Bugetul CNAS, mai mulți bani pentru medicamente

După ce de cinci ani nu s-a mai adăugat un leu la el, bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea crește cu valoarea inflației cumulată din anul 2012 până în prezent.

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate destinat consumului de medicamente ar putea crește cu valoarea inflației cumulată din anul 2012 până în prezent, anunță Ministerul Sănătății. 

Este o primă măsură pe care autoritățile o propun producătorilor de medicamente în discuțiile despre contribuția trimestrială (taxa clawback).

Propunere făcută producătorilor

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice și președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu au discutat în acestă dimineață cu producătorii de medicamente generice și inovative.

Este un prim pas. Discuțiile rămân deschise și cred că această propunere venită din partea colegilor de la Finanțe poate fi cumulată în viitor și cu alte măsuri, ca de exemplu calculul diferențiat al taxei CB pentru medicamentele generice, astfel încât să evităm disfuncționalitățile în aprovizionarea cu medicamente ieftine" , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Mă interesează pacientul român și nu privesc Sănătatea din pespectivă contabilă. Trebuie creat un cadru funcțional. Pentru a putea face o analiză bazată pe realitate avem nevoie de o comparație a consumului de medicamente și a cheltuielilor aferente pe fiecare producător, diferențiat pe generice și inovative, astfel încât să putem face un audit al pieței", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. 

Ar fi prima suplimentare, după 5 ani!

Reprezentanții producătorilor au afirmat că autoritățile trebuie să evite suprareglementarea pieței și au fost de acord că măsura propusă astăzi de autorități este un balon de oxigen care vine în sprijinul lor, având în vedere că bugetul pentru medicamente nu a mai fost modificat de 5 ani.

Modificările privind taxa de clawback, corecția prețurilor la medicamente care nu s-a mai realizat din anul 2015, precum și promovarea listei de medicamente strategice, esențiale în tratarea bolilor grave sunt principalele măsuri pe care Ministerul Sănătății le are în vedere pentru aprovizionarea pieței cu medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel