Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Cofeina stimulează direct activitatea creierului, chiar și în timpul somnului, ceea ce poate duce la coșmaruri. De asemenea, poate provoca sau agrava indirect coșmarurile prin efectele sale asupra calității somnului. Dacă întâmpinați coșmaruri fără un motiv aparent, ceașca de cafea de după-amiază ar putea fi vinovatul.
Cofeina și calitatea somnului
Cofeina stimulează sistemul nervos. De asemenea, împiedică neurotransmițătorul care îi spune creierul atunci când ar trebui să te simți somnolent, explică Divizia de Medicină a Somnului din Harvard Medical School. Aceste funcții explică de ce cofeina te face să te simți treaz și alert. Dar dacă aceasta rămâne în sistemul dvs., poate provoca intensificarea activității creierului chiar și în timpul somnului. Deoarece creierul continuă să funcționeze când adormi, dar, de asemenea, nu poate gândi logic - din moment ce îi lipsește îndrumarea conștiinței - poate crea vise bizare și înspăimântătoare.
Deoarece creierul se luptă să se relaxeze pe deplin, simți un somn mai puțin profund, în care activitatea creierului încetinește și un somn mai ușor, care este atunci când apar visele. Pentru că rămâi în stadiul de vis mai mult, creierul tău are mai mult timp pentru a crea coșmaruri.
Cofeina și stresul
Cofeina stimulează producerea de cortizol, hormonul care provoacă stres, relatează un studiu din 2005 în revista „Medicină psihosomatică". Această stimulare oferă avantajul semnificativ de a vă ajuta să vă simțiți alert și concentrat, dar vă poate face și să vă simțiți neliniștit, mai ales dacă beți multă cofeină. Experiența stresului te face să ai șanse mai mari de coșmaruri, explică MedlinePlus.
Somnul insuficient poate provoca sau agrava stresul; din moment ce cofeina scade calitatea somnului, poate duce și la coșmaruri în acest mod indirect.
Cofeina și ciclul somnului
Cofeina împiedică procesul de adormire, te determină să te trezești mai des pe parcursul nopții și te împiedică să dormi adânc și liniștit. În general, a avea cofeină în sistemul tău noaptea înseamnă a dormi mai prost, pentru mai puține ore, încheie Centrul Medical Johns Hopkins Bayview. Deoarece somnul insuficient sau de calitate scăzută te face să te simți obosit, de asemenea, te face mai probabil să poftiți de cofeină, inclusiv mai târziu în zi. Consumul de cofeină mai târziu în zi, îți înrăutățește calitatea somnului în acea noapte. Acest ciclu frustrant - mai mult cafeină și somn mai rău - îți crește șansa de coșmaruri și mai departe.
Cofeina și Insomnia
Deoarece cofeina vă tulbură ritmul de somn, poate provoca insomnie. Insomnia poate provoca apoi anxietate în două moduri: te simți iritat ca urmare a somnului insuficient și te simți stresat de insomnie în sine. Anxietatea, la rândul său, crește probabilitatea ca veți experimenta coșmaruri odată ce în sfârșit ajungeți să dormiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...