Cancer de vezică urinară: cauze, simptome. Rezecţia transuretrală, tehnica ce distruge tumoarea. Dumitrache: Un fel de chimioterapie locală care este bine tolerată de pacient

Cancer de vezica urinara - Foto: Freepick @WangXiNa
EXCLUSIV
Care este cauza principală a cancerului de vezică și care este noua tehnică ce poate distruge tumoarea.

Vezica urinară este un organ gol, în formă de balon, situat în partea inferioară a abdomenului, care stochează urina.

Vezica urinară are un perete muscular care îi permite să se mărească pentru a stoca urina produsă de rinichi și să se micșoreze pentru a stoarce urina din organism. Există doi rinichi, câte unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale, deasupra taliei. Vezica urinară și rinichii lucrează împreună pentru a elimina toxinele și deșeurile din organism prin urină:

Cancerul de vezică urinară apare atunci când celulele din vezica urinară încep să crească fără control.

"Cancerul de vezică, tumorile uroteriale, din fericire nu este un cancer foarte frecvent, dar afectează foarte mult pacienții. Este un tip de tumoare în strânsă legătură cu fumatul. Deci pacienții care fumează sunt predispuși atât la boli cardiovasculare, la cancer pulmonar și afecțiuni pulmonare, dar mai puțin cunoscut la tumori de vezică urinară", ne-a spus medicul Mihai Dumitrache.

Adenomul de prostată: la ce VÂRSTĂ apare. ĂSTA e cel mai bun tratament. Urolog: Cu asta se ÎNCEPE. Am pacienți care fac asta de 25 de ani

Cancer de vezică urinară - simptome

Simptomele cancerului de vezică urinară pot varia de la o persoană la alta, încă cel mai frecvent simptom este sângele în urină, numit hematurie.

Acesta este adesea de culoare ușor ruginie până la roșu aprins.

Este posibil să vedeți sânge în urină la un moment dat, apoi să nu-l mai vedeți pentru o vreme. Uneori există cantități foarte mici de sânge în urină, care pot fi descoperite doar prin efectuarea unui test.

Alte simptome comune ale cancerului de vezică urinară includ

- urinare frecventă

- durere sau arsură în timpul urinării

- senzația că trebuie să urinați chiar dacă vezica nu este plină

- urinare frecventă în timpul nopții

Vezi și: Ce înseamnă urinare frecventă. Urologul Mihai Dumitrache: Aici este problema

Atunci când cancerul s-a extins sau s-a răspândit dincolo de vezica urinară în alte părți ale corpului, simptomele pot include:

- imposibilitatea de a urina

- dureri în partea inferioară a spatelui pe o parte a corpului

- durere în abdomen

- durere sau sensibilitate osoasă

- pierdere neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare

- umflături la nivelul picioarelor

- senzație de oboseală

Este important să consultați medicul dacă aveți oricare dintre aceste simptome.

Rețineți că infecțiile tractului urinar, pietrele la rinichi sau la vezica urinară sau alte probleme legate de rinichi ar putea fi cauza, nu cancerul. 

Testul care îți arată dacă ai litiază. Manu, adevărul despre nisipul la rinichi: Dacă stă, rănește și tot rănește și atunci apare tumoarea

Cancer de vezică urinară - cauze

Potrivit cancer.gov, există mulți factori de risc pentru cancerul de vezică urinară, dar mulți dintre ei nu cauzează direct cancerul. În schimb, aceștia cresc șansele de deteriorare a ADN-ului în celule care pot duce la apariția cancerului de vezică urinară.

Un factor de risc este orice lucru care crește șansele de a contracta o boală. Unii factori de risc pentru cancerul de vezică urinară, cum ar fi consumul de tutun, pot fi modificați.

În Statele Unite, cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbați decât la femei și mai des la persoanele albe decât la cele de culoare. Cancerul de vezică urinară poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă a unei persoane.

Consumul de tutun, în special fumatul țigărilor, este un factor de risc major pentru cancerul de vezică urinară.

De ce? Tutunul conține substanțe chimice dăunătoare numite agenți cancerigeni. Atunci când consumați tutun, aceste substanțe chimice sunt absorbite în fluxul sanguin, sunt filtrate de rinichi și apoi se adună în urină. Astfel, vezica este expusă la niveluri ridicate ale acestor substanțe chimice, care pot deteriora ADN-ul din celulele care vă căptușesc vezica urinară.

Alți factori de risc pentru cancerul de vezică urinară includ:

- istoric familial de cancer de vezică urinară

- modificări în genele care sunt legate de cancerul de vezică urinară, cum ar fi HRAS, RB1, PTEN/MMAC1, NAT2 și GSTM1

- expunerea la vopsele, coloranți, metale sau produse petroliere la locul de muncă

- tratament anterior cu radioterapie la nivelul pelvisului sau cu anumite medicamente anticancerigene, cum ar fi ciclofosfamida sau ifosfamida

- administrarea plantei chinezești Aristolochia fangchi

- consumul de apă dintr-o fântână care are un nivel ridicat de arsenic

- consumul de apă potabilă care a fost tratată cu clor

- o infecție a vezicii urinare cauzată de un parazit numit Schistosoma haematobium.

"Gudronul se elimină prin rinichi. Erau chiar coșarii care aveau cancer testicular, în perioada în care Londra era încălzită cu cărbune. Așa s-a dovedit efectul cancerigen al gudronului. Sigur, țigările ăstea moderne care doar încălzesc tutunul nu ar putea reduce acest risc. Dacă ne gândim însă la vezică, aici operația merge doar endoscopic sau lapaloscopic?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Rezecţia transuretrală, tehnica ce distruge tumoarea

 

"Inițial operația se va face endoscopic.

De ce? Din fericire, intrăm pe canalul urinar, pe acolo pe unde pacientul urinează și se pătrunde cu un instrument la nivelul vezicii urinare prin care tumora respectivă medicală se poate rezeca.

Este ceea ce numesc pacienții intervenția cu laser pentru prostată. Este același instrument cu care se poate pătrunde la nivelul vezicii urinare.

E ca un tub care proiectează energie luminoasă în cazul de față și favorizează până la urmă tumoarea.

Aceasta este varianta mai nouă de distrucție cu laser. Varianta care încă reprezintă gold standardul este rezecţia transuretrală.

Asta înseamnă că formațiunea tumorală respectivă se rezecă cu ajutorul curentului electric, dar într-adevăr, mai nou există aplicația", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Un fel de chimioterapie locală care este bine tolerată de pacient"

 

"Majoritatea formațiunilor tumorale de vezică urinară sunt formațiuni superficiale, adică ele sunt afectează doar stratul intern al vezicii urinare și nu au progresie spre exterior, spre mușchiul vezicii urinare și spre exterior și de aceea se pretează la tratamentul acesta endoscopic, eventual ajutat ulterior cu aplicarea de anumite substanțe la nivelul vezicii urinare care să distrugă celulele tumorale care încă rezistă acolo.

Un fel de chimioterapie locală care este bine tolerată de pacient", a conchis medicul Mihai Dumitrache.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel