Canabidiol, efecte: agresivitatea poate fi redusă cu ajutorul substanței din canabis

Canabidiolul are efecte benefice în afecțiuni neurologice
Canabidiolul, substața coținută în planta canabis sau marijuana, are efectul de a reduce agresivitatea. Studiile pe șoareci o dovedesc.

Un nou studiu a concluzionat că substanța conținută în plantele de canabis, canabidiolul, atenuează agresivitatea indusă de izolarea socială.

"Studiul nostru arată că canabidiolul poate inhiba agresivitatea și că face acest lucru prin facilitarea activării a doi receptori: receptorul 5-HT1A, responsabil pentru efectele neurotransmițătorului serotonină și receptorul CB1, responsabil pentru efectele endocannabinoizilor", a declarat Francisco Silveira Guimarães, profesor complet la FMRP-USP și lider al studiului.

Deși este extras din marijuana, canabidiolul nu produce dependență și nu are efecte psihotomimetice (asemănătoare cu psihoza), a subliniat Guimarães. Componenta din marijuana responsabilă pentru aceste efecte este tetrahidrocannabinolul (THC). Cannabidiolul inhibă, de fapt, unele efecte ale THC.

"Cannabidiolul a fost studiat în diferite contexte în ultimii 20 de ani, dar au fost făcute foarte puține cercetări în ceea ce privește efectele sale asupra comportamentului agresiv", a spus Guimarăes.

Agresiunea indusă de izolare este un model comportamental clasic folosit în experimente, a explicat Guimarães. „Agresiunea indusă de izolare poate fi atenuată prin administrarea de medicamente anxiolitice, antidepresive sau anti-psihotice. Studiile preclinice și clinice au arătat că canabidiolul are aceste proprietăți, așa că am decis să testăm efectul său asupra agresivității induse", a spus el.

 „Am folosit un model cunoscut sub numele de test rezident-intrus, care induce agresivitate la un animal ținut izolat timp de câteva zile.”

Doze mai mari, efecte mai puternice. Până la o limită

Pentru a determina dacă efectele canabidiolului pot modifica comportamentul agresiv al rezidentului, cercetătorii au injectat patru grupuri, fiecare cuprinzând între șase și opt șoareci de sex masculin, cu doze diferite.

Un al cincilea grup a acționat ca un control și nu i s-a administrat cannabidiol. Șoarecii din acest grup au afișat un comportament clasic de „rezident-intrus”. Primele atacuri ale locuitorilor asupra intrușilor au avut loc în medie la două minute. Între 20 și 25 de atacuri au fost înregistrate în timp ce animalele se aflau în aceeași cușcă.

În primul grup, șoarecii rezidenți au primit o doză de cannabidiol echivalentă cu 5 miligrame pe kilogram (mg / kg). Fiecare mascul cântărea 30-40 de grame. Atacurile au început la aproximativ patru minute după ce intrusii au intrat în cușcă, dublând, astfel, timpul până la atacarea intrușilor, iar numărul atacurilor a scăzut la jumătate.

Al doilea grup a primit 15 mg / kg și s-a comportat mai puțin agresiv decât oricare dintre ceilalți. Atacurile au început în medie la 11 minute de la sosirea intrusului, iar numărul de atacuri a înregistrat o medie de aproximativ cinci pe cușcă.

Al treilea și al patrulea grup au primit 30 mg / kg și, respectiv, 60 mg / kg, dar aceste doze mai mari nu au dus la inhibarea mai intensă a agresivității lor. În schimb, atacurile au început mai devreme, iar numărul de atacuri a fost și ceva mai mare.

"Această reducere a efectului canabidiolului în doze mai mari era de așteptat din rezultatele altor studii. În experimentele de investigare a potențialului său de antidepresiv, de exemplu, doze mai mari au dus la efecte mai mici după un câștig inițial. În experimentul nostru, dacă au testat 120 mg / kg pe un grup de șoareci, s-ar putea să nu fi obținut deloc o inhibiție a agresivității rezidentului ”, a spus Guimarães.

Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Școala Medicală Medicală Ribeirão Preto de la Universitatea din São Paulo (FMRP-USP) din Brazilia. Oamenii de știință de la Centrul de Cercetare Aplicată în Neuroștiință al Universității din São Paulo (NAPNA-USP) au contribuit, de asemenea, la studiu. Rezultatele sunt publicate în revista Progress in Neuro-psihofarmacologie și psihiatrie biologică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel