Cancerul care poate fi eradicat. Dr. Emel Nuraltay: Se reduce riscul enorm! Nu lasă loc de dubii

hpv - FOTO: Freepik@edophoto
EXCLUSIV
Acest tip de cancer poate fi prevenit în proporție de 80%. Două țări din lume, respectiv Mara Britanie și Australia, au eradicat acest tip de cancer.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80% prin vaccinarea. Vaccinarea HPV reduce șansele de a dezvolta cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin, prevenit prin vaccinare

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum poate fi eradicat cancerul de col uterin și cum se administrează, de fapt, vaccinul anti-HPV.

"Există program național de vaccinare. În acest moment, la nivelul României, avem un program care pentru tinerele fete cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani asigură vaccinarea gratuită prin rețeaua medicului de familie, iar pentru femeile între 18-45 de ani, vaccinarea se întâmplă cu o reducere de 50% pentru prețul total al celor trei doze de vaccinare.

La femeile care și-au început viața sexuală, vaccinarea are loc în trei doze. A doua doză se administrează la o lună de la prima doză, iar a treia doză se administrează după 6 luni.

La fetele tinere și cele care nu și-au început viața sexuală este suficientă administrarea a două doze de vaccin. Vorbim de vaccinul care conține imunizare pentru 9 tulpini dintre cele mai oncogene, care sunt întâlnite la pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: De ce ne doare capul când se schimbă vremea. Cum ne influențează, de fapt, presiunea atmosferică

Vaccinarea anti-HPV reduce riscul de cancer

Vaccinarea anti-HPV - FOTO: Freepik@EyeEM

Prin vaccinarea anti-HPV, persoanele sunt protejate împotriva infecțiilor cu anumite tulpini de HPV care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Aceasta oferă o șansă semnificativă de reducere a incidenței cancerului de col uterin în populație.

"Enorm de mult se reduce riscul. Vaccinarea asigură o protecție de foarte lungă durată, o protecție care durează zeci de ani. Dacă vorbim de o pacientă care poartă deja virusul HPV, aducem un plus imunității pe care a câștigat-o deja infectându-se în mod natural. La cele care se vaccinează inainte de a fi infectate sau înainte de a-și începe viața sexuală, protecția este asigurată într-un procent de peste 80%.

Sunt țări care au eradicat această boală prin vaccinare în masă. Mă refer la Marea Britanie și Australia. Populația a fost vaccinată în masă, prin program național, acum 10-15 ani.

Vezi și: Alimentul care previne demența. O lingură pe zi reduce riscul de deces cu 28%

Și la noi a fost o campanie de vaccinare, dar a fost un eșec pentru că informațiile nu au fost suficiente și oamenii au fost extrem de reticenți. În Marea Britanie și Australia, vaccinarea în masă a dus la eradicarea bolii. Anul trecut, în 2023, în Marea Britanie au murit ZERO femei de cancer de col uterin.

Este o experiență care nu lasă loc de dubii", a mai subliniat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel