Cancer intestinal, pacienții așteaptă și un an până să înceapă tratamentul

consultatie medicala
Unii pacienți cu cancer intestinal pot aștepta și un an de la apariția primelor simptome până să înceapă tratamentul, potrivit unor cercetari internaționale. Procentul bolnavilor care așteaptă mai mult de un an se ridică la 10 la sută.

O echipă a Parteneriatului Internațional Benchmarking al Cancerului (ICBP), coordonată de Institutul de Cercetări în Cancer din Marea Britanie, a urmărit fiecare pas pe care l-au făcut oamenii bolnavi de cancer intestinal înainte de tratament. A examinat chestionare completate de 2866 de pacienți internaționali și medici, precum și înregistrările medicale ale pacienților diagnosticați între anii 2013 și 2015.

Cercetătorii au descoperit că a durat un an sau mai mult, de la primul simptom până la tratamentul inițial pentru 10% dintre pacienții cu cancer intestinal din Anglia, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Ei au descoperit că bărbaților și femeilor din Țara Galilor le-a luat cel mai mult timp să contacteze medicul după ce avut un simptom (în medie 49 de zile). Odată ce cancerul a fost diagnosticat, pacienții din Țara Galilor au așteptat cel mai mult timp (39 de zile în medie) înainte de a începe chimioterapia, radioterapia sau intervenția chirurgicală - mai mult decât dublul perioadei de timp pentru pacienții din Danemarca și Australia (14 zile).

În ansamblu, pacienții din Țara Galilor au avut cea mai lungă perioadă de timp între observarea unei schimbări de sănătate și începerea tratamentului (în medie, 168 de zile). Acest lucru a fost comparat cu 145 de zile în Anglia, 138 de zile în Irlanda de Nord și 120 de zile în Scoția. Danemarca a stat cel mai bine, procesul luându-i în medie 77 de zile.

Pacienții au așteptat 2 luni ca să primească diagnosticul

Între aceste țări a existat, de asemenea, o mare diferență în ceea ce privește timpul necesar pentru diagnosticarea pacienților, odată ce au căutat ajutor. Pacienții din Danemarca și Australia au așteptat cel mai frecvent 27, respectiv 28 de zile pentru a primi un diagnostic de cancer intestinal comparativ cu pacienții din din Canada care au așteptat 76 de zile.
În Marea Britanie, pacienții din Țara Galilor și Irlanda de Nord au așteptat mai mult să primească diagnosticul (în medie 60 și, respectiv, 64 de zile) decât pacienții din Scoția (38 de zile) și Anglia (48 de zile).

,,Prin compararea sistemelor de sănătate din țările similare, ICBP poate ajuta la identificarea diferențelor importante pentru a inspira îmbunătățirea diagnosticării cancerului în întreaga lume și a ajuta la salvarea mai multor vieți. Așteptarea mai lungă pentru începerea tratamentului poate crește anxietatea pacientului și poate avea, de asemenea, un impact asupra succesului tratamentului", a declarat Sara Hiom, directorul Departamentului de Diagnosticare Precoce al Institutului de Cercetări în Cancer din Anglia.

Lipsa medicilor, una din cauze

Potrivit cercetătorilor, Marea Britanie are o sarcină majoră de a îmbunătăți modul în care pacienții cu cancer intestinal primesc tratament.

,,Există multe lucruri pe care le putem învăța de la alte țări, de la abordarea barierelor care îi împiedică pe oameni să viziteze un medic de familie, dacă observă schimbări neobișnuite pentru a se asigura că au cea mai rapidă cale de trimitere pentru diagnostic și tratament și până la avea suficient personal și capacitatea de a efectua și de a raporta testele prompt și de a livra tratamentul fără întârziere", au subliniat cercetătorii.

Marea Britanie se confruntă cu deficit de medici instruiți în endoscopie și medici patologi, necesari pentru dagnosticarea cancerului intestinal. Conform Eurekalert.org, oamenii de știință spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege diferențele dintre țări și pentru a vedea ce funcționează bine acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel