Cancer de limbă: operație în premieră la Spitalul Colțea

Medicii de la Spitalul Colțea au realizat o operație în premieră pentru Europa de Est. Ei au operat un pacient cu cancer de limbă printr-o metodă endoscopică, realizată cu ajutorul unui aparat împrumutat. Autoritățile promit că anul viitor vor cumpăra aparatul respectiv.

Patru medici, dintre care doi cu specializare în Belgia, reuşit să extirpe o tumoră de limbă prin metodă endoscopică. Pacientul, fumător înrăit, suferea de cancer de limbă, extins la obraz şi spre laringe. Vineri, omul a primit o nouă şansă la viaţă, potrivit Știrilor TVR.

Practic, medicii au introdus o cameră de filmat până în dreptul tumorii. Apoi, cu ajutorul unui instrument ultrasonic avansat, au tăiat-o şi au sigilat vasele de sânge pentru a preveni apariţia hemoragiei. Intervenția a durat 3 ore.

Alţi pacienţi vor fi supuşi unor astfel de proceduri minim-invazive zilele acestea. Din păcate, doar în această săptămână vor mai putea fi realizate aceste operații, pentru că doar atât este împrumut aparatul de la o companie privată. Aparatul, de ultimă generaţie, costă în jur de 100.000 de euro. Autorităţile promit însă că vor dota Spitalul Colțea cu un astfel de aparat anul viitor.

Spre deosebire de operaţiile clasice, bolnavii operați cu ajutorul unui astfel de aparat nu mai rămân mutilați. Intervenţia clasică lasă sechele grave, pentru că medicii sunt nevoiţi să secţioneze mandibula. Pacienţii rămân astfel mutilaţi. În plus, timpul de recuperare este mult mai mare. În cazul unei interveţii clasice, pacienţii rămân spitalizaţi în jur de două, trei săptămâni. Dar, după o astfel de procedură endoscopică, bolnavii pleacă acasă în 5-7 zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel