Care este diferența dintre prebiotic și probiotic. Importanța lor pentru sănătatea digestivă a organismului

prebiotic probiotic Foto: Freepik @BillionPhotos
Află mai multe despre modul în care prebioticele și probioticele lucrează în tandem pentru a hrăni un ecosistem sănătos în intestin.

Prebioticele sunt fibre pe care organismul uman nu le poate digera, în timp ce probioticele sunt mici microorganisme vii, cum ar fi bacteriile și drojdiile. Prebioticele sprijină organismul în construirea și menținerea unei colonii sănătoase de bacterii, ajutând digestia și susținând intestinul.

Prebioticele se găsesc în alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, în timp ce probioticele se găsesc în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, varza murată și laptele de soia.

Beneficiile probioticelor

Cercetările privind efectele probioticelor nu sunt concludente, dar sugerează că acestea pot fi benefice în mai multe domenii. S-a constatat că sănătatea digestivă se îmbunătățește cu ajutorul probioticelor, cum ar fi reducerea cu 60% a diareei legate de antibiotice și prevenirea bolilor care pun în pericol viața, cum ar fi enterocolita necrozantă la copiii prematuri.

Un studiu din 2017 sugerează că probioticele pot atenua simptomele depresiei, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate.

S-a constatat că sănătatea gastrointestinală se îmbunătățește cu probioticele, în special la persoanele cu tulburări care afectează stomacul și intestinele. O analiză sistematică a studiilor efectuate la persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS) a constatat că probioticele îmbunătățesc simptomele, însă nu este clară semnificația beneficiului sau tulpina cea mai eficientă de probiotice.

În urma a 17 studii Cochrane s-a constatat că probioticele pot scădea nevoia de antibiotice, absențele școlare din cauza răcelii, pneumonia asistată de ventilator, diabetul gestațional, infecțiile vaginale și eczema. Cu toate acestea, analiza nu a găsit dovezi de înaltă calitate care să demonstreze că probioticele pot preveni bolile și sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste date.

Efecte secundare

Persoanele cu boala Crohn și cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de evenimente adverse atunci când iau probiotice specifice. Cercetările efectuate de Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă susțin această concluzie.

Multe studii nu raportează date privind siguranța, inclusiv informații despre evenimentele adverse, chiar și atunci când pretind că dovedesc că probioticele funcționează. Această lipsă de date privind siguranța indică faptul că oamenii de știință știu puține lucruri despre riscurile probioticelor, în special despre potențialele probleme legate de utilizarea pe termen lung. Persoanele îngrijorate de efectele secundare ar trebui să consulte un medic înainte de a-și crește semnificativ aportul de probiotice.

Foto: Freepik @julijadm

Beneficiile prebioticelor

Prebioticele sunt alimente pe care organismul nu le poate digera, servind drept hrană pentru bacteriile intestinale și alte organisme benefice. Acestea pot susține un intestin sănătos, oferind o sănătate digestivă mai bună și mai puține probleme de sănătate legate de antibiotice, potrivit MedicalNewsToday.

Cu toate acestea, există mai puține cercetări privind prebioticele decât probioticele, ceea ce face să nu fie clar dacă acestea pot consolida beneficiile probioticelor. Unele cercetări sugerează că prebioticele pot îmbunătăți absorbția calciului, pot schimba viteza de procesare a carbohidraților de către organism și pot susține creșterea probiotică a bacteriilor intestinale, îmbunătățind potențial digestia și metabolismul.

Prebioticele sunt prezente în mod natural în multe alimente, astfel încât nu este nevoie de suplimente prebiotice. Nu există dovezi că administrarea de prebiotice și probiotice împreună este dăunătoare, dar persoanele cu boli cronice sau boli grave ar trebui să evite suplimentele, cu excepția cazului în care sunt sfătuite altfel. Cercetările suplimentare privind efectele secundare ale prebioticelor sunt, de asemenea, în fază incipientă.

Cum interacționează prebioticele și probioticele

Prebioticele servesc drept combustibil pentru probiotice, astfel încât probioticele au nevoie de acces la prebiotice pentru a funcționa eficient.

În ciuda faptului că în prezent se efectuează cercetări pentru a investiga relația dintre cele două, experții nu reușesc să stabilească dacă consumul de prebiotice poate ajuta sau nu la creșterea probioticelor.

O dietă echilibrată și variată oferă numeroase prebiotice și probiotice. Alimentele probiotice includ iaurtul, chefirul, alimentele fermentate precum varza murată și kimchi, kombucha, laptele bătut fermentat și brânzeturile fermentate. Alimentele prebiotice, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, sunt bogate în prebiotice.

Unele alimente bogate în probiotice pot conține, de asemenea, prebiotice. Bebelușii pot avea acces la prebiotice prin zaharurile din laptele matern și unele formule pentru sugari. O dietă sănătoasă asigură o gamă de tulpini care luptă împotriva bacteriilor.

Suplimentele prebiotice sau probiotice sunt, în general, inutile pentru persoanele sănătoase, dar riscul este minim pentru cei care nu au un sistem imunitar slăbit sau boli de bază. O dietă echilibrată care conține fructe, legume, cereale integrale și alimente fermentate poate furniza suficiente prebiotice și probiotice fără suplimente. Se recomandă consultarea unui medic sau a unui dietetician pentru sfaturi dietetice specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel