Care este diferența dintre manie și hipomanie. Care sunt simptomele și ce declanșează mania

Manie - Foto: Freepik @benzoix
Hipomania și mania sunt termeni utilizați în psihiatrie pentru a descrie stări de dispoziție anormal de ridicate, dar există diferențe semnificative între cele două în ceea ce privește intensitatea și impactul asupra vieții unei persoane.

Ele implică simptome similare, dar diferă în ceea ce privește severitatea și durata. Mania este mai severă și durează o săptămână sau mai mult, în timp ce hipomania este mai puțin severă și durează de obicei câteva zile. A fi capabil să recunoașteți simptomele maniei și hipomaniei este important și vă va ajuta medicul să determine ce tip de tulburare bipolară aveți.

Ce sunt mania si hipomania?

Mania este o stare de spirit, nu o condiție medicală. Este o perioadă caracterizată printr-o stare de spirit persistentă crescută, expansivă sau iritabilă, care durează cel puțin o săptămână. În unele cazuri, poate deveni suficient de grav încât să provoace gândire delirante și probleme semnificative cu funcționarea în situații sociale sau activități zilnice.

Pe de altă parte, hipomania poate fi definită ca o formă mai ușoară de manie. Este o perioadă de stare de spirit persistent crescută, expansivă sau iritabilă, care durează cel puțin patru zile și până la o săptămână.

Are aceleași simptome ca mania, dar totuși, în loc să fie sever, este suficient de ușor încât persoana să poată funcționa normal în activitățile zilnice.

Simptome de manie sau hipomanie

Te simți foarte fericit, euforic sau prost în cea mai mare parte a zilei

Sentimente puternice de entuziasm și energie

Nivel de activitate crescut

Gânduri, idei și discuții, sărituri rapid de la o idee la alta

Scăderea nevoii de somn (senzație de odihnă după doar 3-4 ore de somn)

Simți că nu ai nevoie să mănânci (fără senzație de foame)

Impulsivitate, asumarea de prea multe activități deodată

Încredere neobișnuită și optimism în ceea ce privește abilitățile taleIritabilitate sau agresivitate

În plus, în cazul maniei severe, oamenii pot experimenta psihoză, care este pierderea contactului cu realitatea. Acest lucru poate duce la iluzii sau halucinații , cum ar fi auzirea vocilor sau vedea lucruri care nu există.

Psihoza poate implica, de asemenea, iluzii de persecuție, cum ar fi credința că oamenii complotează împotriva ta sau gelozie delirante, în care o persoană ajunge să creadă că partenerul său este infidel.

În cazul hipomaniei, cel mai probabil nu vei experimenta psihoză.

Hipomania și declanșatorii maniei

Alcool și droguri

Cofeina (consum excesiv)

Medicamente care afectează norepinefrina (cum ar fi medicamente pentru tiroida, antihistaminice, stimulente și antidepresive)

Lipsa somnului sau insomnie

Stresul mental

Suprasolicitare

Supraîncărcare senzorială, inclusiv exces de lumină, zgomot sau aglomerație.

Recunoașterea simptomelor de hipomanie și manie este esențială pentru diagnosticarea și tratamentul corespunzător al tulburărilor afective. 

Persoanele care experimentează aceste simptome ar trebui să solicite ajutor medical pentru a preveni complicațiile și a îmbunătăți calitatea vieții lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel