Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Oamenii pierd în mod obișnuit între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi. Acest lucru de obicei nu este observabil, deoarece în același timp cresc fire de păr noi. Căderea părului apare atunci când părul nou nu înlocuiește părul care a căzut.
Vezi și: Astenia de toamnă: simptome și cauze. Cum ne impactează toamna sănătatea mintală și fizică
Istoricul familial: Cauza cea mai frecventă a căderii părului este o condiție ereditară, care apare odată cu înaintarea în vârstă. Această condiție este numită alopecie androgenică, chelie de tip masculin și chelie de tip feminin. De obicei, apare treptat și în modele previzibile - o retragere a liniei părului și pete de chelie la bărbați, iar subțierea părului în partea superioară a capului la femei.
Schimbări hormonale și afecțiuni medicale: Diverse afecțiuni pot provoca căderea părului permanentă sau temporară, inclusiv schimbările hormonale datorate sarcinii, nașterii, menopauzei și problemelor tiroidiene. Afecțiunile medicale includ alopecia areata, care este legată de sistemul imunitar și provoacă căderea părului în pete, infecții ale scalpului precum dermatofitia și un comportament compulsiv numit tricotilomanie, unde persoana își smulge părul.
Medicamente și suplimente: Căderea părului poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi cele folosite în tratarea cancerului, artritei, depresiei, problemelor cardiace, gutei și tensiunii arteriale ridicate.
Un eveniment foarte stresant: Mulți oameni experimentează subțierea generală a părului la câteva luni după un șoc fizic sau emoțional major. Acest tip de cădere a părului este temporar.
Coafuri și tratamente: Coafurile excesive sau coafurile care trag părul strâns pot cauza un tip de cădere a părului numită alopecie de tracțiune.
Există o serie de factori care pot crește riscul de cădere a părului, printre care:
- Antecedente familiale de chelie în familia mamei sau a tatălui
- Vârsta
- Pierdere semnificativă în greutate
- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și lupusul
- Stresul
- Nutriție deficitară
Semnele și simptomele căderii părului pot varia în funcție de cauza subiacentă și pot include:
Subțiere graduală a părului pe partea superioară a capului: Acesta este cel mai comun tip de cădere a părului, afectând persoanele pe măsură ce îmbătrânesc. La bărbați, părul începe să se retragă de la linia părului de pe frunte. Femeile au tendința de a observa o lățire a despărțiturii părului. Un model tot mai frecvent de cădere a părului la femeile mai în vârstă este retragerea liniei părului (alopecie frontală fibrozantă).
Zone chelioase circulare sau pătrate: Unele persoane pierd părul în zone circulare sau pătrate pe scalp, barbă sau sprâncene.
Slăbirea bruscă a părului: Un șoc fizic sau emoțional poate provoca căderea părului în cantități mari. Mâini întregi de păr pot cădea în timpul pieptănatului, spălării sau chiar după tracțiune ușoară. Acest tip de cădere a părului duce de obicei la subțierea generală a părului și este de natură temporară, conform Mayo Clinic.
Căderea părului pe tot corpul: Anumite afecțiuni și tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, pot duce la pierderea părului pe tot corpul. Părul, de obicei, crește înapoi după încheierea tratamentului.
Consultați medicul cu privire la medicamente și suplimente. Dacă luați medicamente sau suplimente și observați căderea părului, discutați cu medicul pentru a vedea dacă acestea ar putea fi cauza.
Vezi și: De ce sughiți. Când să consulți medicul, dacă sughițul se prelungește și cum să îl previi
Căderea părului poate fi o problemă stresantă și afectează multe persoane în diferite etape ale vieții lor. Cu o înțelegere adecvată a cauzelor și a factorilor de risc, precum și cu îngrijirea corespunzătoare a părului, puteți gestiona și reduce impactul acestei probleme. Este important să fiți atenți la semnalele pe care corpul și părul vostru vi le transmit și să căutați ajutorul medical atunci când este necesar, pentru a menține un păr sănătos și frumos pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...