Cancer de prostată, legat de boli inflamatorii intestinale

Indigestie
Bolile inflamatorii intestinale cresc foarte mult riscul bărbaților de a avea cancer de prostată, o arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Northwestern University. Pacienții cu astfel de afecțiuni ar putea avea nevoie să fie examinați mai atent.

Bărbații cu boli inflamatorii intestinale au un risc de patru până la cinci ori mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de prostată, arată un studiu al cercetătorilor de la Northwestern Medicine University, care s-a desfășurat timp de aproape două decenii.

Pacienții trebuie priviți mai atent

Acesta este primul raport care arată că acești bărbați au valori de PSA (antigenul specific prostatic) mai mari decât media și un risc semnificativ mai mare de cancer de prostată potențial periculos. Ei trebuie să fie examinați mai atent pentru cancerul de prostată. Aproximativ 1 milion de bărbați au o boală inflamatorie intestinală în SUA, un tip de afecțiuni cronice comune care includ boala Crohn și colita ulcerativă.

Pacienții cu astfel de afecțiuni „ar putea avea nevoie să fie examinați mai atent decât un bărbat fără boală inflamatorie intestinală", a spus autorul principal al studiului, Dr. Shilajit Kundu. „Dacă un bărbat cu afecțiuni inflamatorii intestinale are un PSA crescut, acesta poate fi un indicator al cancerului de prostată".

Studiul a fost publicat în jurnalul European de Urologie (European Urology) săptămâna aceasta.

PSA nu e ridicat exclusiv din cauza afecțiunii intestinale

În practica sa clinică, Kundu spune că vede mulți bărbați cu afecțiuni inflamatorii intestinale care au teste PSA ridicate.

Mulți medici consideră că PSA este ridicat doar pentru că pacienții au o boală inflamatorie", a spus Kundu. „Nu există date care să ghideze modul în care ar trebui să îi tratăm pe acești bărbați".

Pentru acest studiul amplu, cercetătorii au analizat 1.033 de bărbați cu boală inflamatorie intestinală și un grup de control de 9.306 bărbați fără o astfel de afecțiune. Ei au urmat cele două grupuri de bărbați timp de 18 ani și au descoperit că pacienții cu afecțiuni intestinale inflamatorii aveau un risc mult mai mare de a avea cancer de prostată și niveluri mai mari de PSA.

Cercetătorii de la Northwestern studiază acum mecanismul prin care inflamația intestinului duce la cancerul de prostată.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel