Bolile care ne ucid: 3 pași simpli care ar salva 94 de milioane de vieți în următorii 25 de ani

Sănătatea e în mâinile noastre
Dacă cu toții am face trei lucruri relativ ușoare în viața noastră de zi cu zi, asta ar putea ajuta la salvarea a 94,3 milioane de oameni din întreaga lume, de la deces prematur cauzat de bolile cardiovasculare, în următorii 25 de ani,  sugerează noi cercetări.

94 de milioane de vieți ar putea fi salvate în decursul unui sfert de secol dacă oamenii și-ar manageria hipertensiunea arterială, ar reduce aportul de sare și ar elimina grăsimile trans artificiale din alimente, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Circulation, al Asociației Americane a Inimii (American Heart Association - AHA).

„Ne-am întrebat pe ce ar trebui să ne concentrăm resursele dacă vrem să obținem cele mai mari câștiguri în reducerea mortalității în următorii 25 de ani și se pare că o combinație între aceste trei intervenții ar avea cel mai mare impact potențial și, de asemenea, fezabilitate", a spus Goodarz Danaei, autorul principal al studiului.

Cum s-a calculat numărul vieților care ar fi salvate

Creșterea tratamentului hipertensiunii arteriale până la 70% ar putea prelungi viața a 39,4 milioane de oameni, conform estimărilor studiului. Reducerea aportului de sodiu (sare) cu 30% ar întârzia încă 40 de milioane de decese, contribuind în același timp la scăderea tensiunii arteriale, un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare. În cele din urmă, eliminarea grăsimilor artificiale trans ar amâna alte 14,8 milioane de decese, arată cercetătorii.

Cercetătorii au calculat aceste cifre analizând date globale din mai multe studii, precum și date de la Organizația Mondială a Sănătății. Africa sub-sahariană ar avea cea mai mare proporție de decese întârziate, în general, în timp ce în Asia de Sud același beneficiu s-ar obține din eliminarea grăsimilor trans.

Danaei a spus că managerierea mai bună a hipertensiunii arteriale ar putea fi cel mai ușor obiectiv de atins, deoarece schimbările în stilul de viață sunt acum vizate de multe programe de sănătate și medicamentele utilizate în tratament sunt sigure și deseori accesibile. Eforturile pentru reducerea sării și eliminarea grăsimilor trans pot necesita legislație națională sau modificări de făcut de către ministerele sănătății, la nivel regional sau național.

Obiective realiste, ușor de atins

„Încercăm să trezim interes și să adunăm resurse pentru țările din întreaga lume pentru a atinge aceste obiective", a spus Danaei, profesor asociat de sănătate globală la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard, din Boston. „Acestea sunt obiective realiste care s-au dovedit a fi realizabile la scări mai mici. Avem nevoie de angajamentul de a îmbunătăți programele de sănătate pentru a le atinge la nivel global."

Danaei și un alt cercetător din studiu sunt consultanți plătiți pentru Resolve To Save Lives, o inițiativă globală de sănătate care are drept scop „salvarea a 100 de milioane de vieți de bolile cardiovasculare și de prevenire a epidemiilor".

Studiul constată că unele țări au îndeplinit sau au depășit deja țintele de intervenție. De exemplu, Canada a obținut o rată de control a tensiunii arteriale de 70%, în timp ce unele părți ale sistemului Kaiser Permanente din Statele Unite au arătat o rată de control realizabilă de 90%.

În paralel, o inițiativă de reducere a sării în Regatul Unit a contribuit la reducerea aportului de sodiu cu 15% între anii 2003 și 2011. Și eliminarea aproape în totalitate din Danemarca a grăsimilor trans cu o lege care a intrat în vigoare în 2004 deschide calea pentru alte țări din Europa și din alte părți ale lumii pentru a o urma. Canada și Statele Unite au interzis recent grăsimile artificiale trans.

În Statele Unite, hipertensiunea arterială determină mai multe decese legate de boli de inimă și accident vascular cerebral decât orice alt factor de risc modificabil, conform recomandărilor din 2019 pentru prevenirea bolilor cardiovasculare emise de AHA și Colegiul American de Cardiologie.

Ține de educație

Dr. Daniel Muñoz, care a ajutat la redactarea ghidurilor, a declarat că noul studiu „consolidează puterea factorilor de stil de viață. Există aici o oportunitate de a împuternici oamenii din întreaga lume cu cunoștințele, informațiile și educația de care au nevoie pentru a face alegeri mai sănătoase".

De exemplu, liniile directoare ale guvernului federal și AHA recomandă oamenilor să limiteze sarea la mai puțin de 2.300 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, americanii consumă în medie mai mult de 3.400 mg de sodiu pe zi.

Educația despre reducerea sării - sau doar conștientizarea cantității de sare pe care o consumă zilnic - împreună faptul de a învăța ce alimente pot conține grăsimile trans, pot împuternici oamenii să facă alegeri mai înțelepte, a spus Muñoz, profesor asistent de medicină cardiovasculară la Vanderbilt University Medical Center din Tennessee. De asemenea, îi poate încuraja să facă eforturi pentru schimbări la scară mai largă.

„O parte din traducerea unui obiectiv admirabil în realitate implică o politică publică atentă și anumite cerințe, cum ar fi transparența etichetării produselor alimentare, astfel încât oamenii, în viața lor de zi cu zi, să poată privi o etichetă nutrițională și să înțeleagă ce conține", a spus el. „Acest grad de claritate asupra deciziilor noastre poate merge mai departe", a continuat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel