Alimentația în sezonul rece poate fi...
Cancerul de piele apare atunci când celulele pielii încep să crească anormal.
Cele mai comune cauze ale cancerului de piele sunt expunerea la:
- razele ultraviolete (UV), fie prin expunerea directă la soare, fie prin expunerea la UV artificial, provenite de la aparatele de bronzat
- substanțe chimice cancerigene
Acești factori pot determina celulele pielii să dezvolte ADN anormal, ceea ce duce la creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase.
Când se dezvoltă cancerul de piele, tipul de celule pe care le afectează, determină ce fel de cancer este.
Cancerul de piele care se dezvoltă în celulele bazale este cunoscut sub numele de carcinom bazocelular. Este cea mai comună formă și crește foarte lent.
Cancerul de piele care se dezvoltă în celulele scuamoase este cunoscut sub numele de carcinom spinocelular. Apare adesea sub forma unor leziuni roșii, solzoase sau răni pe piele. Acest tip de cancer nu este o amenințare la adresa vieții, dar poate deveni periculos, dacă nu este tratat.
Cancerul de piele care se dezvoltă în melanocite (celulele care creează pigment) se numește melanom. Acesta este cel mai periculos tip de cancer de piele. Este mai probabil să se răspândească, decât cancerul de piele bazocelular și spinocelular. Melanomul cauzează majoritatea deceselor provocate de cancerul de piele în fiecare an.
În timp ce unele tipuri de cancer de piele au o componentă genetică, există multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni dezvoltarea cancerului de piele.
- Stabilește o consultație de rutină
Chiar dacă nu ai motive de îngrijorare, este o idee bună să faci controale anuale pentru depistarea cancerului de piele la un medic dermatolog. Aceștia vor putea observa zone ale corpului pe care nu le poți monitoriza cu ușurință.
Un dermatolog poate evalua, de asemenea, alunițele sau alte creșteri ale pielii, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a fi cancerigene. Dacă o aluniță prezintă caracteristici suspecte și pare a fi malignă (cancerigenă), îndepărtarea ei în stadiul incipient poate preveni răspândirea sa în alte zone ale corpului.
- Folosește cremă de protecție solară cu SPF 30, respectiv 50
Asigură-te că reaplici crema de protecție solară la fiecare 2 ore. Reaplică mai des, dacă ești la piscină sau la mare. Asigură-te că achiziționezi o cremă de protecție solară cu o durată lungă de valabilitate. Dacă nu există o dată de expirare, ar trebui să fie valabilă timp de 3 ani de la data achiziționării.
- Adoptă un comportament proactiv în ceea ce privește protecția împotriva razelor UV
Soarele poate afecta pielea în doar 15 minute, așa că este important să faci tot ce poți pentru a-ți proteja pielea în timp ce te bucuri de razele sale. Dacă vei petrece timp în aer liber, caută umbra, astfel încât să nu fii expus direct la soare. Acest lucru este important, mai ales între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza, când radiația UV este cea mai intensă.
- Poartă ochelari de soare
Ochelarii de soare nu numai că îți protejează vederea, ci pot proteja și pielea delicată din jurul ochilor. Majoritatea ochelarilor de soare blochează, atât razele UVA, cât și pe cele UVB. Asigură-te că perechea pe care o cumperi te poate proteja de ambele tipuri de raze.
- Îmbracă-te adecvat
Dacă vei fi expus la soare în aer liber pentru perioade lungi de timp, poți lua în considerare purtarea de mâneci lungi și pantaloni. Caută haine confecționate din materiale ușoare și respirabile.
- Poartă pălărie
Pielea feței este delicată și este necesar să beneficieze de protecție suplimentară, purtând pălărie.
- Evită aparatele de bronzat
Stând departe de soare, dar folosind în schimb aparate de bronzat, nu vei reduce riscul de deteriorare UV și de cancer de piele. De fapt, conform mai multor cercetări științifice, riscul de melanom cutanat crește cu 75% dacă începi să folosești un aparat de bronzat înainte de vârsta de 30 de ani. Aceste constatări sunt susținute și de un alt studiu, care a concluzionat că bronzatul în interiorul aparatelor este carcinogen pentru oameni. Potrivit acestuia, aparatele de bronzat prezintă un risc crescut de melanom, chiar și în absența arsurilor solare.
1. Retin-A
Utilizarea produselor pe bază de retinol în prevenirea cancerului de piele, precum Retin-A, este controversată. Cercetările arată că retinolul poate stimula crearea de celule noi ale pielii, ceea ce poate preveni cancerul de piele.
Cu toate acestea, există o condiție: retinolul poate face pielea mult mai sensibilă la expunerea la soare. Aceasta înseamnă că, dacă folosești produse cu retinol, trebuie să fii foarte precaut atunci când stai în aer liber pentru perioade lungi de timp. Folosește cremă de protecție solară, mai ales atunci când utilizezi produse pentru piele care conțin retinol.
2. Vitamina B-3
Niacinamida (o formă de vitamina B-3) a demonstrat că reduce riscul anumitor tipuri de cancer de piele la unele persoane cu risc ridicat.
Conform unor cercetări, niacinamida poate:
- reduce inflamația
- contribui la formarea proteinelor în piele
- îmbunătăți conținutul de umiditate al pielii
Aceste efecte pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de factorii de mediu, inclusiv de expunerea la soare.
Cu toate acestea, niacinamida nu a fost studiată pe scară largă, astfel încât efectele sale secundare nu sunt încă pe deplin cunoscute.
Cel mai bun mod de a preveni cancerul de piele este să fii vigilent și să îți monitorizezi pielea, iar dacă ai oricare dintre următoarele simptome, cu atât mai mult, este o idee bună să consulți medicul:
- o aluniță cu margini neregulate
- o creștere bruscă și rapidă a pielii
- o zonă de piele roșie și solzoasă care nu dispare
- durere, sensibilitate sau mâncărime bruscă
- sângerare sau scurgere de la o leziune a pielii
Cele mai eficiente măsuri pe care le poți lua pentru a preveni cancerul de piele includ limitarea expunerii la soare, utilizarea de cremă cu factor de protecție, evitarea aparatelor de bronzat și efectuarea regulată a examinărilor pentru depistarea cancerului de piele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...