Un nou instrument de evaluare a...
Acest tip de cancer este un neoplasm malign care se dezvoltă în mucoasă, fiind cel mai frecvent reprezentat de adenocarcinom.
Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre cancerul care dă simptome destul de târziu și despre cel mai important factor implicat în apariția cancerului: imunitatea.
"E un lucru deja dovedit, cancerul și imunitatea sunt două lucruri direct legate și cu cât vei respecta mai mult imunitatea pacientului, cu atât îi crești șansele de supraviețuire. Splina este implicată în imunitatea generală și e în interesul tuturor să menții un sistem imun cât mai puternic, mai ales că asta va aduce implicit și la o apărare împotriva cancerului", a subliniat medicul Teodor Buliga.
Ei bine, este vorba despre cancerul gastric, cunoscut și sub numele de cancer de stomac, un neoplasm malign care se dezvoltă în mucoasa stomacului.
"În cazul cancerelor gastrice există un beneficiu cert, mai ales în condițiile în care cancere gastrice sunt de regulă destul de târziu diagnosticate, pentru că stomacul este un organ extensibil și atunci cancerul se poate dezvolta la dimensiuni foarte mari pe o durată lungă de timp și dă simptome destul de târziu", ne-a spus medicul Teodor Buliga.
Factorii de risc includ infecția cu Helicobacter pylori, dietă nesănătoasă, fumat, istoric familial de cancer, iar simptomele, adesea nespecifice în stadii incipiente, pot include disconfort adbominal, pierdere în greutate inexplicabilă și indigestie, iar tratamentul variază de la chirurgie și chimioterapie, la terapii țintite și imunoterapie.
Printre simptomele cancerului gastric în stadii incipiente se numără:
- disconfort sau durere abdominală
- senzație de prea plin chiar și după mese mici
- arsuri la stomac sau indigestie
- greață și vărsături
- pierdere în greutate inexplicabilă
- anemie
În stadii avansate, simptomele pot include:
- vărsături cu sânge și scaune negre
- dificultăți la înghițire
- umflarea abdomenului din cauza acumulării de lichide
- icter
În ceea ce privește tratamentul cancerului gastric, medicul ne-a spus că: "chirurgia robotică îți aduce avantajul controlului ganglionilor din jurul stomacului, pentru că stomacul e un organ plin de ganglioni lifatici, ganglioni care de multe ori nu îți par invadați înainte de intervenție. Asta are importanță majoră pentru prognosticul pacientului.
Pe românește, un pacient care nu are ganglioni prinși într-un cancer de stomac are șanse de supraviețuire infinit mai mari față de un pacient care are adenopatie, care are ganglioni cu metastaze sau cu celule tumorale.
Chirurgia robotică îți permite să te duci să ridici toate grupele ganglionare implicate", a declarat medicul Teodor Buliga, medic la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...