Acest tratament învinge cancerul și...
Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic. Aceste afecţiuni sunt în mare parte moştenite, au determinism genetic, dar pot apărea în decursul vieţii și ca urmare a unor alte boli ce produc afectare hepatică sau pancreatică secundară.
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre bolile metabolice, dar și despre nutriție.
”Dacă vorbim de diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima vreme le denumim generic boli de nutriție. Diabetul este o boală de nutriție. În general, avem această patologie cardiometabolică, pentru că afectarea metabolică nu mai este doar simplă și doar axată pe metabolism.
Mai nou, implică și sistemul cardiovascular. Afectarea metabolică semnifică o afectare care duce în timp, la boli de origine cardiovasculară, la boli de nutriție precum diabetul zaharat, obezitatea și le-am putea separa foarte ușor, deși seamănă foarte mult cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este un sindrom premergător diabetului zaharat care cuprinde o hiperglicemie, dar nu suficient de mare încât să fie diabet zaharat.
Avem hipertensiune arterială, avem o afectare a lipidelor sangvine, avem o dislipidemie care poate să fie simplă sau mixtă cu afectare a colecterolului cât și a trigliceridelor sau cu HDL, adică colesterolul sănătos scăzut și mai avem un exces ponderal care poate fi gradat până la obezitate, dar cu circumferință abdominală mai mare.
Aici am putea să vorbim de tot ce înseamnă afectare cardiometabolică, sindrom metabolic, iar apoi diabetul zaharat de tip 2, care este denumit diabet de vârstă adultă car afectează ușor, treptat organismul în așa fel încât această lipsă a funcționalității sau a disponibilității insulinei să fie gradată. Evoluția diabetului poate să fie încetinită sau poate să intre în remisie prin diverse metode.
Eu le-am denumit generic terapie nutrițional medicală pentru că de cele mai multe ori apelez la partea de nutriție și terapie medicamentoasă întrucât cea nutrițională este pentru cunoscători și pentru oamenii cu o reală voință pentru că nu este ușor. În ultima vreme, Germania, America și Turcia au tot scos articole despre acest subiect.
Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au obezitate într-o proporție de peste 90%. Diabetul post-COVID este o realitate.
A crescut atât numărul pacienților cu diabet zaharat, cât și a persoanelor care nu sunt cu diverse grade de obezitate și totuși suferă de acest sindrom”, a spus în exclusivitate la Academia de Sănătate, dr. Simona Carniciu.
Medicul a explicat cum ne influențează stilul de viață modern sănătatea. Alimentele procesate și cu un conținut ridicat de aditivi pot duce la apariția unor afecțiuni.
”Trebuie un stil de viață mai disciplinat pentru că în ziua de azi avem o disponibilitate foarte mare de produse alimentare, majoritate prelucrate industrial, cu aditivi, de la conservanți, coloranți.
Toate acestea afectează organismul prin cumularea lor. În momentul în care o persoană consumă un produs care conține astfel de aditivi, în timp, colonul suferă.
Studiul microbiomului a demonstrat o legătură între apariția bolilor cronice, în special a celor cardiometabolice, bolile de nutriție și stilul de viață pe care îl avem, stilul de viață modern, cu stresul, lipsa mișcării, alimentația pe care o avem.
Am observat că oamenii nu mai știu să managerieze la fel de bine stresul. Stilul de viață modern care implică o alimentație atât de comodă, atât de bogată în aditivii, afectează microbiomul. Apare sindromul intestinului permeabil.
Această nouă patologie nemaiavând integritatea peretelui intestinal apar scurgeri la nivelul abdomenului care creează o inflamație cronică, subclinică, nedetectabilă prin analizele pe care le știm clasic, și în timp, acest lucru duce la probleme serioase de sănătate, bolile cronice, cele de nutriție, dar nu în ultimul rând și la cancere.
Acesta este noul focus a ceea ce înseamnă terapie nutrițional medicală. Ideea este să reechilibrăm microbiomul, să reechilibrăm metabolismul și ușor să ajungem cu anumite boli în remisie”, a explicat medicul.
”În funcție de evoluția diabetului, în funcție de personalitatea fiecăruia cum se poate adapta cu anumite terapii, sau dacă pacientul este obez, problemele sunt de pofte alimentare, una din terapiile care sunt în linia doi este cea injectabilă o dată pe săptămână, care reduce pofta de mâncare, ajută pacientul să slăbească până la 15% din greutatea corporală.
Sunt cazuri în care au slăbit și mai mult și mențin senzația de sațietate la nivel gastric mult mai mult timp. În felul acesta pacienții ajung să slăbească, presiunea metabolică este mai scăzută și pacientul poate să facă față mult mai bine la tot ce înseamnă alterare metabolică.
Un pacient care prin terapia nutrițional medical ajunge să slăbească foarte mult, reduce această presiune metabolică, controlează foarte bine glicemiile și am putea să vorbim de o remisie a diabetului zaharat poate temporară, dar depinde de pacient.
Remisie înseamnă să aibă mai mult de trei luni o hemoglobin glicozilată mai mică de 6,5%. Lucrurile pot să dureze destul de mult timp”, a mai explicat Simona Carniciu.
Vezi VIDEO AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...