Bulimia: simptome, diagnostic, tratament. Legătura dintre tulburările de alimentație și starea PSIHICĂ

bulimia FOTO: Unsplash @annie spratt
Bulimia, tulburarea alimentară determinată de factori psihologici. Cum se manifestă și ce este de făcut?

Bulimia este o tulburare de alimentație cu o etiologie, încă, neclară, dar se consideră că este determinată de factori psihologici. Aceștia se caracterizează printr-o tendință spre depresie, anxietate, până la stări de panică puternice și o rezistență scăzută la stres.

Din păcate, promovarea corpurilor ideale de către societate contribuie la conturarea unei păreri negative despre propriul corp. Ce este și mai grav este faptul că aceste influențe vin atât din familie, cât și de la școala în cazul adolescenților.

Simptome

La fel ca și anorexia, bulimia debutează în adolescență, iar persoanele afectate au o frică constantă de a nu se îngrășa și fac exerciții fizice solicitante. Mai multe despre anorexie poți citi aici: Anorexia, frecventă în ADOLESCENȚĂ. Despre compasiune și eliminarea STIGMATIZĂRII

Persoanele care suferă de bulimie mănâncă exagerat cantități crescute de mâncare și ulterior își provoacă voma pentru a elimina ceea ce au ingerat. Uneori, aceștia consumă substanțe laxative sau medicamente care îi ajută să elimine mai ușor mâncarea. 

Mayo Clinic enumeră principalele simptome ale bulimiei nervoase:

-preocuparea constantă pentru greutatea corporală;

-frica de îngrășare;

-episoade repetate de mâncat excesiv, în cantități mari, fără control;

-inducerea vomei sau folosirea laxativelor, diureticelor sau a altor metode de eliminare a mâncării;

-practicarea exercițiilor fizice solicitante;

-înfometarea și folosirea suplimentelor alimentare pentru slăbit.

Atenție! HopkinsMedicine atrage atenția asupra faptului că nu toate persoanele care suferă de bulimie folosesc tehnici de eliminare a conținutului ingerat. Unii pacienți folosesc doar metode de înfometare și exerciții fizice solicitante. Bulimia este însoțită și de tulburări psihice, precum: anxietate, depresie sau oboseală persistentă și lipsa energiei.

Diagnostic și tratament

Din păcate, bulimia este diagnosticată greu din cauza faptului că persoanele care suferă de această tulburare ascund simptomele. Bulimia are un impact major asupra calității vieții, iar pacienții trebuie să fie încurajați să ceară ajutor pentru a duce din nou o viață împlinită.

Familia și prietenii celor care suferă de bulimie sau persoana afectată pot apela la un psiholog, care poate face diferența în această problemă. De asemenea, dacă situația impune, se poate recurge la recomandările unui medic psihiatru. Se recomandă și investigații suplimentare atunci când sunt suspicionate boli ale organelor interne.

Vezi și: Dependențele, alinarea nocivă în perioadele stresante. Dependeța de ZAHĂR, procent la fel de mare ca dependența de cocaină

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel