Cancer de sân: efectele surprinzătoare ale terapiei hormonale

Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Terapia hormonală la două subtipuri de cancer de sân ar avea un efect pozitiv pe termen lung, susține un studiu suedez.

Cancer, sân, hormoni. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au analizat efectul pe termen lung al terapiei hormonale la femeile cu cele mai frecvente tipuri de cancer de sân sensibil la hormoni. Au descoperit că tratamentul are un efect protector împotriva răspândirii cancerului în alte zone atât pentru așa-numitele subtipuri de cancer mamar Luminal A, cât și Luminal B și un efect pe termen lung pentru femeile diagnosticate cu cancer Luminal A.

Cancer, sân, hormoni: estrogen

"Cancerul de sân pozitiv pentru receptorii estrogeni (sensibil la hormoni) este cea mai frecventă formă de cancer de sân și înseamnă că tumora crește ca răspuns la hormonul feminin estrogen. Femeile care dezvoltă această formă de cancer de sân au un risc pe termen lung de răspândire metastatică a bolii și mor. Cu toate acestea, nu există cunoștințe suficiente despre modul în care factorii biologici din tumoră și terapia hormonală afectează acest risc pe termen lung", se explică într-un comunicat al Institutului.

Cercetătorii au analizat datele de cel puțin 20 de ani pentru pacienții din studiul de la Stockholm Tamoxifen (STO-3) care au primit fie tamoxifen, fie terapie hormonală. 336 de femei au fost diagnosticate cu așa-numitul subtip de cancer la sân Luminal A și 126 de femei cu subtipul Luminal B.

Rezultatele: "pacientele cu cancer de sân Luminal A au avut o creștere a riscului relativ mică, dar prelungită pentru cancerul metastatic și că tratamentul cu tamoxifen a redus semnificativ acest risc până la 15 ani de la diagnostic. Pacientele cu subtipul Luminal B aveau un risc ridicat de cancer de sân metastatic în primii cinci ani după diagnostic. La acestea, tratamentul cu tamoxifen a dus la un risc semnificativ redus în primii cinci ani, dar după aceea efectul protector al terapiei hormonale a scăzut", mai arată sursa citată.

Cancer, sân, hormoni: ce zic cercetătorii

„Concluzia noastră este că tratamentul cu tamoxifen este benefic pentru ambele grupuri de pacienți, dar că are un efect protector pe termen lung pentru pacienții cu cancer de sân Luminal A", consideră medicul Linda Lindström, lider de grup de cercetare la Departamentul de Bioștiință și Nutriție al Institutului Karolinska, coordonatoarea studiului.

Potrivit acesteia, pacientelor cu cancer de sân Luminal B ar trebui să li se ofere și terapie hormonală întrucât rezultatele studiului arată un risc redus de metastază în primii ani, când riscul este cel mai mare pentru acești paciente.

Următorul pas în cercetare este analizarea beneficiilor pe termen lung ale terapiei hormonale la paciente cu subtipul Luminal A și Luminal B care au fost diagnosticați cu tumori mai mari și agresive cu răspândire la ganglioni limfatici.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul JAMA Oncology. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel