Trei factori de risc majori duc la...
Numărul tot mai mare de incendii de vegetație din jurul comunităților, fie că e vorba de localități mai mici sau chiar de Capitală, repun pe afiș subiectul poluării și impactul pe care aceasta îl are asupra populației.
În cadrul unei intervenții la Digi 24, medicul Radu Țincu a subliniat faptul că oamenii trec cu ușurință peste efectele poluării, tocmai pentru că deși este agresivă, ea nu cauzează durere.
”Din păcate efectele sunt unele foarte cunoscute, însă poluarea nefiind extrem de agresivă și nu cauzează durere, iar oamenii trec cu ușurință peste ea. Însă știm foarte clar că poluarea scurtează durata de viață a persoanelor care trăiesc în zone poluate, crește incidența bolilor pulmonare cronice, atât la adulți, unde capacitatea pulmonară este diminuată și acești oameni supuși la poluare vor dezvolta fibroză pulmonară, care într-un final va duce la afectarea întregului organism, prin faptul că oxigenarea nu se mai realizează în condiții optime. De asemenea, această poluare afectează și dezvoltarea copiilor, care sunt cu atât mai vulnerabili la aceste noxe, iar ele, în rândul copiilor, cresc riscul de a dezvolta boli alergice pulmonare, cum ar fi astmul bronșic”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, la Digi 24.
Plasticul: ce probleme de sănătatea cauzează. COPIII și animalele, cei mai afectați
Potrivit medicului Radu Țincu, aceste elemente conturează, în fapt, ideea că poluarea, dincolo de creșterea mortalității, afectează în mod global societatea. ”Acești oameni vor avea nevoie de spitalizări mai frecvente, vor avea nevoie de tratament pentru bolile cronice, iar copiii afectați vor fi dependenți pe parcursul vieții de medicamente care să producă bronhodilatație și să inhibe reacțiile alergice pulmonare”, a mai spus medicul.
Cum restricțiile legate de pandemie au fost ridicate în urmă cu mai bine de o lună, iar purtarea măștii de protecție a devenit doar ”o recomandare”, medicul a fost întrebat de către moderator dacă acestea ne pot proteja în contextul poluării urbane.
”Ne ajută doar pentru acele particule macroscopice, pentru praf, pentru anumite pulberi, însă, din păcate, poluarea este cu atât mai gravă când discutăm de particule ce nu pot fi filtrate de masca de protecție uzuală, fie că discutăm de oxizii de sulf, monoxidul de carbon, metalele grele, care nu pot fi oprite de masca de protecție”, a mai spus Radu Țincu, adăugând că în urma incendiilor de pădure sau a incinerărilor de deșeuri, fumul rezultat are în compoziție și aceste macroparticule care pot fi filtrate, însă și o serie de substanțe, dizolvabile, care trec de filtrele măștilor uzuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...