Boli reumatologice. Antiiflamatoarele nesteroidiene, cele mai populare medicamente

Genunchi
EXCLUSIV
Profesorul Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog la Centrul Clinic de Boli Reumatismale, a vorbit, în exclusivitate la DC Medical și DC NEWS, despre utilizarea antiiflamatoarele nonsteroidiene, clasă farmaceutică din care face parte și ibuprofenul, în tratarea bolilor reumatologice.

Dr. Cătălin Codreanu spune că cea mai utilizată clasă de medicamente, în reumatologie, este reprezentată de antiiflamatoarele nonsteroidiene, printre care este listat și ibuprofenul.

"Utilizarea acestor medicamente nu este pe scară largă, ci pe scară foarte largă. Există numeroase antiinflamatoare nonsteroidiene, doctorii sunt obișnuiți cu utilizarea lor. Există câteva principii generale, care se aplică și în această perioadă, pentru a evita riscurile acestor medicamente, care sunt cunoscute de multă vreme și care nu au nicio legătură cu infecția cu SARS-COV2: riscuri gastrointestinale, riscuri cardiovasculare, riscuri hepatice, de inducere ale unor alergii etc. Există o recomandare generală, care sfătuiește pacientul să folosească cele mai mici doze, care pot să controleze mulțumitor simptomatologia bolii reumatice, să asocieze unele medicamente protectoare, de exemplu medicamente care reduc riscul gastrointestinal, să folosească aceste medicamente doar atunci când este necesar, și, de obicei, urmarea sfatului medicului, în sentul că trebuie evitată automedicația", explică medicul. 

Potrivit medicului, pe lăngă aceste caracteristici, ibuprofenul are și o aprticularitate, aceea că se găsește și în compoziția multor produse farmaceutice, care pot fi cumpărate fără prescripție medicală.

"Pentru ibuprofen există o particularitate, pentru că, în afară de varianta de medicație care se obține de la farmacie, ca urmare a prescripției de către un doctor, este un medicament care intră în compoziția unui număr foarte mare de produse, care se vând fără recomandare medicală. Doza de ibuprofen pe care ecestea o conțin este relativ mică, acesta fiind și motivul pentru care se distribuie fără rețetă, în același timp, însă, trebuie să atenționăm pacienții că nici aceste forme farmaceutice nu sunt lipsite de riscuri si ar trebui, atunci când folosesc un astfel de medicament, în mod ideal, să se sfătuiască cu doctorul lor de familie sau cu specialistul reumatolog", a mai spus acesta.

 

                                            Vezi aici interviul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel