Cancer: 15 simptome pe care e bine să le știi

Anxietate
Când vine vorba de cancer, toți medicii spun că, indiferent de tipul lui, cel mai bine este să fie descoperit din timp pentru a putea fi tratat cu succes. Dar cum românii nu prea au obiceiul de a merge des la medicul de familie pentru controale și nici analize de specialitate nu-și fac dacă nu sunt nevoiți, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să vă arătăm simptomele care trebuie să vă dea de gândit că ceva e în neregulă. Iată 15 simptome care pot fi asociate cu cancerul.

Modificări ale pielii

O nouă pată ivită pe piele sau una care își modifică dimensiunea, forma sau culoarea, ar putea fi un semn al cancerului de piele. Alt simptom poate fi apariția unei porțiuni de piele care nu arată la fel ca restul. Dacă aveți semne pe piele neobișnuite, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice. Vă poate face un examen și poate extrage o bucată mică de piele (procedură numită biopsie) pentru a examina mai atent dacă celulele sunt canceroase sau nu.

Tuse persistentă

Dacă nu fumați, sunt foarte puține motive ca o tuse urâtă să fie simptom de cancer. De obicei, este cauzată de astm, reflux acid sau o infecție. Dar dacă tusea nu trece sau dacă tușiți cu sânge - mai ales dacă sunteți fumător - consultați-vă de urgență medicul. El poate testa mucusul din plămâni sau face o radiografie la piept pentru a verifica dacă aveți sau nu cancer pulmonar. Atenție, acest tip de cancer are cele mai puine simptome, atrag atenția experții consultați de WebMD.com.

Schimbări la nivelul sânilor

Majoritatea schimbărilor la sân nu sunt cancer. Totuși, este important să-i spuneți medicului dumneavoastră despre aceste modificări și să vă verificați constant. E ceva în neregulă dacă simțiți/observați gâlme, noduli, excrescențe, modificări la nivelul sfârcurilor, înroșire, îngroșare sau durere în sâni. Medicul va face un examen și poate sugera o mamografie, un RMN sau poate o biopsie.

Balonare

Este posibil să vă balonați din cauza dietei sau chiar a stresului. Dar dacă starea nu se îmbunătățește sau dacă observați și o oboseală, pierdere în greutate sau dureri de spate, mergeți la doctor. Balonarea constantă la femei poate fi un simptom al cancerului ovarian. Medicul poate efectua un examen pelvian pentru a căuta cauza.

Probleme când urinați

Mulți bărbați au probleme urinare pe măsură ce îmbătrânesc, precum nevoia de a merge mai des la toaletă, scurgeri frecvente sau un flux slab. De obicei, acestea sunt semne de prostată mărită, dar ar putea însemna și cancer de prostată. Consultați medicul pentru un examen și n-ar strica un test de sânge special numit test PSA (antigen specific prostatic).

Noduli limfatici umflați

Există aceste mici glande în formă de fasole în gât, la subsuoară și în alte locuri din corp. Când sunt umflate, adesea înseamnă că te lupți cu o infecție ca gripă sau una dată de un streptococ. Unele tipuri de cancer cum ar fi limfomul și leucemia pot determina, de asemenea, acest tip de umflături. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a identifica cauza.

Sânge la toaletă

Dacă vedeți sânge în toaletă după ce terminați, este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră. Materia fecală cu sânge este probabil să provină de la venele umflate, inflamate, numite hemoroizi, dar există o riscul de a fi cancer de colon. Sângele în urină poate fi urmare a unei infecții a tractului urinar, dar poate fi și simptom de cancer de rinichi sau vezică urinară.

Modificări ale testiculelor

Dacă observați umflături ale testiculelor sau noduli trebuie să mergeți imediat la doctor. Un nodul nedureros este cel mai comun semn al cancerului testicular. Uneori, totuși, un bărbat poate avea doar un sentiment de greutate în burta sau scrotul inferior ori poate observa că testiculele sale s-au marit. Medicul va face un examen fizic al zonei sau/și o scanare cu ultrasunete pentru a vedea dacă există o tumoare sau o altă problemă.

Probleme la înghițire

Răceala obișnuită, refluxul acid sau chiar un medicament pot duce la probleme de înghițire, câteodată. Dacă starea nu se îmbunătățește, consultați-vă medicul. Tulburările de înghițire pot fi, de asemenea, un semn de cancer în gât sau în esofag. Doctorul va face un examen și câteva teste (inclusiv radiografie cu bariu ca substanță de contrast), în care înghițiți un lichid cald pentru a ca gâtul să se vadă clar pe radiografie.

Sângerări vaginale neobișnuite

Sângerarea care nu face parte din menstruația obișnuită poate avea multe cauze, cum ar fi fibroame sau chiar unele tipuri de contraceptive. Dar spuneți-i medicului dumneavoastră dacă sângeți între menstruații, după sex sau aveți scurgeri sângerii. Medicul va investiga posibilitatea de cancer uterin, de col uterin sau vaginal. Asigurați-vă că îl anunțați și dacă sângerați după menopauză. Nu este normal și trebuie verificat imediat.

Probleme ale gurii

De la respirația urât mirositoare până la răni, majoritatea schimbărilor din gură nu sunt grave. Dar dacă aveți pete albe sau roșii în gură, care nu se vindecă rănile după câteva săptămâni - mai ales dacă fumați - consultați-vă medicul. Acesta poate fi un semn de cancer oral. Alte lucruri pe care să le căutați: un nodul în obraz, probleme la mișcarea maxilarului sau durere la nivelul gurii.

Pierdere bruscă și masivă în greutate

Bineînțeles că puteți să slăbiți atunci când vă schimbați modul în care mâncați sau faceți exerciții fizice. Se poate întâmpla să vă scadă greutatea și dacă aveți alte probleme, cum ar fi stresul sau o problemă tiroidiană. Dar nu este normal să pierzi 5 kilograme sau mai mult fără să faci nimic. Există riscul ca aceasta să fie un prim semn de cancer al pancreasului, al stomacului, al esofagului, al plămânilor sau alt tip de cancer.

Febră

Febra nu este, de obicei, un lucru rău. Uneori este doar un semn că organismul tău se luptă cu o infecție. De asemenea, poate fi un efect secundar al unor medicamente. Dar o febră care nu va dispare și nu are o cauză evidentă ar putea fi un semn al unui cancer de sânge cum ar fi leucemia sau limfomul.

Arsuri la stomac sau indigestie

Cu toții avem, ocazional, arsuri la stomac, adesea datorită dietei proaste sau a stresului. Dacă modificările stilului de viață nu dau rezultgate și indigestia nu dispare, medicul dumneavoastră poate dori să facă unele teste pentru a căuta cauza. Ar putea fi un semn de cancer la stomac.

Oboseală

Multe lucruri ne pot face să ne simțim foarte obosiți și majoritatea nu sunt grave. Dar oboseala este un semn precoce al unor forme de cancer, cum ar fi leucemia. Unele tipuri de cancer de colon și de stomac pot cauza pierderi de sânge pe care nu le puteți vedea, ceea ce vă poate face să vă simțiți foarte obosiți. Dacă sunteți apatic și aiurit tot timpul și odihna nu vă ajută, discutați cu medicul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel