Căpșunile organice, legătură cu focare de hepatita A. Ce recomandă infecționiștii

capsunile organice legatura cu focare de hepatita a. FOTO Pexels @ tzeemeng yap
Căpșunile organice, sursă de infectare cu hepatita A, ”boala mâinilor murdare”. Autoritățile din domeniul siguranței alimentare investighează pista.

Autoritățile de reglementare în domeniul siguranței alimentare din Statele Unite și Canada investighează un focar de hepatită A care ar putea fi legat de căpșunile organice contaminate și care a îmbolnăvit 17 persoane în Statele Unite și 10 în Canada, notează Toronto Sun.

Hepatita A, cunoscută și sub numele de ”boala mâinilor murdare”, se transmite de obicei pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că o persoană ingerează cumva fecale contaminate de la o persoană infectată.

De altfel, infecționiștii susțin necesitatea spălării cu mai multă atenție atât a căpșunilor, căci tot este sezonul acestora, cât și al salatei sau chiar a pepenilor, care pot fi contaminate cu reziduuri de la persoane infectate cu hepatitele A și E, care se pot transmite pe cale digestivă.

Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii

Până acum, 15 cazuri de infectări cu hepatita A au fost raportate în California și câte una în Minnesota și Dakota de Nord, a precizat Administrația americană pentru alimente și medicamente, iar 12 dintre acestea au fost spitalizate, a precizat FDA, fără a da detalii.

Produsele, care au fost distribuite la nivel național, au fost vândute sub marca FreshKampo sau HEB între 5 martie și 25 aprilie, a precizat FDA într-un comunicat sâmbătă târziu.

"Persoanele care au cumpărat căpșunile proaspete și apoi au congelat aceste căpșuni pentru a le consuma ulterior nu trebuie să le consume. Acestea ar trebui aruncate", a precizat aceasta.

Agenția de Sănătate Publică din Canada și Agenția Canadiană de Inspecție Alimentară au declarat că investighează cazuri în provinciile canadiene Alberta și Saskatchewan.

Căpșunile organice importate au fost cumpărate între 5 și 9 martie și nu mai sunt disponibile pentru cumpărare în Canada, au precizat acestea.

"Pe baza constatărilor investigațiilor de până acum, consumul de căpșuni organice proaspete importate este sursa probabilă a focarului", au precizat agențiile într-o declarație.

Hepatita A, boala mâinilor murdare: cauze, simptome și tratament

Hepatita A se mai numește și "boala mâinilor murdare" și este o afecțiune contagioasă. Denumirea bolii își are rădăcinile în modul de transmisie a bolii. Aceasta are loc în momentul ingerării alimentelor și a băuturilor contaminate cu virusul hepatitei A, iar șansa de a ne îmbolnăvi crește considerabil dacă nu ne spălăm pe mâini.

Cauze

Boala este cauzată de un virus care va determina o inflamație a ficatului. Pe lângă transmiterea prin alimente și băuturi, virusul poate fi luat și de pe obiectele contaminate. De asemenea, boala poate fi transmisă și prin contact sexual. 

Specialiștii spun că anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta hepatita A. În această categorie intră copiii, cei care călătoresc în zone unde boala este diagnosticată frecvent, persoanele care suferă de tulburări ale coagulării sângelui și bolnavii de HIV.

De obicei, boala nu prezintă riscuri mari pentru sănătate, dar specialiștii spun că poate fi fatală în lipsa tratamentului corespunzător la persoanele cu rezistentă scăzută a organismului.

Simptome

Simptomele variază de la o persoană la alta, iar evoluția bolii variază de la săptămâni la luni. Conform WebMd, principalele manifestări ale bolii sunt:

-icter (colorarea în galben a pielii și a mucoaselor);

-durere abdominală;

-urină de culoare închisă;

-scăderea apetitului;

-dureri de stomac;

-vomă;

-prurit;

-fecale de culoare deschisă;

-dureri articulare;

-febră;

-diaree;

-stare de oboseală.

Aceste simptome pot persista chiar și după 6 luni de la infectare. Citește mai departe AICI.

Câinii sau paracetamolul ar putea fi cauza hepatitei misterioase

A avea un câine de companie sau a lua paracetamol ar putea declanșa hepatita misterioasă la copii, au avertizat oficial britanici din domeniul sănătății, notează The Sun. Datele oficiale arată că 163 de copii din Marea Britanie au contractat boala, 11 având nevoie de un transplant de ficat.

Niciun copil nu a murit în Marea Britanie din cauza acestei afecțiuni și se crede că la nivel global există acum peste 250 de cazuri. Medicii au avertizat acum că boala este mai răspândită în gospodăriile în care există câini.

Aproape 70% dintre cazurile depistate erau din familii ce dețineau câini de companie

În 92 de cazuri din Regatul Unit, 64 de cazuri pozitive au fost la copii care proveneau din familii deținătoare de câini de companie sau care au fost expuse la câini, arată datele Agenției de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA). Medicii explorează acum această legătură, potrivit sursei citate. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce sunt hepatitele și cum se manifestă. Dr. Marinescu: Ușor de tratat, cu condiția să avem diagnostic, deci să testăm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel