BPOC, de la fumat și poluare la a treia cauză de deces în lume

BPOC  sau bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Jumătate din pacienți sunt însă subdiagnosticați, fiindcă este o boală cu mai multe fețe, ale cărei simptome sunt înșelătoare. 10 la sută din populația cu vârsta peste 40 ani are BPOC moderat. Pentru 85 la sută din cazuri de vină este fumatul, iar pentru 15 la sută expunerea la poluare, atât cea intradomiciliară, cât și cea a aerului. 

Pneumologii susțin că BPOC reprezintă singura cauză de deces în creștere și în curând va deveni a treia cauză de deces în lume. În SUA este deja a treia cauză. În România un million de persoane suferă de BPOC. Potrivit prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie, prevalența bolii în 2012 era de 13 la sută ( în rândul bărbaților de 21 la sută, iar în rândul femeilor de 5 la sută).

În avanpremieră câteva rezultate preliminare din România

,,La începutul anului viitor vom veni cu date noi, am chestionat 7000 de pacienți cu vârste peste 40 de ani, am efectuat 400 de spirometrii și va vom prezenta rezultatele", a precizat prof.dr. Ulmeanu.

Noua anchetă desfășurată în perioada 2017-2018 pe 7300 de pacienți din România a reliefat că 51% din cei chestionați erau fumători sau exfumători și acuzau greutate în respirație (30%), tuse și expectorație (18%), adică simptome de BPOC.
21% dintre aceștia au prezentat șuierături în piept în ultimele 12 luni, 88% respirație grea la urcatul scărilor, iar 75% respirație grea la drumul drept, manifestări întâlnite în cazul pacienților cu BPOC. Dintre persoanele identificate cu BPOC, doar 42% erau urmărite de medic și își efectuau controale la 3 luni, și doar o treime a făcut spirometrie în ultimele 12 luni.

Poluarea din casă, recunoscută de ghidul GOLD

Fumatul este principala cauză a BPOC, dar în ultimii ani se vorbește tot mai des despre poluarea intradomiciliară și cea a aerului, care reprezintă factori de risc alarmanți și în creștere pentru apariția BPOC. Boala poate fi cauzată de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Sunt persoane care nu au fumat, dar au făcut boala.

,,Se întâlnește din ce în ce mai mult BPOC la populația care nu a fumat. Femeile care se expun la gătit, cei care folosesc sursele de încălzit cu lemne, cu deșeuri vegetale, sobele de petrol se supun unori factori de poluare, iar ghidul GOLD recunoaște BPOC-ul la populația expusă indoor", a spus prof. dr. Ulmeanu.

15% din cazurile de BPOC sunt cauzate de poluarea intradomiciliară, dar medicii pneumologi spun că ar putea fi și mai multe cazuri. Femeile sunt mai expuse, iar debutul BPOC în cazul lor e la vârste mai mici. Poate apărea și cu 10 ani mai devreme decât în cazul bărbaților, femeile pot avea mai multe simptome și o deteriorare mai mare a sănătății. În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani.

Tusea și sufocarea, ,,normale" pentru fumători

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care atacă bronhiile și plămânii. Se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacității respiratorii. De multe ori pacienții ajung mai întâi la cardiolog cu simptomatologia, iar unii nu merg nicăieri, stau acasă considerând tusea și sufocarea ,,normale", în special fumătorii.

,,Pacienții tușesc și expectorează, obosesc, dar foarte greu sesizează momentele de început. 70% dintre ei vin în stadiile 3-4, când funcția pulmonară este grav afectată. De aici, mortalitatea foarte mare prin această boală. Pe de o parte, mulți pacienți rămân nediagnosticați, pe de alta mulți vin foarte târziu la medic", a declarat pentru DCMedical prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă), șuieratul, gâfâitul, senzația de sufocare, oboseala accentuată, toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă (dispneea). Experții preconizează că în următorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va crește atât de mult încât o va depăsi pe cea prin boli cardiovasculare.

Spirometria: aparatură bine calibrată și personal antrenat

Diagnosticul de BPOC se poate pune cu ajutorul spirometriei, o metodă simplă, neinvazivă și nedureroasă. Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat. Dacă ai peste 40 ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut și trebuie să-ți faci spirometrie de două ori pe an.

,,Este cea mai simplă testare afuncției respiratorii, e standardul de aur. Există foarte multe centre în țară care pot face spirometrie. Trebuie să ai aparatură calibrată periodic și personal bine antrenat. E nevoie de foarte multă atenție", e de părere conf.dr. Roxana Nemeș, viitorul președinte al Societății Române de Pneumologie.

Nu toți medicii din România au competența să efectueze spirometrii, doar pneumologii, alergologii și pneumologii pediatri. Însă cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la specialist, spirometria se poate face gratuit. Persoanele care trebuie să facă spirometrie nu trebuie să fumeze cu o oră înainte, iar cu cel puțin trei ore înainte să nu facă efort susținut.

Spirometrii gratuite în București

Pentru că pe 21 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC), Societatea de Pneumologie din România continuă campania de testări gratuite pentru depistarea precoce a bolii, ajunsă deja la a zecea ediție. În cadrul acesteia, medicii fac spirometrii gratuite, în weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9.00-17.00, în fața magazinului Unirea (pe colțul dinspre Bulevardul Unirii)

,,Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot schimba viața persoanei care se testează, ameliorând imens calitatea vieții pacientului și prelungind supraviețuirea", a afirmat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel