Când este necesar screening-ul pentru cancerul de piele. Patru situații alarmante

screening - FOTO: Freepick
Screening-ul pentru cancerul de piele este indicat în patru situații.

Screening-ul pentru cancerul de piele este indicat atunci când pacienții se află în patru situații de risc. Reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca explică ce înseamnă riscul crescut de a dezvolta cancer de piele. 

”Screening-ul pentru cancerul de piele este recomandat pentru adulții cu risc crescut. Faptul că aveți un risc crescut nu înseamnă că veți face cu siguranță cancer de piele, dar este indicat să începeți să participați la examene regulate de screening.

În acest fel, cancerul de piele poate fi depistat de către medicul dvs în stadiu incipient. Arătați-i imediat medicului dumneavoastră orice: zonă de piele suspectă, rană care nu se vindecă, modificarea unei alunițe sau a unui pistrui”, arată reprezentanții Institutului Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj-Napoca.

Vezi și: Urciorul și chalazionul, afecțiunile oculare cu simptome similare. Cum le deosebim

Care sunt cele patru situații problemă

Medicii au elaborat o listă cu patru situații care pot fi un semnal de alarmă. Este vorba despre:

Riscuri moștenite:

- păr roșcat și pistrui

- multe alunițe (leziuni melanice)

- antecedente familiale de cancer de piele

- sindroame genetice care vă sensibilizează la soare

Afecțiuni personale:

- kertoză actinică

- nevi displastici (alunițe neobișnuite)

- antecedente personale de cancer de piele

- cancer bazal și cu celule scuamoase

Epunerea la mediul înconjurător: 

- prea multă expunere la soare

- călătorii frecvente la salonul de bronzare

- arsuri solare cu vezicule

Tratament anterior:

- radioterapie

- tratament imunosupresor

- alte tratamente împotriva cancerului

Vezi și: Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal

Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Radiațiile ultraviolete din zilele toride de vară pot avea un efect devastator asupra sănătății. Medicul dermatolog Olga Simionescu a explicat la Digi 24 ce trebuie să avem în vedere atunci când mergem la plajă.

”Radiațiile ultraviolete produc îmbătrânirea cutanată într-o expunere cumulativă, deci pe termen lung și produc categoric un cancer cutanat provenit din epidermă. Există dovezi că în bază genetică, la anumiți indivizi, soarele poate produce carcinom sau melanoma.

Recomandarea este simplă omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu.

Vezi și: Vergeturile, de două tipuri: albe și roșii. Care e diferența și cum le facem să DISPARĂ. Ioana Marinescu: 2 produse geniale

Razele soarelui, mai puternice la orele prânzului

Radiațiile ultraviolete sunt mai intense la orele prânzului. De aceea este important să ne protejăm pielea cu loțiuni care au factor de protecție. Medicul dermatolog a explicat cum se procedează.

”Între 11:00 – 16:00 crește fluxul și intensitate a tipului B de ultraviolete, exact al radiației pe care noi o numim meritematogă, că arde produce arsura solară, adică insolația în fazele mai accentuate.

Deci agentul ecran adică crema, produsul de foto-protecție, lapte sau emulsie trebuie aplicat între 11:16 pentru că el în baza cifrei care este inscripționată pe flacon protejează de această arsură solară care s-a dovedit clar că stăm la baza carcinogezenei, adică al procesului inductor de cancer.

Înainte de ora 11 și după 16 se face o comutare pe creștere a intensității UVA-ului. Arde mult mai puțin, ajunge mai profund la nivelul dermului deci la nivelul tegumentului și acolo vorbim despre o protecție alta decât cifra care este inscripționată pe flacon.

De obicei noi întoarcem flaconul și este un sistem de stele care protejează pentru tipul A, pentru că cifra de pe flacon arată protecția împotriva arsurii solare, iar sistemul acesta teste ne arată protecția împotriva tipului A de ultraviolete”,  a  mai explicat medicul.

Citește mai departe AICI

Cancer de piele: lucruri pe care ar trebui să le știi despre melanom

Melanomul este un tip comun de cancer și unul dintre cele mai îngrozitoare cancere din lume. Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele responsabile de producerea melaninei. Melanina este un pigment care determină culoarea pielii. Conform cercetării, riscul de melanom crește la persoanele sub 40 de ani. Melanomul este, de asemenea, cel mai mortal tip de cancer de piele.

Se crede că aproximativ 90% dintre cazurile de melanom sunt cauzate de expunerea la soare. Melanomul este împărțit în patru tipuri diferite.

Tipuri de melanom:

Melanom cu răspândire superficială: Acesta este cel mai frecvent tip de melanom. Afectează în principal brațele, picioarele, pieptul și spatele.

Melanomul nodular: Acest tip de melanom se răspândește rapid în comparație cu alte tipuri de melanoame. Melanomul nodular își pierde culoarea pe măsură ce crește, devenind roșu din negru.

 

Melanomul Lentigo Maligna: Se găsește la persoanele în vârstă care au fost expuse la soare mai mult timp. Este rar și se găsește mai ales pe față și pe gât.

Melanomul lentiginos acral: Acesta este cel mai rar tip și poate fi găsit pe palme, tălpi sau sub unghii.

Stadiile melanomului:

Etapa 0: În această etapă, cancerul este limitat la stratul exterior al pielii. Este cunoscut sub numele de melanom in situ.

Stadiul 1: Cancerul progresează în stadiul 1 dacă are o grosime de 2 mm. Nu se răspândește la ganglionii limfatici sau alte locuri.

Etapa 2: În această etapă, cancerul va avea o grosime de cel puțin 1,01 mm și poate progresa până la o grosime mai mare de 4 mm.

Etapa 3: În această etapă, cancerul se răspândește la unul sau mai mulți ganglioni limfatici. Cancerul original este posibil să nu mai fie vizibil. Dar dacă este vizibil, va fi mai gros de 4 mm.

Etapa 4: În această etapă, cancerul progresează în continuare și se răspândește la organe precum creierul, plămânii și/sau ficatul.

Poate fi dificil de detectat melanomul în stadiile sale incipiente. Prin urmare, este important să vă verificați în continuare pielea pentru semne care se schimbă.

Semne și simptome ale melanomului

Dacă observați aceste simptome sau semne, atunci trebuie să vizitați imediat medicul.

- Schimbarea culorii aluniței/petei existente.

- Pata/alunița existentă a început să producă mâncărime, e dureroasă și sângerează.

- O pată care este plată și roșie, cu o suprafață aspră, uscată sau solzoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel