Zgomotul alimentar, o preocupare...
Diagnosticarea cancerului de sân a avansat semnificativ odată cu apariția tehnologiilor precum ecografia mamară și mamografia.
În timp ce ambele își au rolurile lor cruciale în identificarea anomaliilor din țesutul mamar, ele diferă în abordare, indicații și eficacitate.
Ecografia mamară folosește unde sonore pentru a genera imagini ale interiorului sânului. Este o procedură neinvazivă, nedureroasă, care oferă imagini detaliate ale schimbărilor în țesutul mamar, care nu pot fi evidente doar pe o mamografie.
Atunci când se detectează anomalii la mamografie, ecografia ajută medicul să vadă dacă o masă este solidă, potențial cancerigenă, sau umplută cu lichid, adică benignă.
În plus, la persoanele cu țesut mamar dens, ecografia ajută la vizualizarea structurilor care ar putea fi obscure pe o mamografie.
Spre deosebire de mamografie, care scanează întreg sânul, ecografia poate vizualiza zone specifice de interes pentru o evaluare mai detaliată.
De asemenea, între cele două, ecografia este considerată sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt, fiind potrivită pentru persoanele gravide care necesită imagistica sânului, potrivit Cancer Center.
Cât despre mamografie, ea implică folosirea razelor X cu doză redusă pentru a detecta modificări în țesutul mamar, fiind principalul instrument de screening pentru cancerul de sân.
Este bine de reținut că mamografia este primul pas în screeningul cancerului de sân, având ca scop identificarea anomaliilor înainte ca simptomele să se manifeste.
"Screeningul obișnuit, până la 45 de ani ne liminăm la ecografie, după 45 de ani gold-standardul este mamografia, care se face anual.
Cele două merg în paralel după 45 de ani, anual, pentru că mamografia ne oferă imaginea de ansamblu, în vreme de ecografia vine cu o imagine de detaliu pentru fiecare tip de țesut care compune glanda mamară", a spus dr. Carmen Cristescu, medic specialist medicină internă.
Deci, în timp ce mamografia rămâne piatra de temelie a screeningului pentru cancerul de sân, ecografia mamară joacă un rol crucial în detectarea suspiciunilor și în ghidarea intervențiilor țintite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...