Care e diferența dintre CIREȘE și VIȘINE și ce beneficii au. Care este considerat "ibuprofen natural" și care previne cancerul de colon și artrita

Care e diferența dintre CIREȘE și VIȘINE și ce beneficii au - Foto: Freepick
Care sunt diferențele dintre vișine și cireșe și care sunt beneficiile pentru sănătate. 

Cele două tipuri principale de cireșe pe care le veți găsi în comerț sunt cireșele dulci și cireșele acrișoare sau amare, pe care noi, românii, le numim vișine.

Vouă care vă place mai mult?

Diferența principală dintre o cireșă și o vișină este aroma, iar aceasta dictează utilizarea lor. Cireșele sunt pentru a fi consumate proaspete, în timp ce vișinele sunt pentru gătit.

Nu este nevoie să faceți cercetări despre cireșe pentru a vă da seama că este dulce. Acestea sunt delicioase atunci când sunt culese direct din pom sau ronțăite din pungă în drum spre casă de la supermarket. Culturile de cireșe sunt aproape toate vândute în stare proaspătă.

Cireșele sunt mari și colorate. Toți cireșii produc fructe care au diferite nuanțe de roșu, inclusiv cireșe roșii pure, roșii cu galben și un fruct de cireșe aproape negru. Tipurile populare de cireșe includ cultivarele Bing și Ranier.

În ceea ce privește vișinele, ele nu sunt dulci și aspectuoase atunci când sunt mâncate crude. Sunt acrișoare și, de asemenea, au un aspect diferit față de cireșe. Acestea tind să fie mai mici și au pulpa mai moale. Totuși, vișinele devin delicioase atunci când sunt gătite cu zahăr sau miere în plăcinte, gemuri și compoturi.

Dacă doriți un soi de vișine timpurii, soiul Early Richmond poate fi primul cultivar care să dea rod primăvara. Fructele sale sunt de un roșu aprins. Urmează Montmorency, care sunt, de asemenea, de un roșu aprins, păstrând această nuanță vie chiar și atunci când sunt uscate sau congelate. Pomii Morello produc o vișină închisă la culoare. Toate vișinele ajung la recoltare vara, dar de obicei sunt disponibile doar în magazinele alimentare din zonele în care sunt cultivate. Cei mai mulți oameni cumpără vișinele uscate, conservate sau congelate.

Vișinele - beneficii pentru sănătate

 

1. Fructe bogate în antioxidanți

Vișinele sunt fructe roșii, iar fructele și legumele roșii sunt bogate în clasa fitochimică antioxidantă cunoscută sub numele de antociani. Fitochimicele dau fructelor și legumelor culori vii. Antocianii, în special, încurajează circulația sănătoasă, asigură buna funcționare a nervilor și oferă proprietăți anticancerigene.

Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Nutrition" în martie 2002, cercetătorii au descoperit că printre plantele care conțin cei mai mulți antioxidanți se numără vișinele, murele, căpșunile, zmeura.

Vișinele oferă o doză sănătoasă de vitamina C, un antioxidant. Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic și joacă un rol în sinteza colagenului, precum și în vindecarea rănilor.

2. Prevenirea cancerului

Pe lângă vitamina C și antociani, vișinele sunt încărcate cu trei substanțe chimice care combat bolile și care s-au dovedit a opri transformarea celulară (care duce la cancer) în numeroase studii de cercetare. Aceste substanțe chimice puternice includ alcoolul perillyl, limonenul și acidul elagic. Numai vișinele conțin toate cele trei substanțe chimice.

Acestea sunt deosebit de protectoare împotriva cancerului de sân, de plămâni, de ficat, de piele și de colon.

De fapt, rezultatele unui experiment conceput pentru a testa potențialul antocianinelor din vișine de a inhiba dezvoltarea tumorilor intestinale la șoareci au fost publicate în "Cancer Letters" în mai 2003. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au consumat dieta cu vișine au avut adenoame semnificativ mai puține și mai mici decât șoarecii care au consumat dieta de control. Antocianinele din vișine au redus, de asemenea, creșterea celulară a anumitor linii celulare de cancer de colon uman in vitro. Aceste rezultate sugerează cu tărie că antocianii din vișine pot reduce riscul de cancer de colon.

3. Beneficii cardiovasculare și antiinflamatorii

Vișinele conțin quercetină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Printre alte funcții, quercetina previne deteriorarea oxidativă, prin intermediul radicalilor liberi, de a afecta lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul "rău"). Atunci când colesterolul LDL este oxidat, este mai probabil să adere la pereții arterelor, formând placa, ceea ce contribuie la atacurile de cord și la accidentele vasculare cerebrale.

Într-un studiu publicat în "American Journal of Physiology" în septembrie 2006, extractul de sâmburi de vișine (10 și 30 mg/kg) a îmbunătățit semnificativ recuperarea funcției cardiace (inclusiv fluxul sanguin și tensiunea arterială) la șobolani după un atac de cord indus.

Deoarece vișinele sunt bogate în doi compuși antiinflamatori, antocianinele și quercetina, acestea pot fi benefice în ameliorarea simptomelor de astm și a altor afecțiuni respiratorii și oferă o ușurare pentru cei care suferă de gută (guta este o formă dureroasă de artrită).

Potrivit unui articol publicat în "Science Daily" în februarie 1999, antocianinele și alți compuși care se găsesc în cireșele amare inhibă enzimele proinflamatorii numite ciclooxigenază-1 și -2 aproape la fel de bine ca ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, potrivit kayawell.com

Cireșe - beneficii pentru sănătate

 

Cireșele sunt foarte hrănitoare și oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Nu numai că acestea conțin o serie de compuși vegetali puternici care pot ajuta la reducerea inflamației, dar consumul lor poate îmbunătăți somnul, stimula sănătatea inimii și accelera recuperarea după exerciții fizice.

Cireșele nu doar că sunt delicioase, dar conțin și vitamine, minerale și compuși vegetali cu efecte puternice asupra sănătății.

1. Pline de substanțe nutritive

O ceașcă (154 de grame) de cireșe, fără sâmburi, asigură:

- Calorii: 97
- Proteine: 2 grame
- Carbohidrați: 25 grame
- Fibre: 3 grame
- Vitamina C: 18% din
- Valoarea zilnică (DV)
- Potasiu: 10% din VD
- Cupru: 5% din VD
- Mangan: 5% din VD

Acești nutrienți, în special fibrele, vitamina C și potasiul, aduc beneficii sănătății în multe feluri.

Vitamina C este esențială pentru menținerea sistemului imunitar și a sănătății pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și multe alte procese critice ale organismului.

Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea sănătății sistemului dumneavoastră digestiv prin alimentarea bacteriilor intestinale benefice și promovarea regularității intestinale.

În plus, acestea furnizează vitaminele B, mangan, cupru, magneziu și vitamina K.

2. Bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori

Concentrația ridicată de compuși vegetali din cireșe poate fi responsabilă pentru numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct. Deși cantitatea și tipul pot varia în funcție de soi, toate cireșele sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune care este legată de mai multe boli cronice și de îmbătrânirea prematură.

De fapt, o analiză a constatat că consumul de cireșe a redus eficient inflamația în 11 din 16 studii și markerii de stres oxidativ în 8 din 10 studii.

Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice vegetale care ajută la combaterea deteriorării celulare, reduc inflamația și promovează sănătatea generală.

De fapt, dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv a bolilor de inimă, a diabetului, a declinului mental și a anumitor tipuri de cancer. Aceste fructe cu sâmburi conțin, de asemenea, pigmenți carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul și vitamina C, ambele cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, de asemenea.

3. Pot stimula recuperarea după exerciții fizice

Cercetările arată că compușii antiinflamatori și antioxidanți din cireșe pot ajuta la ameliorarea durerii musculare, a daunelor și a inflamației induse de exercițiile fizice.

Cireșele amare și sucul lor par a fi mai eficiente decât soiurile dulci, deși ambele pot ajuta sportivii.

S-a constatat că sucul și concentratul de cireșe amare și concentratul de cireșe acrișoare accelerează recuperarea musculară, diminuează durerea musculară indusă de exerciții fizice și previne pierderea forței la sportivii de elită, cum ar fi cicliștii și maratoniștii.

În plus, unele dovezi sugerează că produsele pe bază de cireșe pot îmbunătăți performanța la efort.

4. Poate fi benefică pentru sănătatea inimii

Creșterea aportului de fructe dense în nutrienți, cum ar fi cireșele, este o modalitate gustoasă de a vă proteja inima.

Multe studii arată că dietele bogate în fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă. Cireșele sunt deosebit de benefice în această privință, deoarece sunt bogate în nutrienți și compuși despre care se știe că promovează sănătatea inimii, inclusiv potasiu și antioxidanți polifenoli.

Doar 1 ceașcă (154 de grame) de cireșe, fără sâmburi, asigură 10% din doza zilnică de potasiu, un mineral care este esențial pentru menținerea sănătății inimii.

Este necesar pentru a menține bătăile inimii regulate și ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism, reglând tensiunea arterială.

Acesta este motivul pentru care un aport mai mare de potasiu a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.

De fapt, un studiu efectuat pe 84.158 de persoane a constatat că un aport mai mare de polifenoli - în special antociani, flavonoli și catechine - a fost asociat cu o scădere semnificativă a riscului de boli de inimă pe o perioadă de 5 ani.

5. Poate îmbunătăți simptomele artritei și gutei

Datorită puternicelor lor efecte antiinflamatorii, cireșele pot reduce simptomele artritei și gutei, un tip de artrită cauzată de o acumulare de acid uric care poate duce la umflături extreme, inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.

Multe studii arată că cireșele ajută la inhibarea stresului oxidativ și la scăderea inflamației prin suprimarea proteinelor inflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor legate de artrită.

În plus, acestea pot scădea nivelul de acid uric din organism, ceea ce le face deosebit de benefice pentru cei cu gută.

Un studiu efectuat pe 10 femei a constatat că consumul a 2 porții (10 uncii sau 280 de grame) de cireșe după un post de o noapte a scăzut nivelul markerului inflamator proteina C-reactivă (CRP) și a redus semnificativ nivelul de acid uric la 5 ore după consum.

Un alt studiu efectuat pe 633 de persoane cu gută a demonstrat că cei care au mâncat cireșe proaspete timp de 2 zile au avut cu 35% mai puține crize de gută decât cei care nu au consumat acest fruct.

În plus, studiul a arătat că atunci când consumul de cireșe a fost combinat cu medicamentul pentru gută alopurinol, atacurile de gută au fost cu 75% mai puțin probabile decât în perioadele în care nu s-au consumat nici cireșe, nici alopurinol.

6. Poate îmbunătăți calitatea somnului

Consumul de cireșe sau consumul de suc de vișine poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Aceste beneficii de promovare a somnului pot fi atribuite concentrației ridicate de compuși vegetali din fructe. În plus, cireșele conțin melatonină, o substanță care ajută la reglarea ciclului somn-veghe.

Un studiu efectuat pe 20 de persoane a arătat că cei care au băut suc concentrat de vișine timp de 7 zile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de melatonină, ale duratei și calității somnului, în comparație cu un placebo.

În mod similar, un studiu de 2 săptămâni la adulți mai în vârstă cu insomnie a constatat că consumul unei cești (240 ml) de suc de vișine înainte de culcare a crescut timpul de somn cu 84 de minute.

Cu toate acestea, aceste studii utilizează produse concentrate de cireșe. Nu este clar dacă consumul de cireșe proaspete înainte de culcare ar avea același efect.

În cele din urmă, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine modul în care consumul de cireșe și produse din cireșe poate fi benefic pentru somn.

Rețete delicioase cu cireșe sau vișine

 

Atât cireșele, cât și vișinele se potrivesc bine cu multe alimente. În plus, produsele conexe, cum ar fi cireșele uscate, pulberea de cireșe și sucul de cireșe, fac adăugiri interesante la multe rețete.

Iată câteva modalități de a încorpora cireșele în dieta dumneavoastră:

- Savurați-le proaspete ca o gustare dulce.

- Asociați cireșele uscate cu chipsuri de ciocolată neagră, nucă de cocos neîndulcită, fulgi de nucă neîndulcită și migdale sărate pentru un delicios amestec de fructe de pădure făcut în casă.

- Faceți un compot de cireșe din înghețate de cireșe amare sau dulci și puneți-le pe iaurt, fulgi de ovăz sau budincă de chia.

- Adăugați cireșe tăiate în jumătate, fără sâmburi, la un salată de fructe.

- Încorporați cireșe uscate în produse de patiserie pentru un plus de dulceață naturală.

- Adăugați un pic de suc de vișine la apă spumantă și completați-o cu o felie de lămâie pentru un mocktail amuzant.

- Adăugați cireșe proaspete sau gătite la înghețată, plăcinte, crumble și alte deserturi.

- Pregătiți un grătar de casă cu cireșe pe care să-l folosiți la mâncăruri din carne sau păsări de curte.

- Pregătiți o salsa de cireșe cu cireșe tăiate cubulețe, cireșe și ierburi proaspete, cum ar fi busuiocul, pentru a le servi alături de mâncăruri savuroase.

- Adăugați cireșe în smoothie.

Posibilitățile de utilizare a cireșelor în bucătăria dvs. sunt nesfârșite, așa că nu vă fie teamă să experimentați, potrivit Healhline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel