Cancerul de colecist: cauze, factori de risc, simptome și tratament. Eliza Gangone: Riscul de a face cancer este dublu

cancerul de colecist. FOTO: Freepik @ AdilMehmood
Cancerul de colecist este mai frecvent în rândul femeilor, iar o condiție medicală poate dubla riscul de apariției al acestei boli. Care sunt semnele și simptomele cancerului de veziculă biliară.

Cancerul de colecist (veziculă biliară) apare atunci când în vezica biliară se dezvoltă celule maligne (canceroase).

”Cancerul vezicii biliare reprezintă cea mai frecventă tumoră malignă a tractului biliar, aproximativ 85-90% din totalul tumorilor maligne pe piesele de autopsie conform normelor OMS.

El apare la maximum 1% din pacienții care au litiază biliară (n.r. pietre la fiere), iar în momentul diagnosticului se apreciază că circa 95% dintre pacienți au și litiază biliară”, a declarat dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală, la Digi 24.

Cancerul de colecist, cauze și factori de risc

Cancerul de colecist (veziculăă biliară) apare atunci când celulele sănătoase devin celule maligne care cresc și se înmulțesc fără control.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când există modificări sau mutații în materialul genetic care le spune celulelor sănătoase cum să se comporte.

În cazul cancerului de veziculă biliară, aceste mutații genetice apar în timp (dobândite), ele nefiind moștenite de la părinții biologici, notează Cleveland Clinic.

Deși nu se cunosc cauzele care determină mutațiile genetice, oamenii de știință au identificat mai mulți factori care vă pot crește riscul.

Principalii factori de risc sunt reprezentați de:

- vârstă, unde media de vârstă la apariție este de 72 de ani

- sex,  cancerul de de veziculă biliară este de două ori mai frecventă la femei

- litiaza biliară și inflamațiile repetate ale veziculei biliare reprezintă, de departe, ”cel mai important factor de risc pentru apariția unei neoplazii. Cum am menționat, 95% din totalul cancerelor în momentul diagnosticului asociază și litiază biliară”, a precizat dr. Gangone.

- antecedentele familiale de litiază biliară. ”Dacă o persoană are o rudă de gradul 1 cu litiază biliară, riscul de a face cancer este dublu.

Dacă are o rudă de gradul 1 cu litiază biliară și pacientul, la rândul său are litiază biliară, riscul este cu 60% mai mare de a face cancer de vezică biliară”, a mai spus chirurgul.

- polipii veziculari. Când un polip vezicular depășește diametrul de un cm, cu atât riscul de malignizare este mai mare.

- colangita sclerozantă primară

- dieta

- fumatul

- obezitatea și diabetul zaharat.

Vezi și: Cine trebuie să ia IOD în caz de atac nuclear. De ce persoanele peste 40 de ani nu pot lua iodura de potasiu. Tot ce trebuie să știi în caz de radiații radioactive

Cancerul de colecist, semne și simptome

Această afecțiune este una fără simptome în fazele incipiente, motiv pentru care se depistează când este târziu.

Astfel, simptomele apar în fazele tardive, sunt nespecifice, și includ:

- disconfort abdominal

- durere în partea superioară dreaptă a abdomenului

- grețuri și vărsături

Semnele, cele mai comune în această boală, sunt reprezentate de:

- icter

- scăderea ponderală

- lipsa poftei de mâncare

- ascita (mărirea în volum a abdomenului)

- tumora palpabilă.

Cancerul de colecist, diagnostic

Diagnosticarea cancerului vezicii biliare se face în urma unor teste de laborator, care includ teste de funcționalitate a ficatului, test cu antigenul carcinoembrionar și testul de marker tumoral CA-19-9.

De asemenea, dr. Eliza Gangone afirmă că ”ecografia abdominală este una dintre metodele de ales în evaluarea unui pacient cu cancer de veziculă biliară, însă, posibilitatea de a pune diagnosticul pozitiv prin ecografie este redusă, de la 29% până la 80%.

Tomografia computerizată este o metodă mult mai precisă care poate aprecia o tumoră voluminoasă abdominală ca origine și o poate stadializa.

O metodă mai modernă, ecografia endoscopică este foarte utilă pentru diagnosticul cancerului de veziculă biliară, mai ales în fazele incipiente și, desigur, rezonanța magnetică nucleară, care este mult mai precisă și mai mai sigur, atât ca ecografia, cât și ca tomografia computerizată”, a mai spus medicul.

Cancerul de colecist, stadii

Cancerul de veziculă biliară are cinci stadii, astfel:

Stadiul 0 (cunoscut și sub numele de carcinom in situ): Celulele anormale, precanceroase se află în stratul interior (mucoasă) al vezicii biliare

Stadiul 1: Celulele canceroase se află în stratul mucoasei și se pot răspândi la peretele muscular al vezicii biliare

Stadiul 2: Cancerul s-a răspândit dincolo de stratul muscular, în straturile de țesut conjunctiv ale vezicii biliare

Stadiul 3: Cancerul s-a răspândit la ficat sau la organele din apropiere sau la stratul exterior (seros) al vezicii biliare și, eventual, la ganglionii limfatici

Stadiul 4: Cancerul s-a răspândit la mai mult de trei ganglioni limfatici din apropiere, la vasele de sânge și/sau la organele aflate la distanță de vezica biliară, mai arată Cleveland Clinic.

Cancerul de colecist, tratament

În ceea ce privește tratamentul cancerului de veziculă biliară, acesta include:

- intervenția chirurgicală

- radioterapia 

- chimioterapia

- terapia țintită

- imunoterapia

- radiosensibilzare.

Potrivit medicului, ”rareori, colecistectomia simplă este singura metodă terapeutică de ales pentru tratamentul chirurgical al acestei boli.

Nu de puține ori sunt necesare intervenții chirurgicale de extereză, atât a parenchimului hepatic adiacent, cât și de excizie a ganglionilor limfatici regionali”, a mai spus chirurgul.

Vezi și: Ce pățești dacă folosești gumă de mestecat. Cât timp trebuie să o mesteci. Răspunsul e șocant

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel