Cancerul de colon: Dr Dan Bobeică, cum îl putem preveni

Dr Dan Bobeică
EXCLUSIV
Dr Dan Bobeică spune că pentru a preveni sau măcar descoperi foarte devreme cancerul de colon, de la o anumită vârstă trebuie să fim atenți la anumite lucruri.

Cancerul de colon este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în Europa la ora actuală, cu înregistrarea a aproximativ 215.000 de decese în fiecare an. În România, el este resposabil de apariția a 15.000 de cazuri anual, majoritatea pacienților fiind persoane cu vârstă de peste 50 ani.

Factorii de risc și cum ne protejăm

„În ultima perioada există o creștere a incidenței acestui tip de cancer, în special în țările dezvoltate, care se datorează în mare parte obiceiurilor alimentare proaste dar și factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumului de băuturi alcoolice, obezității sau sedentarismului", arată Dr Dan Bobeică, medic specialist gastroenterologie, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Când vine vorba de cancerul de colon, contează în mod principal anumiți factori care cresc, fiecare, riscul de apariție.

„Dintre factorii de risc implicați în apariția lui sunt: istoricul familial de cancer de colon, anumite afecțiuni ereditare cum ar fi sindromul Lynch și polipoza familială adenomatoasă, bolile inflamatorii cronice precum boală Crohn și colita ulcerativă, diabetul, dieta săracă în fibre și bogată în grăsimi, consumul de alcool sau fumatul", spune gastroenterologul.

Dar ce ne protejează împotriva acestui tip de cancer?

„Activitatea fizică regulată, dietă bogată în fructe, legume, fibre și săracă în grăsimi, conservanți și carne roșie sau anumite medicamente cum ar fi aspirina sau suplimentele alimentare pe baza de calciu și vitamina D", arată medicul.

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

„Atunci când apar simptome de alarmă precum scăderea ponderală involuntară, dispariția poftei de mâncare, apariția tulburărilor de tranzit sau a scaunelor cu sânge. Totodată, prezența anemiei feriprive pe analizele de laborator este un semn de alarmă și ar trebui investigată de medicul gastroenterolog", spune Dr Dan Bobeică.

Ce investigații medicale faci pentru diagnostic

„Pentru diagnosticul corect al acestui tip de cancer, colonoscopia este investigația cea mai utilă întrucât permite vizualizarea directă a formațiunii și prelevarea de biopsii. Alte investigații care permit diagnosticarea formațiunilor tumorale colonice sunt: ecografia abdominală, ecografia endorectală, videocapsula endoscopică, colonoscopia virtuală sau tomografia computerizată și rezonanță magnetică nucleară, acestea din urmă fiind utile mai ales în evaluarea diseminărilor la distanță", detaliază specialistul.

Pentru a descoperi din timp sau a preveni apariția cancerului de colon, putem face câteva lucruri.

„Având în vedere incidența tot mai mare a acestui tip de cancer, în special la categoriile de vârstă tinere, ghidurile recomandă începerea screeningului populațional o dată cu vârstă de 45 ani, iar pentru cei cu risc crescut (ex. cei cu rude de grad I cu cancer colo-rectal), de la 40 ani. Dintre opțiunile de screening valabile la ora actuală sunt testul FIT și testul hemocult, care pun în evidență prezența sângelui în materiile fecale ce nu poate fi observat cu ochiul liber, rectosigmoidoscopia și colonoscopia, acestea din urmă permițând directă vizualizare a tumorii și prelevarea de biopsii sau identificarea polipilor adenomatoși (cu potențial malign) și rezecția acestora, procedeu denumit polipectomie", enumeră Dr Dan Bobeică.

Prognosticul este unul favorabil comparativ cu al altor cancere din sfera gastro-intestinală, peste 80% dintre pacienți fiind candidați chirurgicali la momentul diagnosticului. „De menționat că supraviețuirea la 5 ani pentru cei cu boală localizată este de 90%, pentru cei cu invazie ganglionară de aproximativ 71% iar pentru cei cu diseminări la distanță de numai 14%", ai arată gastroenterologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel