C. difficile, infecție asociată cu două tipuri de ciuperci. Tratamentul ar putea fi regândit

Bacterii
Infecția cu C. difficile ar putea fi asociată cu unele infecții fungice. Cercetătorii cred că asta ar putea fi un motiv de regândire a tratamentelor pentru infecție.

Patogenul Clostridium difficile, care cauzează una dintre cele mai frecvente infecții dobândite în spital în Statele Unite, poate avea „complici” care până acum au trecut în mare parte neobservate.

Cercetătorii raportează că au găsit ciuperci care se dezvoltă la persoanele infectate cu C. difficile. Rezultatele sugerează că interacțiunile dintre speciile fungice și bacteriene joacă un rol important în infecțiile nosocomiale, iar cercetătorii speră că exploatarea acestor interacțiuni ar putea indica un nou mod de a trata C. difficile.

„Dezvoltarea infecției cu C. difficile este aparent influențată atât de agenți patogeni bacterieni, cât și de ciuperci, în special pentru această boală.” a spus chirurgul și autorul principal David Stewart, doctor în medicină, la Universitatea din Arizona College of Medicine, din Tucson. „Până acum, ciupercile au fost subestimate și subapreciate în microbiomul intestinal.”

Dezechilibrul microbiomului, rol important 

Taxonii fungici alcătuiesc o mică parte din microbii intestinali - între o miime și o zecime din unu la sută la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că, chiar și cu o reprezentare scăzută, pot juca un rol de dimensiuni mari în infecțiile periculoase.

„Această descoperire a fost uimitoare, știind că sunt un procent atât de mic de organisme din intestin”, a declarat microbiologul și autorul principal Regina Lamendella, doctorand la Colegiul Juniata din Huntingdon, Pa.

Cercetătorii - în mare parte o echipă de studenți din Juniata - au utilizat secvențialele cu un randament mare pentru a identifica populațiile fungice și bacteriene în probe de scaun colectate de la 49 de pacienți din spital. 18 dintre aceștia au fost pozitivi pentru C. difficile. Datele au relevat specii distincte - două fungice și nouă bacteriene - care s-au dezvoltat în grupul de pacienți cu infecții cu C. difficile. Analizele ulterioare au identificat ciuperci suplimentare cu abundențe crescute la probe de la pacienți infectați. În plus, cercetătorii au descoperit că creșterile în unele populații de ciuperci au fost legate de scăderea populației unor bacterii utile. Nu au găsit aceeași relație negativă între ciuperci și bacterii la pacienții fără infecții.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, analize de exprimare a genelor bacteriene, care i-au determinat să identifice noi căi - sau interacțiuni între gene - asociate cu C. difficile. Aceste căi au indicat alte specii bacteriene, inclusiv Escherichia coli, care pot contribui la disfagioză sau dezechilibru între speciile bacteriene din intestin, asociate cu C. difficile.

Infecții rezistente la antibiotic

Studiul sugerează că pacienții cu infecții cu C. difficile găzduiesc un amestec de bacterii și ciuperci care sunt specifice bolii și ar putea ajuta să reziste la tratament, a spus Lamendella. Cu toate acestea, ea avertizează că este prea curând pentru a ști care specii de ciuperci sunt cele mai importante sau ce rol joacă ciupercile.

„Urmează să încercăm să identificăm interacțiunea dintre C. difficile și ciuperci specifice, precum și alte organisme din intestin”, a spus ea. „Această relație este antagonistă și negativă, sau pozitivă? Ciupercile perpetuează de fapt disbioza intestinală?"

Cercetătorii cred că este un subiect de cercetare care merită urmărit. Infecția cu C. difficile este dificil de controlat, în mare parte deoarece afectează pacienții care au fost deja tratați cu antibiotice. Dacă cercetătorii identifică o relație de cauză-efect clară între speciile fungice și infecția cu C. difficile, acestea ar putea fi capabile să dezvolte tratamente care nu implică antibiotice.

"Ciupercile ar putea fi o țintă terapeutică", a spus Stewart. „S-ar ridica această posibilitate că am putea recompune medicamente antifungice deja aprobate pentru a trata C. dif sau alte boli”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel