Alimentele care-ți scurtează viața. Ce boli poți face

Alimentele prăjite în ulei
Consumul de prea multe alimente ultra-procesate crește riscul de deces prematur, cancer și boli cardiovasculare, susțin specialiști de la Harvard.

Un studiu publicat online în februarie 2019, de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți în vârstă de 45 de ani și peste au făcut evaluări ale alimentelor pe care le-au consumat timp de doi ani. Astfel au realizat că, în medie, alimentele ultra-procesate au reprezentat aproximativ 15% din dieta zilnică măsurată în grame, se arată într-un material pe site-ul Școlii de Medicină Harvard.

Potrivit sursei citate, produsele alimentare foarte bine procesate înseamnă acele alimente gata de consum și făcute în cuptorul cu microunde precum: pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, găluște de pui sau de pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.

„După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură directă statistică între consumul ridicat de alimente prelucrate ultra și un risc mai mare de deces prematur din toate cauzele, în special cancerele și bolile cardiovasculare", se precizează pe Harvard Medical School.

Cercetătorii consideră că aceasta s-ar explica din prisma mai multor factor. Alimentele ultra-procesate, zic ei, au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocestae și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari - toate cele enumerate fiind asociate cu un risc crescut de boli cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel