat Doina Azoicăi, la DC Medical. 

”Care ar fi schema de vaccinare recomandată pentru adulți? Persoanele cum spuneau că au o anumită patologie, cardiacă, diabet, pulmonară”, a fost întrebarea venită din partea lui Val Vâlcu în privința schemei de vaccinare. 

”Aș spune, în primul rând, vaccinarea antigripală anuală. Și lucrul acesta este, cred sau sper, este cunoscut, iar cei care intră în categoria aceasta de comorbidități au și gratuitate. Au rămas medicii de familie cu vaccinurile neadministrate ori unii medici de familie primesc prea puține doze, câți solicitanți au în funcție de pacienți cronici de pe lista lor.

Altă vaccinare recomandată este vaccinarea pneumococică, la cei cu afecțiuni cronice și la vârste mai tinere. Pentru populația generală, fără să intre într-o categorie de risc, de peste 65 de ani, nici nu se pune problema, dar pentru cei cu comorbidități, și la 40 și la 50 de ani, se poate face vaccinarea pneumococică. Medicul o să explice că se face cu un vaccin conjugat inițial, cu 13 valențe, după care la o lună de zile sau la un a se face un vaccin polizaharidic cu 23 de valențe. După 65 de ani poate fi administrat atât vaccinul conjugat, cât și vaccinul polizaharidic. Există niște scheme de vaccinare: antigripalul, pneumococic și acest diftero-tetano-pertussis, din 10 în 10 ani, care ultima doză cu preparat de tip adult se face la 14 ani. Iată că adultul de 24 de ani trebuie să îl primească, apoi adultul la 34 de ani”, a mai spus medicul Doina Azoicăi.

Vaccinul anti-zosterian, dorit și în România

De asemenea, medicul Doina Azoicăi a precizat că există un vaccin pe care comunitatea medicală și-l dorește și în România, este vorba de vaccinul anti-zosterian, mai ales în contextul în care foarte multe persoane fac infecția varicelică, iar odată cu scăderea imunității se produce o reactivare a virusului ce produce Zona Zoster. 

”Iar alte vaccinuri, sigur că peste vârsta de 50 de ani, dar din păcate nu îl avem în România și încercăm să facem posibil să fie și în România, vaccinul anti-zosterian, anti Zona Zoster. Sunt multe persoane care fac infecția varicelică, în copilărie sau în tinerețe, iar în momentul în care apare îmbătrânirea sau fenomenul de scădere a imunității se poate produce această reactivare a virusului latent, cu care am făcut infecția varicelică și se produce Zona Zoster, se declanșează Zona Zoster care este îngrozitoare pentru că generează dureri foarte mari și sunt recurente. De aceea, acest vaccin, la persoane de peste 50 de ani, care nu au niște contraindicații absolute poate fi făcut. Deocamdată în România nu este, dar recomandarea există în ghidurile  internaționale”, a completat Doina Azoicăi această schemă de vaccinare pentru adulți. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel