Cafeaua turcească și ingredientul care ajută la prevenirea bolilor. Cum o prepari acasă

Cafea turceasca Foto: Freepik @videogutiums2
Cafeaua turcească nu este doar o băutură aromată și energizantă, ci conține un ingredient special cu beneficii remarcabile pentru sănătate.

Vezi și: Longevitatea începe cu obiceiuri simple și sănătoase. Cercetătorii dezvăluie ce fac pentru a trăi mai mult și mai bine

Cafeaua turcească este o metodă de preparare a cafelei originară din țările din Orientul Mijlociu și Europa, precum Turcia, Iran și Grecia. Aceasta presupune combinarea boabelor de cafea fin măcinate cu apă și zahăr pentru a crea un lichid spumos.

Cafeaua turcească se prepară în mod tradițional într-un vas cezve, iar infuzia este distribuită în cești. Pulberea de cafea măcinată se scufundă la fund, în timp ce lichidul rămas este consumat. Cafeaua turcească nefiltrată are o concentrație mai mare de cofeină decât alte metode. Poate fi servită neîndulcită, dar de obicei este preparată cu cantități moderate de zahăr.

Beneficiile cafelei turcești

Cafeaua turcească, un tip mai tare de cafea, oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Aceasta poate îmbunătăți performanța sportivă prin furnizarea unei doze foarte concentrate de cafeină, care poate îmbunătăți timpul de reacție și nivelul de energie al sportivilor.

În plus, aceasta conține compuși benefici precum acizii clorogenici, care sunt antioxidanți polifenolici care oferă beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că acești compuși îmbunătățesc inflamația, glicemia, nivelul colesterolului și hipertensiunea arterială. Cafeaua preparată folosind boabe de cafea fin măcinate conține cantități mai mari de acizi clorogenici decât cafeaua făcută cu boabe de dimensiuni mai mari.

Cofeina poate proteja, de asemenea, împotriva declinului mental, deoarece poate proteja creierul împotriva anumitor afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer. Studiile au arătat că cei care consumă cea mai multă cafea prezintă un risc cu 27% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Alte studii au arătat că consumul de cafea poate reduce riscul de accident vascular cerebral, boală Parkinson și demență.

Consumul de cafea poate avea, de asemenea, efecte de protecție împotriva anumitor boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. O analiză a 18 studii a demonstrat că fiecare ceașcă de cafea consumată pe zi a fost asociată cu un risc redus cu 7% de a dezvolta diabet de tip 2. Consumul regulat de trei până la cinci cești de cafea pe zi este asociat cu o reducere cu 15% a riscului de boli de inimă.

În plus, cafeaua turcească este adesea preparată folosind cardamom, un condiment gustos care a fost asociat cu mai multe avantaje pentru sănătate. Cardamomul conține antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli cronice. Un studiu pe șobolani a arătat că extractul de cardamom a inhibat eficient compușii inflamatori, în timp ce uleiul esențial de cardamom are proprietăți antibacteriene.

Cum se prepară

Pentru a prepara cafeaua de cardamom, scoateți semințele parfumate din păstăile de cardamom folosind un mortar și un pistil. Zdrobiți păstăile și îndepărtați semințele. Se macină boabele și semințele de cafea până se obține o pudră fină, care poate fi păstrată într-un recipient etanș timp de câteva săptămâni.

Pentru a prepara o ceașcă de cafea, fierbeți peste 1 ceașcă de apă, adăugați 2 linguri de pulbere de cafea-cardamom și zahăr după gust. Se fierbe timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc și se lasă să stea un minut. Turnați cafeaua în căni mici, lăsând cea mai mare parte a zațului de cafea în ibric.

Citește și: Primele semne că ai artrită reumatoidă. Ce presupune tratamentul și ce se întâmplă dacă nu îl începi la timp

Foto: Freepik @fxquadro

Beneficiile cardamomului

Cardamomul este un condiment folosit de secole în bucătărie și medicină, aroma sa distinctivă completând atât mâncărurile dulci, cât și cele sărate. Acesta provine din semințele mai multor plante care aparțin aceleiași familii cu ghimbirul și are o aromă distinctivă care completează atât mâncărurile dulci, cât și cele sărate. Semințele și păstăile de cardamom pot fi achiziționate sub diferite forme, inclusiv păstăi întregi de semințe, pulbere de condiment cardamom pre măcinată, ulei esențial și suplimente pe bază de plante.

Cercetătorii au efectuat mai multe studii mici privind cardamomul, care sugerează că acesta are unele beneficii pentru sănătate. Aceste studii sunt promițătoare, dar sunt necesare studii mari și controlate pe oameni înainte ca profesioniștii din domeniul sănătății să poată recomanda cardamomul pentru tratarea problemelor medicale.

Cardamomul are capacitate antimicrobiană, ceea ce înseamnă că uleiul din semințele de cardamom poate fi eficient în uciderea bacteriilor și ciupercilor. Studiile au constatat că uleiul esențial de cardamom are activitate antibacteriană datorită capacității sale de a deteriora membrana celulară a anumitor bacterii.

Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui să ingereze ulei esențial de cardamom și ar trebui să vorbească întotdeauna cu un medic înainte de a utiliza orice remediu nou pe bază de plante, deoarece unele produse pot interacționa cu medicamentele existente sau pot provoca efecte secundare.

Sindromul metabolic și diabetul au fost legate de cardamom, care include obezitate, zahăr ridicat în sânge, hipertensiune arterială, trigliceride ridicate, colesterol ridicat și niveluri scăzute de colesterol „bun”. Într-un studiu pe animale, șobolanii care au consumat și pulbere de cardamom au avut o greutate mai mică și un colesterol mai bun decât cei care nu au primit acest supliment. Un alt studiu a constatat că cardamomul ar putea ajuta la îmbunătățirea anumitor biomarkeri care pot provoca inflamații și boli.

Cardamomul poate ajuta, de asemenea, la sănătatea inimii, deoarece unele cercetări pe animale l-au asociat cu stimularea sănătății inimii. Un studiu pe șobolani a sugerat că cardamomul ar putea ajuta la protejarea împotriva atacurilor de cord și la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Un alt studiu a arătat că uleiul de cardamom ar putea contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol la șobolani.

Sănătatea orală poate beneficia, de asemenea, de cardamom, deoarece acesta poate ajuta la echilibrarea pH-ului în gură datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Un studiu recent a constatat că semințele și fructele de cardamom ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății orale datorită proprietăților lor antiinflamatorii și antioxidante.

În cadrul unui studiu randomizat, cercetătorii au cerut participanților să mestece semințe de fenicul sau cardamom timp de 5 minute, constatând că mestecarea ambelor tipuri de semințe a fost eficientă în echilibrarea pH-ului din gură, ceea ce poate ajuta la prevenirea apariției cariilor.

Sănătatea ficatului este un alt domeniu în care cardamomul are potențiale beneficii. În medicina ayurvedică, oamenii folosesc cardamomul pentru proprietățile sale de detoxifiere, care pot ajuta la protejarea ficatului de anumite tipuri de leziuni. Un studiu a implicat persoane cu boală hepatică grasă nonalcoolică care erau supraponderale sau aveau obezitate. Participanții care au luat suplimente de cardamom verde au avut îmbunătățiri ale markerilor de sănătate hepatică în comparație cu cei care au luat un placebo.

Cardamomul conține fitochimicale naturale care pot fi capabile să combată boli precum cancerul. Deși nu poate înlocui tratamentul cancerului, unele studii sugerează că condimentul ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea de suplimente de cardamom șoarecilor timp de 15 zile a dus la o reducere a dimensiunii și a greutății tumorilor cutanate ale acestora.

Prevenirea ulcerului este un alt domeniu în care cardamomul poate ajuta. Unele persoane folosesc acest condiment pentru a prepara ceai calmant pentru stomac și poate fi, de asemenea, util în protejarea stomacului de ulcere. Un studiu recent a constatat că șobolanii care au consumat extract de cardamom au avut ulcere mai mici și mai puține decât șobolanii care nu l-au primit.

În concluzie, cardamomul este un condiment versatil cu numeroase beneficii pentru sănătate. În timp ce studiile mici sugerează potențiale beneficii pentru sănătate, sunt necesare studii mai ample și mai controlate pe oameni pentru a confirma aceste constatări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel