A început sezonul accidentelor pe...
Cancerul pulmonar este o afecțiune în care celulele anormale încep să crească necontrolat în plămâni. Aceste celule cresc în mod necontrolat și pot forma o masă de țesut denumită tumoare. Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cancerul pulmonar cu celule mici și cancerul pulmonar cu celule non-mici (adică carcinomul pulmonar cu celule mici și carcinomul pulmonar cu celule non-mici).
Cancerul pulmonar cu celule mici este adesea asociat cu fumatul și se dezvoltă rapid, răspândindu-se adesea în alte părți ale corpului înainte de a fi diagnosticat. Cancerul pulmonar cu celule non-mici este mai des întâlnit și poate fi împărțit în mai multe subtipuri, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.
Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt semnele cancerului pulmonar.
Simptomele cancerului pulmonar pot varia și pot include tuse persistentă, spută cu sânge, dureri în piept, dificultăți de respirație, pierdere în greutate și oboseală inexplicabilă. Diagnosticul cancerului pulmonar implică adesea teste precum radiografiile pulmonare, tomografia computerizată (CT) și biopsia pulmonară pentru confirmarea diagnosticului și determinarea stadiului bolii.
"Din păcate, atunci când vorbim de cancer, semnele apar foarte târziu și simptomele. În evoluția bolii, un pacient care vine cu simptomatologie este un pacient deja într-o formă tardivă de boală", a explicat dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cancerul pulmonar - FOTO: Freepik@eliaspallares
Prevenirea cancerului pulmonar este în mare parte legată de reducerea factorilor de risc, în special renunțarea la fumat, care este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar.
"Este foarte important să avem o profilaxie. Ne referim, cel mai frecvent, la fumat și la screeningul persoanelor care fumează: dacă au mai mult de 50 de ani și au fumat mai mult de 20 de ani un pachet pe zi, este important să facă un screening pulmonar printr-un CT toracic cu doză mică de radiații, să evite să petreacă timp într-un mediu poluat.
Dacă vorbim de locul de muncă, purtarea echipamentului de protecție pentru persoanele care știu că lucrează într-un astfel de mediu este esențială, iar dacă vorbim de mediul înconjurător, de cele mai multe ori, natura are mecanismele necesare prin zona verde să curețe și să purifice aerul, însă, este foarte important modul în care omul își pune amprenta în mediu.
Trebuie să avem grijă de acest aspect, să nu dezechilibrăm ceea ce natura a creat", a mai explicat dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...