Multitasking-ul poate părea eficient,...
Când sughițul devine o urgență medicală. Sughițul poate fi enervant sau jenant, dar, de obicei, nu ne gândim la el ca fiind îngrijorător. De obicei poate fi de scurtă durată, deși, în cazuri rare, poate persista. Atunci când durează mai mult de câteva zile sau dacă apar alte simptome la debutul lor, pot fi un semn al unei afecțiuni medicale mai grave.
Sughițul pare să vină din piept - un aflux rapid de aer care lovește corzile vocale și provoacă un mic sunet. Spasmul care provoacă un sughiț vine de fapt de la diafragmă sau de la nervii care o controlează. Unele cauze comune includ:
- Mâncatul prea mult sau prea repede
- Faptul că vă simțiți emoționat, nervos sau speriat
- Consumul de băuturi carbogazoase sau prea mult alcool (uneori în exces)
- Stresul
Vezi și: Ochii, zona feței ignorată pe perioada verii. Cum faci riduri din cauza soarelui
- O schimbare bruscă de temperatură
- Înghițirea aerului în timp ce mestecați gumă de mestecat sau sugeți bomboane
- Iritarea esofagului
- Refluxul esofagian este o cauză frecventă a sughițului, potrivit The Ohio State University Wexner Medical Center.
Sughițul prelungit, însă, ar putea fi cauzat de iritarea directă post-chirurgicală a nervilor frenic sau vag. Iritarea poate fi cauzată și de cancere ale toracelui sau ale gâtului.
Rareori, sughițul poate fi asociat cu tulburări ale creierului - inclusiv tumori și accidente vasculare cerebrale, printre altele - sau cu boli cardiovasculare. De asemenea, unele medicamente pot declanșa sughiț pe termen lung.
În cele din urmă, sughițul poate, de asemenea, să persiste fără o cauză aparentă.
Înainte de a ne îngrijora prea mult în legătură cu afecțiuni grave, să luăm în considerare câteva dintre numeroasele recomandări pentru a scăpa de sughiț.Una dintre cele mai comune este să vă țineți temporar respirația pentru a vă întrerupe tiparul respirator. Poate fi de ajutor și nu comportă prea multe riscuri să încerci.
După cum am menționat, nervii vag și frenic îți afectează diafragma. Ei fac parte din sistemul nervos autonom, care controlează ritmul cardiac și respirația.
Manevrele care afectează reflexul nervos pot să vă scoată sughițul. Manevra Valsalva se realizează prin încercarea de a expira în timp ce închideți gura și îți ciupești nasul în același timp.
Te vei apleca puțin în jos, încercând să expulzezi (fără succes) aerul, ca și cum ai umfla un balon. Această mișcare stimulează nervul vag, numită răspuns nervos vagal, și poate întrerupe sughițul.
Ingerarea de gheață sau aplicarea unei presiuni ușoare pe ochiul închis ar putea, de asemenea, să repornească acest răspuns al sistemului nervos.
De asemenea, puteți scăpa de sughiț cu o lingură de zahăr pentru a stimula partea din spate a gâtului (ceea ce ar putea provoca, de asemenea, un răspuns nervos vagal).
Singura recomandare comună de care trebuie să se ferească este tradiția de a speria pe cineva pentru a-l scăpa de sughiț. În timp ce oftatul de spaimă poate induce un răspuns nervos vagal care întrerupe spasmul, riscă, de asemenea, efecte secundare periculoase.
Dacă speriați pe cineva, acesta ar putea să-și piardă echilibrul și să cadă, iar faptul de a fi speriat poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra unei afecțiuni cardiace subiacente.
Există două scenarii care ar trebui să vă trimită la asistență medicală. În primul rând, dacă sughițul persistă mai mult de câteva zile, ar trebui să solicitați asistență medicală la medicul dumneavoastră de familie.
Acest lucru este important mai ales dacă sughițul vă împiedică să dormiți. Furnizorul dumneavoastră poate exclude alte cauze medicale și vă poate prescrie medicamente dacă metodele mai tradiționale de a vă opri sughițul nu funcționează.
Mai importantă decât durata, însă, este apariția unor simptome suplimentare odată cu sughițul. Este posibil să fie nevoie să solicitați asistență medicală de urgență dacă sughițul este însoțit de simptome precum apariția bruscă a amorțelii sau a problemelor de coordonare.
Acestea ar putea indica un accident vascular cerebral, care este grav și necesită tratament imediat. Alte simptome ale accidentului vascular cerebral includ apariția bruscă a dificultăților de vorbire sau de înghițire, căderea feței, schimbarea vorbirii, modificări ale vederii (pierderea unei părți a vederii) sau slăbiciune pe o parte a corpuluii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...