Boli de piele profesionale, ce le provoacă și cât de periculoase sunt

Muncitorii din construcții sunt expuși la tot felul de substanțe chimice
De regulă, agenții chimici sunt cauza principală a bolilor și afecțiunilor de piele profesionale. Acest tip de expunere poate duce la dermatita de contact, cancer de piele și infecții ale pielii sau răni, avertizează experții.

Aproximativ 13 milioane de muncitori din Statele Unite pot fi expuși la substanțe chimice periculoase care pot fi absorbite prin piele la locul de muncă, spun experții de la Institutul Național pentru Siguranța și Sănătatea Ocupațională din SUA (NIOSH).

Acest tip de expunere poate duce la dermatita de contact (eczeme), cancer de piele și infecții ale pielii sau răni, avertizează aceștia. Dintre ele, cea mai frecventă afecțiune este dermatita de contact, care reprezintă, în SUA, 90-95% din toate cazurile de expunere a pielii la substanțe periculoase la locul de muncă, conform Centrului american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC).

Citește și: Prof.dr. Călin Giurcăneanu: Cancere de piele, de ce avem din ce în ce mai multe

Orice formă de modificare a stucturii, culorii sau densității pielii, apariția de excrescențe sau pete, trebuie considerate semnal de alarmă și un foarte bun motiv să mergi urgent la medic!

Cauze ale bolilor de piele datorate locului de muncă

Cauzele includ agenți chimici, traume mecanice, agenți fizici și agenți biologici.

Agenții chimici sunt cauza principală a bolilor și afecțiunilor cutanate profesionale. Acești agenți sunt împărțiți în două tipuri: iritanții primari și sensibilizatori. Iritantele primare sau directe acționează direct asupra pielii prin reacții chimice.

Sensibilizatorii nu pot provoca reacții cutanate imediate, dar expunerea repetată poate determina reacții alergice, arată experții de la CDC.

1) Pielea unui muncitor poate fi expusă la substanțe chimice periculoase prin:

- contact direct cu suprafețele contaminate,

- depunerea de aerosoli,

- imersiune sau

- stropire.

2) Agenți fizici, cum ar fi temperaturi extreme (calde sau reci) și radiații (radiații UV / solare).

3) Trauma mecanică include frecare, presiune, abraziuni, lacerații și contuzii (zgârieturi, tăieturi și vânătăi).

4) Agenții biologici includ paraziți, microorganisme, plante și alte materiale animale.

Categorii de muncitori cu risc de expunere

Muncitorii care au risc mare de astfel de expuneri sunt cei din serviciul alimentar, cosmetică, asistenă medicală, agricultură, curățenie, pictură, construcții și tipărire, adaugă experții NIOSH.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, reprezentând mai mult de 10% din masa corporală a unei persoane.

Citește și: Prof.dr. Călin Giurcăneanu: Cancerul de piele, cum ne ferim de el

În mod tradițional, expunerea la locul de muncă s-a concentrat pe prevenirea inhalării substanțelor chimice, mai degrabă decât expunerea la piele, spun experții agenției. Ei constată că acest lucru explică de ce măsurile preventive împotriva expunerii pielii sunt mult mai limitate.

Absorbția cutanată

Absorbția cutanată este transportul unui produs chimic de pe suprafața exterioară a pielii, atât în piele cât și în corp.

Studiile arată că absorbția substanțelor chimice prin piele poate să apară fără a fi observată de către muncitor și, în unele cazuri, poate reprezenta cea mai importantă cale de expunere. Multe substanțe chimice utilizate în mod obișnuit la locul de muncă ar putea avea ca rezultat toxicitate sistemică dacă pătrund prin piele (adică pesticide, solvenți organici). Aceste substanțe chimice intră în sânge și provoacă probleme de sănătate departe de locul de absorbție.

Rata absorbției dermice depinde în mare măsură de stratul exterior al pielii numit stratum corneum (SC). SC servește o funcție importantă de barieră, menținând moleculele să treacă în și din piele, protejând astfel straturile inferioare ale pielii, notează experții CDC. Gradul de absorbție depinde de următorii factori:

- Integritatea pielii (deteriorată vs. intactă),

- Localizarea expunerii (grosimea și conținutul de apă al stratului corneum, temperatura pielii),

- Proprietățile fizice și chimice ale substanței periculoase,

- Concentrația unui produs chimic pe suprafața pielii,

- Durata expunerii,

- Suprafața de suprafață a pielii expusă la o substanță periculoasă.

Cum intră substanele chimice în organism

Cercetările au arătat că absorbția la nivelul pielii are loc prin difuzie, procesul prin care moleculele se răspândesc din zone de concentrație ridicată în zone cu concentrație scăzută. Au fost descrise trei mecanisme prin care produsele chimice difuzează în piele:

Calea lipidică intercelulară,

Transmiterea transcellulară,

Prin fire de păr și glande.

Dermatita de contact, cauze, simptome și diagnostic

Așa cum arătam, cea mai frecventă boală datorată expunerii la substanțe chimice la locul de muncă este dermatita de contact. Aceasta este o erupție care apare la locul de expunere la o substanță capabilă să producă un răspuns alergen sau iritant la nivelul pielii. Poate fi cauzată de substanțe nocive, iritante sau substanțe la care pacientul a dezvoltat o alergie cutanată. Pacienții cu dermatită de contact se plâng de mâncărime și de arsură la locul unei erupții cutanate roșii, umflate, cu cruste, purulente.

Dermatita de contact este diagnosticată după aspectul său clinic asociat cu un istoric compatibil de la pacient.

Confirmarea dermatitei de contact alergice poate necesita o testare cutanată cu substanța suspectată. În plus, alte erupții eczematoase trebuie luate în considerare. Dermatita de contact necesită, în general, tratament cu creme topice cu steroizi, dar dacă este extinsă, poate necesita administrarea orală a steroizilor.

Dermatita ocupațională, tipuri și substanțe care o declanșează

Dermatita de contact ocupațională este frecvent împărțită în două categorii:

- Dermatita de contact iritantă (ICD) este o reacție non-imunologică care se manifestă ca o inflamare a pielii cauzată de deteriorarea directă a acesteia după expunerea la un agent periculos. Reacția este în mod tipic localizată la locul de contact. Datele disponibile indică faptul că ICD reprezintă aproximativ 80% din toate cazurile de dermatită de contact profesional în SUA. ICD poate fi cauzată de răspunsuri fototoxice (de exemplu, gudron), expuneri acute la substanțe puternic iritante (de exemplu, acizi, baze, agenți de reducere a oxidării); expuneri cumulative cronice la iritanții ușori (de exemplu, apă, detergenți, agenți de curățare slabi).

- Dermatita alergică de contact (ACD) este o inflamație a pielii cauzată de o reacție imunologică declanșată de contactul dermic cu un alergen din piele. Pentru ca ACD să apară, un muncitor trebuie să fie mai întâi sensibilizat la alergen. Expunerea ulterioară a pielii la agentul alergen poate provoca o reacție imunologică care are ca rezultat inflamarea pielii. Reacția nu se limitează la locul de contact și poate conduce la reacții sistemice. ACD poate fi cauzată de compuși industriali (de exemplu, metale, rășini epoxidice și acrilice, aditivi din cauciuc, intermediari chimici), agrochimice (pesticide și îngrășăminte) produse chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel