Anxietatea nu doar că îți afectează...
Tensiunea arterială scăzută, o lectură sub 90/60 mm Hg, este considerată benignă de către furnizorii de servicii medicale, deoarece rareori provoacă simptome. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta simptome care indică faptul că anumite părți ale corpului nu primesc un flux sanguin suficient de oxigenat și bogat în substanțe nutritive.
Atunci când tensiunea arterială scade sub 90/60 mm Hg și este însoțită de simptome, aceasta poate fi periculoasă. Unele semne și simptome care pot indica o tensiune arterială scăzută care împiedică livrarea de sânge oxigenat și bogat în nutrienți includ confuzie, greață, leșin, senzație de oboseală în ciuda somnului, dureri de cap sau vedere încețoșată și senzația că inima sare sau lipsește bătăi. În cazul în care apar aceste simptome, este esențial să consulți un medic pentru evaluare.
Tensiunea arterială scăzută poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv diabet, afecțiuni cardiace, hipertiroidism, afecțiuni neurologice, deficite nutriționale, sarcină sau îmbătrânire și medicamente specifice.
Adesea trece neobservată și poate să nu fie recunoscută până când scade la 90/60 mm Hg sau mai puțin. Alte afecțiuni care pot cauza tensiune arterială scăzută includ boala Addison, deshidratarea, diabetul, afecțiunile cardiace, hipotiroidismul, afecțiunile neurologice, deficitele nutriționale, sarcina sau îmbătrânirea și anumite medicamente.
Situațiile care pun viața în pericol pot provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută, cum ar fi șocul septic provocat de o infecție severă, o reacție alergică cunoscută sub numele de anafilaxie sau o scădere a volumului de sânge circulant din cauza pierderii semnificative de sânge în urma unor evenimente traumatice sau a unei hemoragii interne severe.
Aceste afecțiuni pot avea un impact asupra capacității organismului de a face să circule oxigenul și nutrienții, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale.
Citește și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic
Foto: Freepik
Tensiunea arterială scăzută adesea nu provoacă simptome. Cu toate acestea, dacă tensiunea arterială scade prea mult sau dacă este probabilă hipotensiunea, cum ar fi pierderea semnificativă de sânge sau deshidratarea, simptomele includ vedere încețoșată, confuzie, amețeli, leșin, senzație de oboseală sau slăbiciune, dureri de cap, dureri de gât sau de spate, bătăi neregulate ale inimii și greață. Este crucial să monitorizați aceste semne pentru o potențială hipotensiune arterială.
Tensiunea arterială normală este esențială pentru a asigura oxigenul și nutrienții în tot corpul, promovând sănătatea și bunăstarea generală. O tensiune arterială mai mică decât cea normală poate duce la riscuri și complicații, afectând creierul, rinichii și inima. Simptomele cerebrale pot fi asemănătoare unui accident vascular cerebral sau confuzie, rinichii pot suferi de leziuni renale acute, iar inima poate suferi leziuni din cauza lipsei de oxigen și nutrienți, putând duce la atacuri de cord sau insuficiență cardiacă, potrivit VeryWellHealth.
Persoanele cu tensiune arterială scăzută episodică sau continuă ar trebui să se consulte periodic cu un medic pentru a monitoriza potențialele riscuri și complicații.
Anumite grupuri de oameni, cum ar fi adulții în vârstă și femeile însărcinate, sunt mai susceptibile de a se confrunta cu tensiune arterială scăzută din cauza flexibilității vaselor de sânge, a hormonilor care reglează tensiunea arterială și a medicamentelor. În plus, sindromul de hipotensiune în decubit dorsal sau sindromul de compresie aortocavală pot provoca tensiune arterială scăzută la femeile însărcinate.
Hipotensiunea, o afecțiune fără simptome sau interferențe cu activitățile zilnice, nu necesită adesea medicamente sau tratamente. Cu toate acestea, intervențiile proactive asupra stilului de viață pot contribui la atenuarea acesteia.
Acestea includ consumul de apă în cantitate suficientă, menținerea picioarelor ridicate sau purtarea de șosete de compresie, o alimentație sănătoasă bogată în acid folic și vitamina B12 și schimbarea treptată a pozițiilor de la culcat la așezat și la stat în picioare. Aceste măsuri ajută la prevenirea anemiei și la menținerea unei tensiuni arteriale normale.
Pentru a preveni episoadele de tensiune arterială scăzută, schimbă treptat poziția în care stai, bea multe lichide, consumă o dietă sănătoasă bogată în vitamina B12 și acid folic, crește activitatea fizică și poartă șosete de compresie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...