Cafea prea multă, risc de demență: efectele pot fi devastatoare în urma excesului

Cafea      Foto: Pixabay
Prea multă cafea nu face bine, asta știe oricine. Dar cercetătorii au mers chiar mai departe și au vrut să afle ce distrugeri poate să producă în creier excesul de cafea.

Consumul de cafea poate oferi o revigorare mentală foarte utilă, dar noi cercetări sugerează că ar trebui să te oprești la maxim cinci sau șase căni pe zi; consumul a mai mult de atât poate dăuna creierului.

Cercetătorii au analizat aproximativ 400.000 de oameni care beau cafea în mod regulat (fie cu cofeină, fie fără cofeină). Consumul zilnic a fost împărțit în mai multe categorii, de la una la două căni la mai mult de șase căni. Unui număr de aproximativ 18.000 de oameni i s-a măsurat volumul creierului cu RMN. La 11 ani de urmărire, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care beau mai puțină cafea (una până la două căni pe zi), cei care consumă multă cafea (mai mult de șase căni pe zi) au avut tendința de a avea cantități mai mici din volumul total al creierului, în special în hipocamp, regiunea responsabilă pentru memoria pe termen scurt și lung.

Cei care au consumat multă cafea au avut, de asemenea, un risc cu 53% mai mare de a fi diagnosticați cu demență, în comparație cu cei care au băut mai puțină. Riscul a fost aproximativ același dacă oamenii au băut cafea cu cofeină sau cafea decofeinizată.

Nu se știe cum, cafeaua poate afecta creierul în acest fel. Cercetătorii au subliniat că cantitățile mari de cafestol (o moleculă din cafea care poate crește colesterolul) ar putea contribui.

Descoperirile nu sugerează că iubitorii de cafea ar trebui să renunțe la băutura lor preferată, dar ar terbui să fie atenți la cantitatea de cafea pe care o consumă. Rezultatele au fost publicate online Nutritional Neuroscience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel