Bolile digestive vara. Cum le prevenim. Dr Theodor Voiosu explică

EXCLUSIV
Dr. Theodor Alexandru Voiosu, medic specialist Gastroenterologie, a explicat pentru DC Medical care sunt boile digestive cu care ne putem confrunta vara și cum putem să le gestionăm. 

Este vară, mulți dintre noi mergem în concedii, mergem la mare, la grătare, la picnic, sau pur și simplu mâncăm neglijent.  Perioada de vacanță vine cu o serie de riscuri la care ne expunem, dar pe care le putem preveni. 


Potrivit dr. Theodor Alexandru Voiosu, există câteva afecțiuni care ar putea apărea vara. Principalele sunt: gastroenterocolita acută, toxiinfecțiile alimentare, dizenteria, boala diareica acută și indigestia. 

 


Gastroenterocolita acută

"Gastroenterocolită acuta este o boala infecțioasă, cu debut acut, de obicei în plină stare de sănătate. Principalele manifestări sunt greata, vărsăturile alimentare și diareea acuta, însoțite de intoleranta digestiva. Severitatea episoadelor este variabilă, majoritatea pacienților își revin spontan, într-un interval de câteva ore și zile, dar există și cazuri care pot evolua cu deshidratare acută și complicații care să necesite inclusiv spitalizare", explică dr. Theodor Voiosu. 


Toxiinfecțiile alimentare

"Toxiinfecțiile alimentare sunt, și ele, boli acute cauzate de ingestia unor alimente prost preparate sau incorect conservate, care conțin diverse toxine (de obicei de origine bacteriana). Pacienții prezintă simptome în general digestive (greață, crampe abdominale, vărsături și diaree) care pot fi însoțite de manifestări sistemice -  dureri de cap, dureri musculare sau febra înaltă".


Dizenteria

"Dizenteria reprezintă o boala infecțioasă diareica cauzată de o bacterie numită Shigella. În țarile dezvoltate, această boală se întâlnește rar în zilele noastre, dar pacienții care suferă de dizenterie au simptome severe, cu diaree sanguinolentă, febra înaltă și stare generala mult alterată. Acest pacienți au nevoie de internare și îngrijire atentă în secții de boli infecțioase", avertizează medicul. 

Boala diareică acută


"Diareea acută are, cel mai frecvent, o cauza infecțioasă și apare brusc, așa cum am descris și mai sus. Cauzele de sindrom diareic nu sunt însă limitate doar la infecții, multe alte boli, inclusiv cronice, putând să debuteze tot cu o creștere a numărului de scaune, care își schimba aspectul și consistența. În funcție de numărul și aspectul scaunelor, prezența de mucus și/sau sânge în scaun și durata și severitatea simptomelor, medicul se poate orienta către un anumit diagnostic, și se poate prescrie un anumit tratament specific", arată specialistul. 


Indigestia

"Indigestia este un termen colocvial, popular, care acoperă o gama foarte larga de simptome percepute de pacient. De obicei indigestia se refera la simptome care țin de tubul digestiv superior (sațietate precoce, greata, discomfort abdominal), rareori putând fi associate și modificări de tranzit intestinal (diaree) sau durere abdominala. Cel mai frecvent, în acest context, simptomele sunt declanșate de mese copioase, bogate în alimente cu conținut mare de grăsimi".

 

Dr. Theodor Alexandru Voiosu, medic specialist Gastroenterologie


Sfaturi și măsuri de prevenție


Pentru a evita bolile digestive vara, dr. Theodor Voiosu spune că cel mai important aspect este să ne asiguram că alimentele au fost corect prelucrate termic și depozitate în condiții de temperatura adecvate. Igiena personalului care pregătește mâncarea, joaca și ea un rol foarte important în prevenția apariției acestor boli. 

Riscuri și complicații


"De obicei bolile acestea sunt autolimitate și necesită doar ocazional tratament. Formele mai severe, mai ales la persoanele la risc (Vârstnici, pacienți cu diverse boli cronice) se pot însă complica, cel mai frecvent cu deshidratare acută, și pot, uneori, necesita internare și tratament suportiv în spital", explică dr. Theodor Voiosu. 

Potrivit medicului, stresul este și el un factor declanșator al bolilor digestive. 

"Stresul este un element important de declanșare și agravare a tulburărilor funcționale digestive, cum ar fi colonul iritabil sau sindromul dispeptic. Aceste boli, desi au o evoluție benigna și un prognostic foarte bun, afectează calitatea vieții pacienților prin simptomele associate – tulburări de transit, durere abdominala sau sațietate precoce" , arată specialistul. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel