Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cancer de sân triplu negativ: femeile tinere și cele de culoare, risc crescut
08 iul 2019 / 15:13
Femeile până-n 40 de ani și cele de culoare se pot confrunta cu un risc crescut de a avea cancer de sân triplu negativ, sugerează un studiu.
Cancer de sân   FOTO: pexels.com

Cancer, sân, tripul negativ. Cercetători de la Școala de Sănătate Publică a Universității de Stat din Georgia, SUA, au descoperit că femeile până-n 40 de ani și cele de culoare au un risc crescut de a face cancer de sân triplu negativ față de restul. Aceste tip de cancer este agresiv și nu răspunde la terapia specifică, informează medicalxpress.

Studiul a fost publicat online în Cancer, jurnal revizuit de Societatea Americană pentru Cancer.

Cancer, sân, tripul negativ: diferențe rasiale în diagnostic

Cercetări anterioare au evidențiat că există disparități/diferențe rasiale în diagnosticul cancerului de sân triplu-negativ. Medicul Lia Scott de la Universitatea de Stat din Georgia si colegii ei au analizat toate cazurile de cancer de sân diagnosticate în perioada 2010-2014 din baza de date privind cancerul în SUA. Au identificat 1.151.724 de cazuri de cancer mamar, iar cazurile de cancer la sân triplu negativ au reprezentat circa 8.4% din toate cazurile.

Autorii studiului au descoperit o prezență semnificativă de cancer de sân triplu negativ pentru femeile de culoare, în special femei non-hispanice de culoare, dar și pentru femeile mai tinere.

Cancer, sân, tripul negativ: alte procente

Peste 21% de femei non-hispanice de culoare au fost diagnosticate cu acest tip de cancer comparativ cu mai putin de 11% pentru toate celelalte tipuri de cancer de sân. Femeile mai tinere de 40 de ani au avut de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ decât femeile în vârstă de 50-64 de ani. Iar printre femeile care au fost diagnosticate cu cancer de sân, cele diagnosticate în stadii tardive au avut cu 69% mai multe șanse de a avea cancer triplu negativ decât alte tipuri.

"Autorii au remarcat că, din cauza naturii agresive a cancerului de sân triplu-negativ și a lipsei opțiunilor terapeutice, este important să se știe care dintre persoane se confruntă cu un risc mai mare și ce factori pot influența acest risc", mai arată sursa citată.


Ştiri Recomandate

Coronavirus. Ministrul Sănătății despre medicii demisionari de la UPU Bacău
India, avortul permis până la 24 de săptămâni de sarcină
EXCLUSIV
Ce ar trebui să facă românii în plin sezon gripal. Dr Adrian Streinu-Cercel explică
Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer. Niciodată nu este prea târziu să te lași
Coronavirus: toți medicii de la UPU Bacău și-au dat demisia. Motivul
Ficat: prea mult zahăr nu face bine ficatului   FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Dr Adrian Wiener, care sunt politicile României privind grăsimile trans și zaharurile
Comentarii