Această metodă simplă ne ajută să...
Antiinflamatoarele reprezintă medicamentele ce pot fi administrate în multe afecțiuni, iar rolul acestora este de a împiedica acțiunea substanțelor din corp care duc la apariția inflamațiilor.
Febra, inflamația și disconfortul sunt ușor de ținut în control cu medicamente simptomatice, adică cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Paracetamolul și ibuprofenul sunt două astfel de medicamente cu o largă răspândire, iar ceea ce susțin medicii este ca acestea să nu fie combinate, mai ales în copilărie, atunci când cei mici sunt expuși la diverse infecții, fie că vorbim de gripe și răceli, fie la infecții ce țin de sistemul digestiv. Iar tratamentul în aceste cazuri este unul simptomatic, pentru reducerea febrei și a diareei.
Dr. Coriolan Ulmeanu, șeful secției Toxicologie-Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, a explicat de ce nu trebuie combinate cele două antiinflamatoare, dar și care este riscul la care sunt expuși cei mici.
”Acestă modă de a administra alternativ, la interval de 4 ore, paracetamol cu ibuprofen nu are nicio justificare din punct de vedere al acțiunii antitermicelor. Au fost făcute studii clinice numeroase, tratamentul alternativ cu ibuprofen, alternativ cu paracetamol nu are niciun fel de justificare.
Paracetamolul asigură, dacă este dat în doza sa corespunzătoare de 15 mg/kg corp, asigură 6 ore nivel antitermic excelent. La fel, ibuprofenul asigură 8 ore, nu este nevoie de aceste tratamente alternative pentru că ele cresc riscul toxic în sine.
La paracetamol doza toxică este la peste 120 mg/kg corp pe 24 de ore, dar există și toxicitate cumulativă, când ai mai multe zile la rând doză mai mare”, a explicat prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, șeful secției Toxicologie-Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, la Pro Tv, subliniind faptul că administrarea celor două antiinflamatoare la 4 ore crește riscul de toxicitate, ”iar la paracetamol, toxicitatea este hepatică”.
Astfel, în cazul infecțiilor respiratorii este recomandată folosirea unui singur tip de antiinflamator, nu combinații.
Mai mult decât atât, susține medicul, în situația în care copilul se deshidratează, ca urmare a vărsăturilor și a diareei, este necesară administrarea de apă cu electroliți, în nicidecum ceaiuri de diverse plante.
”În contextul unei pierderi de apă și electroliți, copilul nu trebuie să primească apă simplă, ci apă și electroliți, adică acele săruri de rehidratare orală, care se găsesc și pe piața noastră, un pliculeț se dizolvă în 200 ml de apă plată”, a mai spus medicul.
În cazul în care se administrează accidental o doză prea mare de paracetamol trebuie chemată ambulanța, iar echipajul va administra antidotului. ”La paracetamol avem avantajul că există antidot care este ACC - acetilcisteina, care se face intravenos timp de 3 zile, ca să prevenim alterarea hepatică”, a mai spus medicul.
Senzația de sete, oboseală sau amețeală, precum și culoarea închisă a urinei, toate acestea sunt semne ale deshidratării. Aceasta este determinată de o serie de factori de mediu, dar și de stil de viață, dar de obicei este declanșată de activități sau condiții, medicale, ce duc la pierderea de lichide. De asemenea, există alimente și băuturi, ca alcoolul sau cafeaua, care vă pot deshidrata.
Simptomele deshidratări nu sunt altceva decât modul în care organismul vă atenționează că are nevoie de lichide, și mai exact de electroliți, adică acele minerale esențiale pe care le eliminăm atunci când transpirăm sau pierdem lichide.
Hidratarea și electroliții
Potrivit Cleveland Clinic, electroliții sunt substanțe care au o sarcină electrică naturală pozitivă sau negativă atunci când sunt dizolvate în apă.
”Corpul unui adult este format în proporție de aproximativ 60% din apă, ceea ce înseamnă că aproape fiecare lichid și celulă din corpul dumneavoastră conține electroliți. Aceștia ajută organismul dumneavoastră să reglementeze reacțiile chimice, să mențină echilibrul între fluidele din interiorul și exteriorul celulelor și multe altele. Corpul dumneavoastră obține electroliții sau componentele lor din ceea ce mâncați și beți”, notează sursa citată.
Electroliții sunt minerale precum:
- Sodiu
- Potasiu
- Clorură
- Magneziu
- Calciu
- Bicarbonat
- Fosfat. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 5 beneficii ale măceșelor. Se află între cele mai bune plante care cresc imunitatea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...