Bolile hepatice, afecțiunile tăcute cu diagnosticare tardivă. Șmira: Foarte importantă este evaluarea periodică

bolile hepatice - FOTO: Pexels@Thirdman
Bolile hepatice pot influența într-un mod nefavorabil funcționarea întregului organism.

Bolile hepatice sunt afecțiuni ”tăcute” la debutul bolii. De cele mai multe ori, bolile hepatice nu dau semne clare. Medicul gastroenterolog, Gabriela Șmira a explicat la Digi 24 cum se procedează în cazul acestor boli, mai ales în contextul în care pacienții ajung destul de târziu la medic.

”Bolile hepatice sunt frecvente în populația generală și, din păcate, din cauza faptului faptului că sunt aproximativ asimptomatice, pacienții ajung târziu și foarte târziu la medicul specialist. De aceea, foarte importantă este evaluarea periodică, acea prevenție despre care cu toții știm, dar de cele mai multe ori o neglijăm.

Bolile hepatice sunt indolore, adică nu dor și de aceea pacienții nu simt aproximativ niciun simptom, motiv pentru care se consideră sănătoși și prezentarea la doctor este tardivă.

În afară de aceasta, importantă este oboseala, astenia pe care o resimte un orice om care, muncește, este activ și de cele mai multe ori o pune pe seama acestui efort intelectual, fizic pe care îl desfășoară, neglijând un control medical periodic, care ar fi esențial în decelarea biologică, adică prin analize medicale, a unor modificări ale parametrilor hepatici”, a spus Gabriela Șmira, medic gastroenterolog.

Vezi și: Denutriția, boala care ucide circa 40% din copii. Medic: Cea mai importantă strategie este reducerea sărăciei

Ficatul gras – una din bolile hepatice

Ficatul gras este afecțiunea cauzată de o alimentație și un stil de viață nesănătos. Potrivit specialiștilor, din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de această boală.

”Ficatul gras este foarte, foarte frecvent la nivel mondial, dar și în țara noastră, pentru că dieta de cele mai multe ori nu este cea mai corectă și sigur foarte obișnuit este consumul de alcool în populația generală.

Încă de la oamenii foarte tineri avem pacienți tineri, pacienți de 20-25 de ani care ajung la noi în stadiu de ciroză hepatică prin consum de etanol. Trebuie să avem foarte mare grijă la consumul de alcool, să le evităm practic aproape în totalitate și la alimentație”, a mai explicat medicul.

Tumorile hepatice, din ce în ce mai frecvente

Tumorile hepatice afectează din ce în ce mai multă lume. Prevenția este esențială pentru a depista la timp aceste afecțiuni ale ficatului.

”Tumorile hepatice sunt de mai multe tipuri, de la cancerul hepatic primar până la metastazele hepatice, care iarăși au devenit deosebit de frecvente, din păcate, la în populația generală și la oamenii tineri.

De aceea, printr-o ecografie făcută la 6 luni câteodată mai sau mai ales la oamenii tineri, chiar doar anual este suficientă. Putem diagnostica cu precizie apariția unor modificări ale parenchimului hepatic și din acel moment începem investigațiile pentru precizare și pentru tratament”, a mai explicat Gabriela Șmira.

Vezi și: Intoleranța la gluten, o modă CIUDATĂ pentru România. Negreanu, despre simptome: Două lucruri interesante. Regimul fără gluten e ABUZAT

Hepatitele, tratabile

Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat. 

”Virusurile hepatitice B și C, din fericire la acest moment la nivel național au tratament. Deci sunt hepatitele virale, sunt boli vindecabile, ele se tratează. Avem în România toate pârghiile de tratament medicamentos.

Avem în România fibroscanul, care este o modalitate noninvazivă de evaluare a gradului de afectare hepatică, fibrozei și a steatozei hepatice. Deci practic prin prevenție, prin prezentarea la medic, prin evaluările la șase luni cel mai corect prin analize și cele două evaluări noi putem diagnostica la timp și sigur trata, nu doar face palație pentru bolile hepatice cunoscute”, a mai explicat medicul.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind zilnic peste 500 de funcții vitale și participând la aproape toate procesele metabolice.

Vezi și: Fructele de goji, beneficii. Protejează împotriva cancerului de plămâni și au o doză importantă de antioxidanți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel