Câinii sau paracetamolul ar putea fi cauza hepatitei misterioase

cainii sau paracetamolul. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev
Hepatita misterioasă în rândul copiilor, ce a pus lumea medicală în alertă, ar putea avea cauze administrarea paracetamolului sau câinii de companie, avertizează experții britanici. 

A avea un câine de companie sau a lua paracetamol ar putea declanșa hepatita misterioasă la copii, au avertizat oficial britanici din domeniul sănătății, notează The Sun. Datele oficiale arată că 163 de copii din Marea Britanie au contractat boala, 11 având nevoie de un transplant de ficat.

Niciun copil nu a murit în Marea Britanie din cauza acestei afecțiuni și se crede că la nivel global există acum peste 250 de cazuri. Medicii au avertizat acum că boala este mai răspândită în gospodăriile în care există câini.

Aproape 70% dintre cazurile depistate erau din familii ce dețineau câini de companie

În 92 de cazuri din Regatul Unit, 64 de cazuri pozitive au fost la copii care proveneau din familii deținătoare de câini de companie sau care au fost expuse la câini, arată datele Agenției de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA). Medicii explorează acum această legătură, potrivit sursei citate.  

S-a constatat, de asemenea, că trei sferturi dintre respondenți au menționat utilizarea paracetamolului. Mai puțini au raportat consumul de ibuprofen și niciunul nu a raportat consumul de aspirină. Prevalența utilizării paracetamolului este considerată în parametrii normali de administrare pentru copii, au spus experții.

230 de copii din lume, infectați cu hepatita de cauze necunoscute

La începutul acestei săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că 230 de copii din întreaga lume sunt bolnavi de hepatită de cauze necunoscute.

Hepatita este o inflamație a ficatului și este cauzată, de obicei, de virusul hepatitei, A,B,C,D sau E.

De altfel, niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat pozitiv pentru aceste tulpini și se crede că niciunul dintre ei nu este imunocompromis.

Oficialii britanici din domeniul sănătății au declarat că șansele ca un copil să dezvolte hepatită rămân "extrem de scăzute", dar părinții ar trebui să cunoască simptomele.

La ce trebuie să fie atenți părinții

- îngălbenirea părții albe a ochilor sau a pielii (icter)
- urină închisă la culoare
- fecale deschise la culoare
- mâncărimi ale pielii
- dureri musculare și articulare
- temperatură ridicată
- senzație și stare de rău
- senzație de oboseală neobișnuită tot timpul
- pierderea poftei de mâncare
- dureri de burtă

În România au existat 5 suspiciuni de hepatită de cauze necunoscute

La nivelul României, cinci copii cu vârste cuprinse între 8 luni și 16 ani au fost suspecți de infectare cu hepatita de cauze necunoscute, niciunul nefiind confirmat. (Citește AICI)

De altfel, primul caz făcut public a fost cel al unei fetițe de 5 ani, diagnosticată între timp cu Boala Wilson, și a cărei stare a fost una foarte gravă, fiind necesară realizarea transplantului hepatic.

Vezi și: Fetița de 5 ani cu hepatita, "stabilă, dar încă intubată și ventilată mecanic". Medicii de la Fundeni, noi informații după transplant

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel