Alimentația în sezonul rece poate fi...
Consumul a mai mult de trei cești de cafea cu cofeină pe zi este asociat cu mai puține probleme ale ficatului, potrivit unui nou studiu, cel mai amplu de până acum pe această temă. Cercetarea are la bază date din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției, care a întrebat americanii ce mănâncă și ce beau.
”Acesta este cel mai aproape de o legătură între ceea ce mănâncă sau bea oamenii și sănătatea ficatului lor, în lipsa unui studiu longitudinal în care ne-am propus să urmăm oamenii de mulți, mulți ani”, a spus medicul Elliot Tapper, profesor asistent de Gastroenterologie la Universitatea din Michigan, autor principal al studiului. Cercetătorii au analizat datele a aproximativ 4.500 de pacienți care au participat la sondaj în perioada 2017-2018.
73% dintre participanți erau supraponderali, aproximativ media națională. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între consumul de cafea și ficatul gras, însă au sesizat o legătură între cafea și rigiditatea ficatului. Cei care au băut mai mult de trei căni de cafea pe zi au avut o măsură mai mică a rigidității ficatului. Rigiditatea ficatului mai mare de 9,5 kilopascali este un semn de fibroză hepatică, care poate duce la ciroză.
Un alt studiu, bazat pe o bază de date din Regatul Unit, a constatat că cafeaua pare să protejeze împotriva bolilor hepatice cronice. ”Privirea unui moment instantaneu nu reflectă neapărat comportamentul unui individ în timpul debutului și dezvoltării stării sale. (...) Ca atare, există o serie de factori comportamentali și nutriționali care ar putea contribui la efectul observat pe o perioadă de ani”, afirmă Nathan Davies, profesor de Biochimie la Institutul de Sănătate Ficat și Digestivă de la University College London, arată webmd.
Ca stimulent, cafeaua vă poate crește cu siguranță nivelul de energie prin conținutul de cofeină. Dar știați că aceasta poate și să vă scadă energia? Totul depinde de cât de sensibil sunteți la cofeină și de când și câtă consumați. Cofeina ajută la creșterea vigilenței, așa că a lua o ceașcă de cafea înainte de a merge la o întâlnire sau de a începe un proiect vă poate ajuta să vă clarificați mintea.
Dar băuturile energizante? Deși sunt din ce în ce mai populare, nu există, într-adevăr, o formulă magică aici. Ceea ce dă acestor băuturi acest statut este cofeina, la fel ca și cafeaua. Conținutul de cofeină variază foarte mult între băuturile energizante. Multe conțin cofeină la fel de mult sau mai mult ca o ceașcă de cafea, împreună cu o mulțime de zahăr. Dar pentru a obține efectele energizante ale cofeinei trebuie să o folosiți cu prudență. Poate provoca insomnie, mai ales atunci când este consumat în cantități mari sau după ora 14.00 (sau la prânz dacă sunteți sensibil la cofeină).
Unii oameni sunt atât de sensibili la efectele cofeinei, încât consumul unei singure căni de cafea dimineața poate interfera cu somnul lor noaptea. Și asta vă poate reduce cu siguranță energia. Dacă sunteți o astfel de persoană, cel mai bine este să evitați complet cofeina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...