Bolile mortale cel mai des diagnosticate greșit în spitale și ambulatorii

Bolile mortale - evenimente vasculare, infecții și cancere - sunt cel mai des diagnosticate greșit în ambulatorii sau la urgență
Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au descoperit care sunt bolile mortale cel mai des diagnosticate greșit în spitale, la urgență și în ambulatorii. În studiul publicat astăzi în jurnalul Diagnosis, sunt prezentate cele trei mari categorii de afecțiuni, din care cele mai frecvente sunt 15 boli. Iată care:

Pentru un pacient, un diagnostic greșit poate însemna diferența dintre viață și moarte. Se estimează că mai mult de 100.000 de americani mor sau devin invalizi definitiv, în fiecare an, din cauza unor diagnostice medicale care nu sunt complete („scapă" diferite boli), sunt greșite sau întârziate.
Acum, o echipă de cercetători, condusă de oameni de știință de la Institut Armstrong pentru Siguranța Pacienților și Excelență în Diagnostic de la Johns Hopkins Medicine, au anunțat că au identificat trei categorii majore de boli - evenimente vasculare, infecții și cancere - care reprezintă cauzele a aproape trei pătrimi din toate afectările grave datorate diagnosticelor eronate. Rezultatele echipei, bazate pe analiza unui depozit mare de creanțe de asigurare a malpraxisului, sunt descrise într-o lucrare publicată online astăzi în revista Diagnosis.

Bolile mortale cel mai des diagnosticate greșit

Cercetătorii din echipa condusă de dr. David Newman-Toker, director al Armstrong Institute Center for Diagnostic Excellence,de la Johns Hopkins, au descoperit că erorile de diagnostic au fost cele mai comune, catastrofale și mai costisitoare greșeli medicale. Erori de diagnostic care au dus la deces sau la dizabilitate serioasă și permanentă au fost asociate cu cancere diagnosticate greșit (37,8%), evenimente vasculare (22,8%) și infecțiile (13,5%).

Autorii descriu 15 afecțiuni din cele trei mari categorii care, împreună, reprezintă aproape jumătate din afectările grave datorate diagosticelor greșite. Condițiile de „top" din fiecare categorie sunt: accident vascular cerebral (AVC), sepsis (septicemie, o infecție a sângelui) și cancer pulmonar. Acestea sunt urmate de atac de cord, tromboembolisme venoase (cheaguri de sânge la picioare și la plămâni), anevrism aortic și disecție de aortă (o ruptură a aortei), tromboembolism arterial (blocaj al aportului de sânge la organele interne), meningită și encefalită, infecție spinală, pneumonie, endocardită (o infecție a inimii) și cancere de sân, colorectal, de prostată și de piele.

„Știm că erorile de diagnosticare se întâmplă în toate domeniile medicinei. Există peste 10 mii de boli, fiecare dintre acestea putând să se manifeste printr-o varietate de simptome, astfel încât poate fi dificil și să ne gândim cum să începem să abordăm problemele de diagnosticare", spune Newman „Constatările noastre sugerează că cele mai grave afectări pot fi atribuite unui număr surprinzător de redus de condiții. Încă nu va fi o reparație ușoară sau rapidă a situației, dar asta ne oferă atât un punct de start, cât și speranța reală că problema este rezolvabilă", a continuat acesta.

Cum a fost realizat studiul

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat toate cele 11.592 cazuri de diagnostic greșit dntre 2006 și 2015, care au fost extrase dintr-o listă a cererilor de malpraxis deschise și închise din S.U.A., documentate în baza de date a Comparative Benchmarking System (CBS). Utilizată frecvent ca sursă pentru proiectele de cercetare în domeniul siguranței pacienților, CBS este deținută și întreținută de CRICO, programul de asigurare a malpraxisului medical asociat instituțiilor medicale de la Harvard și afiliaților acesteia. Baza de date include informații de la 400 de spitale, inclusiv peste 30 de spitale universitare și cu programe de rezidențiat, acoperite atât de programe de asigurări sociale, cât și de asigurări comerciale, reprezentând peste 180.000 de medici din toate cele 50 de state, plus Washington, D.C. și Puerto Rico.

Echipa de cercetători, care a inclus-o și pe Dana Siegal, director de siguranța pacienților la CRICO Strategies, a grupat toate condițiile de sănătate prezentate în respectivele revendicări, în conformitate cu un standard, sistemul de clasificare epidemiologică creat de către Agentia pentru Cercetare în Sănătate și Calitate, cu ajutorul software-ului Clinic Classifications al agenției. Acest lucru a permis autorilor să identifice și să clasifice condițiile de top.

De exemplu, a explicat Newman-Toker, „există zeci de coduri diferite de diagnostic, toate reprezentând accidente vasculare cerebrale. Același lucru este valabil și pentru atacurile de inimă (infarcte) și pentru celelalte condiții. Diferențele deseori contează mai mult pentru tratament decât pentru diagnostic. Din cunoștințele mele, gruparea acestor coduri împreună pentru a identifica cele mai obișnuite daune produse de eroarea de diagnostic nu au mai fost făcute până acum, dar acest lucru ne oferă o comparație a „merelor cu merele" a frecvenței diferitelor boli care produc daune".

Diagnostic greșit, pe categorii de vârstă

Dintre toate cazurile de diagnostic eronat de severitate variabilă, vârsta medie a pacienților cu diagnostic greșit a fost de 49, iar mai mult de jumătate au fost femei. Pentru copiii și adulții tineri (cu vârste între 0-20 ani), cele mai multe ori cele mai grave au fost cele cauzate de infecțiile nedetectate (27,6%), decât cazurile legate de evenimente vasculare (7,1%) sau de cancer (9,1%), în timp ce inversul era valabil pentru adulții în vârstă.

Aproximativ jumatate dintre cazurile cu afectare severă pe care le-au studiat cercetătorii au dus la moartea pacientului, în timp ce cealaltă jumătate a dus la invaliditate permanentă.

Pe baza datelor privind revendicările de la asigurări, analiza a constatat, de asemenea, că eșecurile judecății clinice au fost identificate drept cauze în mai mult de 85% din diagnosticele greșite. Cercetătorii spun că acest lucru adaugă la volumul de dovezi în creștere care arată că sistemele de sănătate trebuie să facă mai mult pentru a sprijini procesul de luare a deciziei de diagnostic la patul bolnavului. Autorii subliniază că e nevoie de intervenții precum implementarea instrumentelor de suport pentru diagnosticare bazate pe calculator, creșterea accesului imediat la specialiști din punctul de îngrijire, susținerea unei echipe de lucru mai eficiente și implicarea pacientului în diagnosticare, furnizarea feedback-ului de rutină privind performanța diagnosticului pentru medici și imbunatatirea educatiei prin simulare Instruire.

Diagnostic greșit în ambulatoriu sau la urgență

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că majoritatea erorilor de diagnostic (71,2%) asociate cu afirmațiile de malpraxis au apărut în ambulatoriu - fie în departamentele de urgență, unde infecțiile și evenimentele vasculare, precum accidentele vasculare cerebrale, nediagnosticate, au fost mai îngrijorătoare, în timp ce în ambulatorii, riscurile mai mari au fost cele legate de diagnostice greșite legate de cancer. „Aceste constatări ne oferă o foaie de parcurs pentru a gândi ce fel de probleme trebuie să rezolvăm în care setările clinice", a punctat Newman-Toker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel