Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT

statinele - FOTO: Freepik@nataliakuzina
O schimbare importantă în administrarea statinelor pentru prevenirea bolilor de inimă ar putea fi pe cale să se producă, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. Cercetătorii estimează că numărul persoanelor care ar îndeplini criteriile pentru prescrierea statinelor ar putea scădea cu aproximativ 40%.

Statinele sunt medicamente utilizate pentru a preveni bolile de inimă, dar nu sunt necesare pentru toată lumea. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au descoperit că o nouă metodă de evaluare a riscului de boli de inimă, numită PREVENT, ar putea schimba semnificativ cine ar trebui să ia aceste medicamente.

În studiul lor, cercetătorii au descoperit că, dacă liniile directoare naționale ar incorpora o nouă ecuație de risc numită PREVENT, aproximativ 40% mai puțini americani ar putea îndeplini criteriile pentru a lua medicamente cu statine pentru scăderea colesterolului pentru a preveni bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Noua metodă de evaluare a riscului: PREVENT

Constatările, publicate în JAMA Internal Medicine, au examinat impactul potențial pe scară largă al adoptării ecuațiilor PREVENT, lansate de Asociația Americană a Inimii în noiembrie 2023, pentru a actualiza metoda standard pe care medicii o folosesc pentru a calcula riscul de 10 ani al pacienților de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

La nivel național, cercetătorii estimează că numărul adulților din SUA recomandați pentru terapia cu statine ar putea scădea de la 45,4 milioane la 28,3 milioane dacă PREVENT este adoptat pe scară largă. În mod surprinzător, studiul a relevat, de asemenea, că majoritatea persoanelor care ar încă se califică pentru statine conform PREVENT nu iau în prezent aceste medicamente preventive.

"Aceasta este o oportunitate de a ne concentra eforturile și de a investi resurse în populațiile de pacienți cu cel mai mare risc", spune autorul principal Dr. Timothy Anderson, M.D., M.A.S., medic primar la UPMC și cercetător în servicii de sănătate.

Vezi și: Două simptome cheie ale unui ucigaș tăcut. Poate duce la deces

Medicamente pentru scăderea colesterolului - FOTO: Freepik@proostoleh

Impactul asupra utilizării statinelor

Echipa de cercetare a folosit date reprezentative la nivel național de la aproape 3.800 de adulți americani cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani care au participat la un important sondaj guvernamental de sănătate din perioada 2017-2020. Ei au calculat riscul de 10 ani al fiecărui participant de a dezvolta boală cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD), o afecțiune periculoasă în care placa se acumulează în artere, folosind atât noile ecuații PREVENT, cât și vechile ecuații standard Pooled Cohort Equations (PCE) utilizate în prezent de medici.

Noua metodă PREVENT folosește date mai actuale și ia în considerare factori precum utilizarea actuală a statinelor și anumite boli. De asemenea, elimină utilizarea rasei ca factor de risc. Conform noii metode, riscul mediu de a dezvolta boli de inimă în următorii 10 ani este de 4%, comparativ cu 8% folosind vechile metode. Diferențele sunt și mai mari pentru anumite grupuri, cum ar fi adulții de culoare și persoanele între 70 și 75 de ani.

"Nu vrem ca oamenii să creadă că au fost tratați incorect în trecut. Au fost tratați cu cele mai bune date pe care le aveam când PCE a fost introdus în 2013. Datele s-au schimbat. Pentru un pacient despre care acum știm că este la un risc mai mic decât credeam anterior, dacă recomandăm să nu mai ia statine, totuși ar putea reveni la un risc mai mare în cinci ani, din simplul motiv că riscul fiecăruia crește pe măsură ce îmbătrânim", spune Anderson.

Vezi și: Cele mai comune cauze ale bolilor renale. Cum să îți menții rinichii sănătoși

Riscul de boală cardiovasculară, calculat

Studiul a analizat date de la aproape 3.800 de adulți americani, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Nutriție între 2017 și 2020. Cercetătorii au evaluat riscul fiecărui participant de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani, folosind atât noile ecuații PREVENT, cât și vechile ecuații Pooled Cohort Equations (PCE), care sunt utilizate în prezent.

O diferență importantă este că PREVENT folosește date mai actuale și mai variate despre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum nivelurile de colesterol, fumatul, tensiunea arterială și diabetul. De asemenea, ia în considerare utilizarea statinelor și bolile metabolice sau renale, dar elimină utilizarea rasei ca factor de risc biologic, considerând-o un construct social.

Folosind modelul PREVENT, riscul mediu estimat de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani pentru toți participanții a fost de doar 4%, comparativ cu 8% estimat de vechile ecuații PCE. Diferențele erau și mai mari pentru anumite grupuri, cum ar fi adulții de culoare (5,1% conform PREVENT vs 10,9% conform PCE) și persoanele între 70 și 75 de ani (10,2% conform PREVENT vs 22,8% conform PCE).

Pe baza acestor scoruri de risc mai scăzute, aproximativ 17 milioane de adulți americani ar îndeplini mai puțin pragurile pentru a li se recomanda statine, comparativ cu vechile ecuații. Numărul total ar scădea de la 45,4 milioane la 28,3 milioane.

Aceasta ar include aproximativ 4,1 milioane de persoane care iau în prezent statine și care, conform noilor ecuații PREVENT, s-ar putea să nu mai aibă nevoie de aceste medicamente.

Vezi și: Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat

Limitările studiului

Analiza s-a bazat pe o imagine de ansamblu a datelor, dar riscul calculat al unei persoane inevitabil se schimbă în timp pe măsură ce îmbătrânesc și dezvoltă noi factori de risc.

Există, de asemenea, întrebări nerezolvate despre cum să comunicăm cel mai bine aceste recalculări ale riscului pacienților, în special celor care ar putea fi sfătuiți să întrerupă un regim de statine de lungă durată prescris conform modelului vechi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

scobitori - FOTO: Freepik @wirestock
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel