Trei factori de risc majori duc la...
Cancerul gastric este o creștere anormală a celulelo,r care începe în stomac. Stomacul se află în partea superioară și mijlocie a abdomenului, chiar sub coaste. Cancerul gastric poate apărea în orice parte a stomacului. În cea mai mare parte a lumii, cancerul gastric se dezvoltă în partea principală a stomacului.
Locul în care cancerul începe în stomac este un factor pe care medicii îl iau în considerare atunci când stabilesc un plan de tratament. Alți factori pot include stadiul cancerului și tipul de celule implicate. Tratamentul include adesea intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea cancerului. Alte tratamente pot fi utilizate înainte și după intervenția chirurgicală.
Tratamentul cancerului gastric are cele mai mari șanse de succes dacă cancerul se află doar în stomac. Cu toate acestea, majoritatea sunt descoperite când boala este avansată și șansele de vindecare sunt mai mici. Cancerul gastric care se extinde prin peretele stomacului sau se răspândește în alte părți ale corpului este mai dificil de vindecat.
- Dificultăți în înghițire
- Dureri abdominale
- Senzație de balonare după masă
- Senzație de sațietate după consumarea unor cantități mici de alimente
- Lipsa poftei de mâncare când vă așteptați să fie foame
- Arsuri la stomac
- Indigestie
- Grețuri
- Vărsături
- Pierdere în greutate fără a încerca
- Senzație de oboseală extremă
- Materii fecale care arată negru
Cancerul gastric nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile sale incipiente. Atunci când apar, simptomele pot include indigestie și dureri în partea superioară a abdomenului. Simptomele pot să nu apară până când cancerul este într-un stadiu avansat. În stadiile ulterioare ale cancerului gastric, pot apărea simptome, precum oboseala extremă, pierderea în greutate fără a încerca, vărsarea sângelui și apariția scaunelor negre.
Cancerul gastric care se răspândește în alte părți ale corpului este numit cancer gastric metastatic. Acesta provoacă simptome specifice zonei în care se răspândește. De exemplu, când cancerul se răspândește în ganglionii limfatici, poate provoca umflături pe care le puteți simți prin piele. Cancerul care se răspândește în ficat poate provoca îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Dacă cancerul se răspândește în abdomen, poate provoca acumularea de lichid în abdomen. Abdomenul poate părea umflat, conform Mayo Clinic.
Când să consultați un medic
Dacă aveți semne și simptome care vă îngrijorează, faceți o programare la medic. Multe afecțiuni pot provoca simptome asemănătoare celor cauzate de cancerul gastric, iar medicul poate efctua teste, care vor conclude la un diagnostic final.
Nu este clar ce provoacă cancerul gastric. Experții cred că majoritatea cancerelor de stomac încep atunci când ceva afectează mucoasa interioară a stomacului. Exemple includ infecții ale stomacului, reflux acid cronic și consumul excesiv de alimente sărate. Cu toate acestea, nu toți cu acești factori de risc dezvoltă cancer gastric. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla exact ce cauzează această boală.
Cancerul gastric începe atunci când ceva afectează celulele din mucoasa internă a stomacului. Aceasta determină modificări în ADN-ul acestor celule. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun acesteia ce să facă. Modificările determină celulele să se înmulțească rapid. Aceste celule pot supraviețui în condiții în care celulele sănătoase ar muri ca parte a ciclului lor de viață natural, care duce la acumularea de celule suplimentare în stomac, iar acestea pot forma o tumoră.
Celulele canceroase din stomac pot invada și distruge țesuturile sănătoase ale corpului. Ele pot începe să crească mai adânc în peretele stomacului. În timp, celulele canceroase se pot desprinde și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Când celulele canceroase se răspândesc într-o altă parte a corpului, acest lucru se numește metastază.
Tipul de cancer gastric se bazează pe tipul de celulă în care a început cancerul.
- Adenocarcinomul: Cancerul gastric de tip adenocarcinom începe în celulele care produc mucus. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer gastric. Aproape toate cancerele care încep în stomac sunt de tip adenocarcinom.
- Tumorile stromale gastrointestinale: Încep în celulele nervoase speciale găsite în peretele stomacului și în alte organe digestive. Acesta este un tip de sarcom de țesut moale.
- Tumorile carcinoid: Tumorile carcinoid încep în celulele neuroendocrine. Aceste celule se găsesc în multe locuri din corp și îndeplinesc funcții ale celulelor nervoase și ale celulelor care produc hormoni. Tumorile carcinoid sunt un tip de tumoră neuroendocrină.
- Limfomul: Limfomul este un cancer care începe în celulele sistemului imunitar. Sistemul imunitar al organismului luptă împotriva germenilor. Limfomul poate începe uneori în stomac, dacă organismul trimite celule ale sistemului imunitar în stomac pentru a lupta împotriva unei infecții. Acest lucru se poate întâmpla dacă organismul încearcă să combată o infecție. Majoritatea limfoamelor care încep în stomac sunt un tip de limfom non-Hodgkin.
Factorii care cresc riscul de cancer gastric includ:
- Probleme continue cu refluxul acid din stomac în esofag, numite boala de reflux gastroesofagian
- O dietă bogată în alimente sărate și afumate
- O dietă săracă în fructe și legume
- Infecție la nivelul stomacului cauzată de o bacterie numită Helicobacter pylori
- Umflarea și iritarea interioară a stomacului, numită gastrită
- Fumatul
- Prezența de formațiuni de celule noncanceroase în stomac, numite polipi
- Antecedente familiale de cancer gastric
- Antecedente familiale de sindroame genetice, care cresc riscul de cancer gastric și alte tipuri de cancer, cum ar fi sindromul gastric difuz ereditar, sindromul Lynch, sindromul polipozei juvenile, sindromul Peutz-Jeghers și polipoza adenomatoasă familială
Pentru a reduce riscul de cancer gastric, puteți să:
- Încercați să includeți fructe și legume în dieta dumneavoastră în fiecare zi
- Reduceți cantitatea de alimente sărate și afumate
- Renunțați la fumat. Dacă fumați, renunțați. Dacă nu fumați, nu începeți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...