Caloriile, cum și câte ar trebui să consumăm în funcție de vârstă. Superalimente destinate tinerilor

caloriile - FOTO: Freepick@halayalex
Caloriile sunt absolut necesare pentru menținerea funcționării corespunzătoare a organismului. Dar câte trebuie să consumăm în funcție de vârstă.

Caloriile sunt unitățile de măsură pentru energie. De cele mai multe ori asociem caloriile cu dietele, însă acestea sunt absolut necesare pentru ca organismul să aibă energie.

De câte calorii au nevoie adolescenții

Dintre toate grupele de vârstă, corpul în creștere al unui adolescent necesită cea mai mare energie. Iar această energie vine din calorii. Adolescenții ar trebui să consume în medie între 1.600 și 3.200 de calorii zilnice pe zi. Adolescentele ar trebui să consume în medie între 1.400 și 2.400 de calorii zilnice pe zi.

Calitatea alimentelor contează pentru acumularea de calorii care să se transforme în energie. Numai că specialiștii atrag atenția că mulți dintre adolescenți consumă alimente și băuturi care au o valoare nutritivă mică sau deloc, rezultând în calorii goale, arată Very Well Health.

Ce trebuie să mănânce adolescenții

Adolescenții au nevoie de o varietate de vitamine și minerale. Aceștia necesită în special fier și calciu, care ajută la asigurarea oaselor puternice. Calciul ajută la menținerea mușchilor și a bătăilor inimii. Fierul ajută la livrarea oxigenului prin sânge în fiecare parte a corpului, oferind energia atât de necesară.

Sunt mai multe superalimente care ar trebui incluse în regimul alimentar al adolescenților.

Caju și nuci

Migdalele crude, fisticul crud, nucile de Brazilia, caju intră în categoria celor mai consumate fructe oleaginoase. Invitata spune că "putem consuma nuci, nucile noastre cunoscute românești. De asemenea, semințele de dovleac, de floarea-soarelui, semințe de in, fiecare dintre acestea au anumite calități inclusiv terapeutice.

E foarte important să știm că persoanele care au colesterolul "rău" crescut ar trebui să schimbe din alimentație carnea și lactatele cu aceste suplimente de semințe oleaginoase întrucât ele conțin acizi grași foarte favorabili sănătății și nu cresc colesterolul rău".

Iaurt

Iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu o cultură de iaurt. Acesta furnizează proteine și calciu și poate spori sănătatea bacteriilor intestinale.

Beneficiile pentru sănătate variază de la protecția împotriva osteoporozei la ameliorarea bolii intestinului iritabil și la ajutarea digestiei, dar acestea depind de tipul de iaurt consumat.

Zahărul adăugat și procesarea pot face ca unele produse de iaurt să fie nesănătoase.

Iaurtul începe sub formă de lapte proaspăt sau smântână. Adesea, acesta este mai întâi pasteurizat, apoi fermentat cu diverse culturi de bacterii vii și incubat la o anumită temperatură pentru a încuraja creșterea bacteriilor.

Cultura fermentează lactoza, zahărul natural care se găsește în lapte. Acest lucru produce acid lactic, care dă iaurtului aroma sa caracteristică.

Somon

Somonul este un superaliment chiar și pentru adolescenții cărora nu le place peștele. Consistența și aroma sa sunt mai mult ca puiul decât alte tipuri de pește și poate fi pregătit la grătar și condimentat într-un mod similar cu puiul. Somonul la grătar este, de asemenea, mult mai pur și fără aditivi decât bastoanele de pește sau ofertele de pește prăjit găsite în restaurantele fast-food. Somonul oferă o mulțime de acizi grași omega-3 care sunt buni pentru inimă, mai arată Very Well Health.

Fructe proaspete

Fructele proaspete servesc ca o modalitate sănătoasă de a satisface acele pofte de dulce fără a sacrifica aroma. Păstrați frigiderul aprovizionat cu ciorchini de struguri, afine sau căpșuni și umpleți vasul de fructe cu bunătăți, cum ar fi banane, mere sau portocale.

O banană este alimentul perfect al naturii, oferind 33% din valoarea zilnică a vitaminei C și 41% din valoarea zilnică recomandată a vitaminei B6. De asemenea, este bogată în potasiu și magneziu.

O salată de fructe la micul dejun poate fi gustarea ideală pentru adolescenți. Tăiați fructele, mai degrabă decât să alegeți cocktailuri de fructe conservate sau fructe ambalate în siropuri care pot conține o cantitate mare de zahăr sau alți aditivi.

Adolescența, etapa mofturilor

Fie că ai de-a face cu un adolescent pretențios sau cu un copil care este mereu în mișcare, nu este ușor să îl determine să mănânce sănătos. Dar anii adolescenței pot fi plini de tulburări de alimentație, probleme de imagine corporală și probleme de greutate, de aceea este important să monitorizezi obiceiurile alimentare ale adolescentului tău.

Serviți cina împreună ca o familie ori de câte ori puteți. Păstrează-ţi casa aprovizionată cu alimente sănătoase şi fii un model bun. Puneți accentul pe sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel