Căderea părului, tratament pe viață. Mihai Motora: Poate să înceapă chiar din adolescență. La 25 - 30 de ani deja își face simțită prezența și chelia este un pic mai gravă

caderea parului - FOTO: Freepick
Căderea părului poate indica o serie de afecțiuni medicale. 

Căderea părului este una din problemele cu care se confruntă cele mai multe persoane. În mod normal, cad zilnic circa 70 de fire de păr. Dacă numărul firelor de păr căzute este mai mare, atunci trebuie investigate cauzele. Medicul Mihai Motora, chirurg plastician, a explicat la emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV care sunt cauzele care duc la căderea părului.

”Nu este normal să cadă părul atunci când foliculul are o sensibilitate genetică la anumiți hormoni. Când cad peste 50-70 de fire pe zi este o problemă. Când tragem de păr ar trebui să rămână puține fire, 3-4. Mai mult, nu. Dacă tragem de păr și rămân mai multe fire, atunci ar trebui să vedem care este cauza.

Principala cauză este alopecia androgenetică, care reprezintă o sensibilitate genetică a foliculului de păr la hormonii care cauzează căderea părului. Este cauza principală în cazul bărbaților. La femei, pot fi cauze multiple. Cele mai multe cauze sunt dereglările hormonale care pot fi fiziologice până la un punct, cum sunt cele după sarcină, sau pot fi patologice. Atunci trebuie să vedem care este cauza. Pot fi probleme cu glanda tiroidă, ovare polichistice”, a explicar dr. Mihai Motora. 

Vezi și: Oxigenoterapia, când este utilizată. Tratament pentru bolile cronice sau oboseală

Stresul accentuează căderea părului

Există anumiți factori care favorizează căderea părului. Printre aceștia se numără stresul și șocul puternic. Totodată, și stilul de viață poate contribui la căderea părului. 

”Șocul și stresul cauzează o cădere a părului, dar, de obicei după aceste situații, părul își revine după o perioadă. Dacă eliminăm cauza problemei care cauzează căderea părului, acesta își revine. Dacă nu avem această sensibilitate genetică, părul își revine.

Dacă se asociază sensibilitatea genetică cu stresul sau alte cauze care accelerează, atunci părul nu își mai revine. Poate să înceapă chiar din adolescență. Când apare în adolescență este puțin mai gravă, pentru că până la 25 - 30 de ani deja își face simțită prezența și chelia este un pic mai gravă”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Înotul și copiii. Mihai Craiu: Chiar dacă nu vor avea performanțele lui David Popovici, ar putea salva alt copil dintr-o situație periculoasă!

Tratament pe viață

Tratamentele existe pot preveni căderea părului și pentru a avea efect trebuie urmate pe termen nelimitat. 

”Tratamentele existente pe piață sunt pentru întârzierea căderii și sunt temporare. Au efect atâta timp cât sunt administrate. Dacă dorim să oprim căderea părului prin tratament medicamentos, trebuie ne pregătim psihic să îl facem pe termen nelimitat, sau pe viață.

Momentan, asta ne oferă tehnologia și știința din ziua de azi. Sunt mai multe feluri de teste. Se face testul de rupere al firului, se face o densitometrie a părului să se vadă densitatea, în anumite situații se fac și analize prin care se vede dacă există niște probleme”, a mai precizat dr. Mihai Motora.

Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele

Simptomele diferă în funcție de tipul de cădere al părului. Cel mai frecvent tip de pierdere a părului este rărirea treptată la nivelul creștetului și apare odată cu înaintarea în vârstă.

Apariţia unor zone rotunde sau sub forma unor pete. La unele persoane pot să apară porţiuni de chelie de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a părului afecteză de obicei doar scalpul, dar uneori poate să apară şi la barbă sau la sprâncene. Uneori apar mâncărimea (prurit) şi durerea la nivelul pielii înainte de căderea părului.

Pentru a stabili cauzele exacte ale căderii părului, medicul va recomanda o serie de analize. Astfel, analizele de sânge vor determina dacă există cauze medicale și modificări hormonale. Prin biopsia de scalp şi examinarea histological, medicul recoltează o probă de la nivelul scalpului pentru a determina dacă o infecţie este cauza căderii părului. 

Alte modalități de diagnostic sunt testul de tragere a părului. Medicul trage de o șuviță pentru a vedea câte fire de păr cad. 

Tricoscopia constă în examinarea părului şi a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială.

Citește mai departe AICI

Ce este alopecia

Alopecia areata este o afecțiune autoimună, care face ca părul să cadă pe alocuri

Căderea părului, denumită medical alopecia sau calviția este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloși. Căderea părului poate fi asociată cu factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.

Specialiștii susțin că zilnic pierdem între 50 și 100 de fire de păr, care sunt înlocuite cu altele noi. Dacă observăm că într-o zi cad mai mult de 150 de fire de păr este cazul să ne adresăm medicului dermatolog, care va analiza cauza și va prescrie tratament în funcție de gravitatea afecțiunii. Coafatul excesiv sau tratamentele capilare pot determina căderea părului.

Vezi și: Sarcina, test de efort pentru viață. Gheorghe Petelcu: Această patologie poate fi întâlnită în menopauză sau premenopauză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel