Capacul de la toaletă, purtător de bacterii. Cum trebuie să stai CORECT și cu ce boli poți să te alegi

capacul de la toaleta - FOTO: Freepik@rawpixel.com
Capacul de la toaletă este purtător de bacterii și virusuri. Iată cum trebuie să stai pentru a evita îmbolnăvirile.

Capacul de la toaletă este plin de bacterii și virusuri. Germenii din toalete vă pot îngrijora. Specialiștii ne explică cum at trbui să identificăm modalitățile prin care să evităm acești germeni.

Mituri despre îmbolnăviri

Atunci când vă întrebați ce boli puteți contracta în toalete, infecțiile cu transmitere sexuală - numite și boli cu transmitere sexuală - pot fi una dintre cele mai mari preocupări ale dumneavoastră.

Bolile cu transmitere sexuală se transmit în principal prin sex vaginal, anal și oral și, uneori, în timpul unor activități precum.

- Nașterea

- Sarcina

- Alăptarea la sân

- Sărutul

- Folosirea în comun a acelor

Vezi și: Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Trucul banal dezvăluit de nutriționiști

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală nu se transmit prin:

- Scaunele toaletelor

- Alte suprafețe dure

- Strângerea de mână sau îmbrățișarea

- Folosirea acelorași prosoape sau vase cu cineva

- Înțepături de insecte

Dar ar putea exista unele la care ar trebui să fiți atenți.

Bolile cu transmitere sexuală bacteriene

Aceste boli includ chlamydia, gonoreea și sifilisul. Bacteriile care cauzează bolile cu transmitere sexuală trăiesc în membranele mucoase din jurul penisului, vaginului, anusului și gurii. Dar nu pot supraviețui mult timp în afara membranelor mucoase.

Vezi și: Apa potabilă, băutura care declanșează un tip de cancer: De trei ori mai probabil să dezvoltați o tumoare agresivă

Bolile cu transmitere sexuală virale

Dacă o boală cu transmitere sexuală este virală, se poate răspândi în afara membranelor mucoase și la alte celule cutanate. Virusurile care cauzează bolile cu transmitere sexuală nu se răspândesc departe, dar pot supraviețui pe pielea poroasă din apropierea membranelor mucoase.

Bolile cu transmitere sexuală virale includ:

- Hepatita B

- Herpes simplex

- Virusul imunodeficienței umane - sau HIV

- Papilomavirusul uman - sau HPV

Vezi și: Irinel Popescu, adevărul despre usturoi. Cât de periculoase sunt condimentele pentru sănătate: Ar trebui să moară toți de ficat

Bolile cu transmitere sexuală parazitare

Unele boli cu transmitere sexuală sunt cauzate de paraziți vii, cum ar fi trichomoniaza și păduchii pubieni - numiți și păduchi. Bolile cu transmitere sexuală parazitare pot apărea pe suprafețe, inclusiv:

- Scaunele de toaletă

- Prosoapele

- Îmbrăcăminte

- Cearșafuri de pat

- Pături

Singura modalitate de a contracta o boală cu transmitere sexuală parazitară este ca organele genitale să intre în contact direct cu un scaun de toaletă în timp ce un parazit viu este prezent acolo. Dar, acest lucru se poate întâmpla în cazuri rare, deoarece paraziții nu pot trăi mult timp pe suprafețe dure, cum ar fi scaunele de toaletă. Totuși, ei trăiesc mai mult decât virusurile și bacteriile, notează Medicine Net.

Vezi și: Planta care previne osteoporoza, afecțiunile neurologice și AVC. Semințele pot înlocui cerealele, iar frunzele sunt bune ca salată. Fecioru: Dacă aveți probleme, micșorați cantitatea, dar nu renunțați

Excepții de la regulă

Nu este probabil să vă îmbolnăviți de o boală virală sau bacteriană pe un scaun de toaletă. Contactul fizic trebuie să fie ”spate în spate” pentru a contracta o infecție bacteriană sau virală de pe un scaun de toaletă.

Organele genitale ale unei persoane trebuie să intre în contact direct cu suprafața scaunului de toaletă. Apoi trebuie să vă așezați cu organele genitale exact în același loc imediat după ce s-a produs transmiterea inițială.

Pentru a contracta virusuri precum HIV, trebuie să aveți o rană deschisă pentru ca virusul să ajungă în sânge. Rana deschisă trebuie să fie în contact direct cu aceeași suprafață imediat după ce organele genitale ale unei alte persoane au atins-o.

Herpesul genital se poate transmite de la o persoană infectată chiar dacă aceasta nu are răni. La fel ca în cazul HIV, organele tale genitale ar trebui să intre în contact direct cu o suprafață la foarte scurt timp după ce o persoană infectată. Transmiterea herpesului genital în toalete și pe scaunele de toaletă este foarte puțin probabilă.

Virusuri și bacterii care provoacă boli

În afară de bolile cu transmitere sexuală, vă puteți îngrijora și de alți germeni care vă îmbolnăvesc. La fel ca în cazul bolilor cu transmitere sexuală, majoritatea virusurilor și bacteriilor nu trăiesc mult timp pe suprafețele dure și reci pe care le găsiți în toalete.

De exemplu, virusul răcelii comune nu se transmite ușor prin atingerea suprafețelor. Aveți mai multe șanse să contractați virusuri și bacterii care cauzează boli prin contactul fizic cu o altă persoană.

De asemenea, vă puteți îmbolnăvi dacă cineva din apropiere este bolnav și tușește sau strănută.

Vezi și: Cele 17 categorii de persoane scutite de CASS. Cine plătește pentru ele. Adrian Wiener: Doar 40% dintre cei dintre asigurați plătesc, deci 39 din 100 de asigurați plătesc

Infecția cu norovirus

Norovirusul este adesea numit virusul stomacal. Aveți mai multe șanse să contractați acest virus într-o toaletă. Norovirusul trăiește în materiile fecale și provoacă vărsături și diaree. Norovirusul trăiește, de asemenea, mai mult timp decât alți viruși pe o suprafață dură, cum ar fi un scaun de toaletă.

O persoană poate transfera norovirusul pe mânerele ușilor și ale robineților după ce se șterge.

Protejarea împotriva bolilor din toalete

Este întotdeauna o idee bună să luați măsuri de precauție pentru a preveni transmiterea bolilor în toalete. Ștergeți scaunul toaletei într-o toaletă publică înainte de a vă așeza pe el. De asemenea, puteți folosi hârtie igienică sau o husă pentru scaunul de toaletă pentru a preveni contactul direct cu pielea dumneavoastră. Așezați-vă cu grijă pentru a preveni ca organele genitale să atingă direct scaunul.

Nu toată lumea se spală pe mâini după ce folosește toaleta - dar ar trebui să o faceți. Asigurați-vă că mâinile sunt complet curate înainte de a părăsi toaleta vă ajută să opriți transmiterea norovirusului.

Vezi și: Infecția cu Campylobacter: cauze, simptome, tratament. Atenție la lapte și carnea crudă. Dorobăț: Se ajunge la ATI

După ce vă spălați pe mâini, uscați-le folosind un prosop de hârtie sau un uscător de aer. Evitați să atingeți din nou robinetul cu mâinile pentru a-l închide. Dacă este posibil, folosiți un prosop de hârtie pentru a închide apa și deschideți mânerul ușii pentru a părăsi toaleta. Dacă acest lucru nu este posibil, folosiți cotul pentru a închide robinetul. De asemenea, folosiți cotul sau piciorul pentru a deschide ușa.

Nu toate toaletele au prosoape de hârtie. Ca măsură de precauție, purtați șervețele la dumneavoastră. Țineți unul în mână atunci când atingeți suprafețele din toaletă pentru a preveni transmiterea bolilor.

Dacă credeți că aveți o boală cu transmitere sexuală sau o altă boală, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră cu privire la simptome. Tratamentul timpuriu este esențial pentru a vă însănătoși rapid. Dacă sunt lăsate netratate, bolile cu transmitere sexuală pot duce la alte probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel